Publicitat
Societat · 23 de Març de 2020. 13:02h.

La crisi del coronavirus qüestiona la gestió d'Alba Vergés a Salut

Manca d'autocrítica, excés de confiança i poca transparència a la conselleria

La crisi del coronavirus qüestiona la gestió d'Alba Vergés a Salut

La crisi del coronavirus ha posat en evidència limitacions de la consellera de Salut, Alba Vergés, fins ara. El Departament de Salut -com el Minsiteri de Sanitat- va pecar d’excés de confiança en el sistema, però la consellera no ha fet fins ara tampoc cap autocrítica.

Vergés, en efecte, va evitar fer un mea culpa en una entrevista al Telenotícies de TV3 aquest diumenge malgrat que el propi presentador de l’espai, Ramon Pellicer, li va preguntar si van subestimar “la virulència del virus”.

En un altre moment de l’entrevista no va poder donar la xifra de morts a Catalunya el diumenge, però va acabar admetent que “segurament n’hi ha molts més” dels que diuen les pròpies estadístiques oficials de la seva conselleria.

Alba Vergés, que no va participar en la roda de premsa diària perquè estava reunida via telemàtica amb la resta de consellers autonòmics, va ser entrevistada després en directe per la cadena catalana.

Va aprofitar per negar que fessin res malament i es va excusar perquè “és un virus nou, que va començar a la Xina, lluny d’aquí, amb una virulència especial i que només tenien casos a comptagotes”. “Simplement l’anem coneixent, acompanyant-nos d’experts i anar prendre decisions”, va afegir.

També va defensar la seva gestió al capdavant de la conselleria perquè “des del nostre punt de vista ho hem activat abans que ningú, superràpid per intentar avançar al que ja veiem que agafaria molta embranzida”.

Vergés va assegurar que “amb la nostra xarxa hospitalària” i la solidaritat “dels ciutadans i ciutadans de Catalunya” es podria véncer un virus que és un “atac global”.

El propi presentador va haver-li de repreguntar sobre el nombre de morts, però la consellera va tornar a evitar donar la xifra i només va insistir en què estaven fent “el màxim”.

En canvi, va admetre que les xifres oficials que donen no estàn ajustades a la realitat perquè “segurament n’hi ha molts més” en al·lusió a que només es fan tests “als casos greus”.

Els experts -com el doctor Oriol Mitjà- consideren vital l’augment de test perquè el virus té un període d’incubació de quinze dies i, durant aquest temps, una persona portadora pot infectar-ne a d’altres.

La titular de Salut ha evitat respondre també en altres ocasions malgrat que les seves respostes solen durar un minut o dos. Dissabte passat, per exemple, preguntada per e-notícies sobre el viatge d’empresaris a Itàlia que va causar el brot d’Igualada també va evitar donar dades.

Vergés va esmerçar dos minuts a la resposta, però es va limitar a demanar disculpes per la versió oficial que va donar el dia anterior juntament amb el Secretari de Salut Pública, Joan Guix, sobre que consideraven una infermera del Hospital d’Igualda con el pacient zero. La infermera en qüestió va desmentir en un comunicat el mateix divendres haver assistit al famós dinar de 80 persones.

El propi Departament de Salut ha anat lent en la presa de decisions malgrat el que passava a la Xina i a Itàlia. El passat 1 de febrer, quan ja havia un cas a Espanya, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, va afirmar que “difícilment” el coronavirus es podria convertir en “un problema de salut pública”

El 14 de febrer, ja amb tres afectats a tot l’Estat, va ser la pròpia consellera la que va dir que “en cap cas” estàvem amb “alarma sanitària” i que “no tenim risc”.

El 24 de febrer, ja amb sis morts a Itàlia, Guix va afirmar que “hi ha moltes possiblitats” de tenir “dos, tres, quatre casos”, però no “una situació com Itàlia”. “És una grip”, va insistir.

El 25 de febrer es va produir el primer cas a Catalunya, però ni el Ministeri de Sanitat ni el Departament de Salut prohibien encara el viatge a Itàlia. Recomanava no viatjar a Itàlia.

Alba Vergés afirmava que “no hi ha cap probema” amb les persones que han estat allà i afirmava sobre les mascaretes que “ni són requerides ni són recomanables ni ens aporten res”. “No estem en pandèmia i no podem parlar en cap cas d’això”, va subratllar.

El 26 de febrer es produïa el segon cas a Catalunya i la consellera destacava que era “un cas importat i no hi ha transmissió local en el nostre país” i el 9 de març, quan Madrid i Euskadi ja havien decretar el tancament de les escoles, Joan Guix encara afirmava que no calia “en absolut” i que “ens segueix preocupant més la gripo que el coronavirus”.

Vergés, el 10 de març, encara deia que no hi ha “una raó objectiva que ens digui que el Saló de l’Ensenyament s’ha de tancar” malgrat que ja s’havien suspès el Mobile i l’Alimentària. “És un context molt diferent”, es va jusificar.

La Generalitat també va prohibir actes de més de 1.000 persones el dia 11, però no inferiors tot i que també eren un factor de risc. “Si jo per Setmana Santa em moc d’Igualada i vaig a donar un vol per Vilanova i la Geltrú no estic comportant risc”. “Aquí a Catalunya encara no estem en zona de risc”.

El Govern català va canviar completament d’actitud el dimecres 12 de març el president ha admès que el dia abans es va perdre la “traçabilitat” dels contagis.

En la roda de premsa de Govern d’aquell dia, la portaveu i consellera de Presidència, Meritxell Budó, encara va començar la compareixença explicant la concessió de les Creus de Sant Jordi. La pandèmia no es va abordar fins 50 minuts després.

En aquesta compareixença el dia 12, la consellera Vergés va anunciar el confinament del municipi d’Igualada, però es va posar a plorar en recordar la seva família després d’haver demanat "tranquil·litat".

El Departament de Salut tampoc s’ha caracteritzat per la transparència. La conselleria es limita a penjar un comunicat de vuit a deu línies cada dia amb el balanç oficial d’afectats, personal sanitari i morts tant a Catalunya com a Igualada, però ni tan sols explica l’origen per comarques.

El Ministeri de Sanitat, en canvi, acostuma a penjar un comunicat de tres planes i ofereix més links als ciutadans. TV3, d’altra banda, tampoc ofereix un mapa dels afectats per comarques com sí fan altres mitjans públics o privats -TVE o El Mundo- en el cas de les províncies.

Alba Vergés va arribar al càrrec de consellera de Salut quan estava embarassada de més de set mesos. La vaga de metges la va enxampar també amb la baixa de maternitat de quatre mesos tot i que es va reincorporar abans per assistir a alguna reunió a Palau.

Publicitat
Publicitat

25 Comentaris

Publicitat
#13 Neferu, Barcelona, 24/03/2020 - 14:31

La nefasta actuación de esta Sra. como consellera de sanitat solo tiene un camino:LA DIMISIÓN. Ha demostrado no tener preparación, aptitudes, para el cargo. En consecuencia NO HA ESTADO, NI ESTÁ, NI ESTARÁ, A LA ALTURA PROFESIONAL QUE REQUIERE LA SITUACIÓN QUE SUFRIMOS. Y si no se va ella, la echamos nosotros.

#12 Yomismo, Lyon, 23/03/2020 - 18:50

GOOOL en Las GAUNASS!

https://www.francebleu.fr/infos/sante-sciences/l-epidemie-de-covid-19-s-emballe-a-perpignan-1584956370

#12.1 Soloesmiopinion, Tabarnia, 23/03/2020 - 19:44

Era un gol cantado.

#11 Destonyer2.0, Barcelona, Tabarnia, España, 23/03/2020 - 17:41

Parece que está gentuza ha pagado 35 millones de euros a una empresa falsa. El dinero era para mascarillas. Suena a financiación del Motxo y toda su basura Pujolista

#11.1 Decebut, bcn (tbn), 23/03/2020 - 18:03

A euro la mascarilla, nos daría para 35 millones de mascarillas. No está mal.

#10 Ojotuerto, Calafell.tab, 23/03/2020 - 17:33

Entonces tenemos a los 70.000 euristas en casa colaborando sin salir. Y para limpiar hospitales 2 plazas (Igualada) i Residencies de Avis, (Olessa Monserrat) por un contrato de "aumento de producción" o de "obra" desde 10.000 a 14.000 brutos al año, dividan por 12 y luego por 14 mensualidades? .. Nos vemos cuando todo esto pase..cobardes

#9 Tom, Tiana, 23/03/2020 - 17:15

Ella no entiende nada de Sanidad..: es licenciada en Economía y ha trabajado de programadora y en el dpto de administración en el consorcio sanitario de Igualada.
El consejero de Sanidad en Madrid es...Médico, lógico y normal. En Andalucía, también es médico, al igual que en el Galicia, País Vasco y así en todas partes..eso sí l'alba es de l

#9.1 O. Baltar, El Prat de Llobregat, 23/03/2020 - 18:19

¿Qué estás diciendo, amigo? Te llamarán machista, porque si los otros son médicos, que diria Irena, que ahora no puede o no se le entendería desgraciadamente por razones obvias, ¿Cuestionas que sea una mujer? Los otros nombrados son hombres.
Ah que cuestionas que sea de la propia Igualada, de fem país...¿Es eso?
Yo veo bien que sea licenciada

#9.2 O. Baltar, El Prat de Llobregat, 23/03/2020 - 18:20

por si hay que volver a recortar, no va en broma, si por el hecho de ser nacionalistas, pelillos a la mar, se les perdona todo: són dels nostras que diria aquel cazurrete reproductor de Ripoll por decir un lugar al azar. Si no vale ese, pues Gavá. Y si no vale ese, pues Cornellá.

#9.3 Soloesmiopinion, Tabarnia, 23/03/2020 - 19:48

Si chaval, serán médicos, pero no pertenecen a la raza superior que todo lo puede. Ser indepe és un plis que permite a cualquier indocumentado ocupar un puesto de responsabilidad y hacerlo fatal sin que nadie les pida explicaciones. Ahora igualamelo.