Publicitat
Societat · 9 de Juny de 2009. 12:57h.

La Costa Brava amenaçada, segons Greenpeace

També denuncien que "el delta de l'Ebre s'enfonsa i la vegetació del Montseny augmenta d'altitud"

La Costa Brava amenaçada, segons Greenpeace

Una imatge de la platja de Begur

Greenpeace ha presentat els impactes del canvi climàtic que més afecten a Catalunya recollits a l'informe 'La crisis del clima. Evidencias del cambio climático en España'. L'organització ecologista ha sol·licitat a la Generalitat de Catalunya l'adopció urgent d'una estratègia energètica coherent amb la lluita contra el canvi climàtic, fonamentada en les renovables, l'estalvi i l'eficiència.

En l'etapa final del viatge per conmemorar el 25 aniversari de la organització, Greenpeace preveu "reunir-se amb representants de les diferents instàncies polítiques de la comunitat autònoma, així com amb persones dels sectors afectats per analitzar la situació i buscar solucions a la crisi del clima".

"El delta de l'Ebre s'enfonsa, la vegetació del Montseny augmenta constantment d'altitud i l'augment del nivell del mar amenaça amb engolir les platges de la Costa Brava, cada vegada més plagades de medusses. Si no frenem el canvi climàtic els seus efectes poden ser devastadors i no només des del punt de vista ecològic", ha declarat Aida Vila, responsable de la campanya de canvi climàtic i energía de Greenpeace.

L'organització ecologista també ha ressaltat "els impactes econòmics derivats de l'augment de les temperatures i del descens de precipitacions com a conseqüència del canvi climàtic. Greenpeace considera que aquest fenòmen agreuja els efectes de la crisi económica en alguns sectors clau de la regió com el turisme de neu o la vinicultura".

"L'acceleració del procés de maduració del raïm està alterant greument l'equilibri entre el grau de sucres i els aromes del vi, empitjorant la seva qualitat. No deixa de ser una paradoxa que, mentre un dels sectors estratègics de l'economia catalana (i espanyola) com el vitivinícola es veu obligat a desplaçar-se cap al nord i, fins i tot, a provar sort en altres països, el Govern espanyol segueixi pretenent combatre el canvi climàtic 'a cop de talonari', comprant drets d'emissió en lloc de buscar solucions més ajustades al problema", ha afirmat Vila.

Greenpeace ha destacat "el paper fonamental de les comunitats autònomes en l'adopció dels compromisos que s'assoleixin a la cimera pel clima que es celebrarà a Copenhague, fet pel qual ha demanat a la Generalitat que s'oposi a qualsevol nova instal·lació que requereixi la crema de combustibles fòsils per la producció energètica i que no posi més obstacles a la instal·lació de noves plantes d'energies renovables".

L'organització també ha ressaltat "la urgència d'actuar contra el canvi climàtic de forma global: la necessitat de que els països industrialitzats assoleixin compromisos ambiciosos a Copenhague i de que, en pagament de la seva responsabilitat en aquesta crisis, aportin els fons necessaris perquè els països en desenvolupament puguin assumir també els seus compromisos en l'escena internacional".

"Els països desenvolupats hem d'assumir la nostra responsabilitat en la crisi climàtica i dinamitzar les negociacions internacionals oferint el suport financer que els països en desenvolupament necessiten per fer front a la deforestació, invertir en energies renovables i combatre els efectes del canvi climàtic que ja son inevitables" ha concluit Vila. En aquest sentit, Greenpeace demana al Govern espanyol que aposti per la reducció interna d'emissions i aporti els 2.700 milions d'euros que li corresponen per la seva responsabilitat en la crisi climàtica.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 Jordi GRN, Girona, 09/06/2009 - 18:39

No existeix la "platja de Begur", sino les platges que pertanyen al nucli de Begur: Aquesta és la de Sa Riera.

#4 Hug, Begur, 09/06/2009 - 15:48

Visca Begur, Visc a Begur! territori lliure de toreros.

#3 Pep, Barcelona, 09/06/2009 - 15:01

Les Bahames o la Costa Brava? Especifiquem.

#2 Miqui, LF, 09/06/2009 - 14:29

que ho asfaltin tot i fora problemes !!!!

#1 David, Puente Aéreo, 09/06/2009 - 13:58

Vaya hombre, uno de los rincones más bonitos del mundo.