Societat · 12 d'Agost de 2022. 19:00h.

La fàtua es compleix 33 anys després

Apunyalen l'escriptor Salman Rushdie a Nova York

La fàtua es compleix 33 anys després

L'escriptor i assagista britànic d'origen indi Salman Rushdie ha estat apunyalat aquest divendres a l'escenari durant un acte a l'estat de Nova York, a la població de Chautauqua, una localitat de prop de 140.000 habitants.

La policia de l'Estat de Nova York ha anunciat en un comunicat que l'escriptor ha patit, aparentment, un apunyalament al coll i que ha estat traslladat a l'hospital amb helicòpter. El cos policial també ha informat que una persona ha estat detinguda per "aparentment apunyalar" l'escriptor i l'entrevistador de l'acte.

L'autor britànic està amenaçat de mort des que va publicar "Els versos satànics". L'any 1989 la publicació de l'obra va provocar una fàtua per part del règim islàmic de l'Iran, ja que l'aiatol·là Ruhollah Khomeini considerava l'obra blasfema i contrària a l'islam. Això va provocar que l'escriptor es veiés obligat a viure amagat i protegit amb seguretat privada durant tres dècades.

El règim teocràtic iranià també va oferir una recompensa de més de tres milions de dòlars per a qualsevol que matés l'escriptor. L'Iran es va distanciar de la fàtua de Khomeini, però l'any 2012, una fundació religiosa iraniana va oferir una recompensa de 2,8 milions de dòlars atacar a Rushdie.

A les xarxes ha estat publicat un vídeo on es veu a l'escriptor de 75 anys estirat al terra de l'escenari mentre és atès, després de patir l'atac.

Publicitat
Publicitat

38 Comentaris

Publicitat
#23 Santiago Matamoros Covadonga, La Meca, 13/08/2022 - 18:01

Miren Uds. lo único verdaderamente razonable que se debería hacer en este asunto es demostrar con los hechos que, de verdad, nuestras sociedades occidentales están fundadas en la libertad de pensamiento y de expresión y, como esto incluye especialmente la blasfemia, cag.arse en consecuencia publicamente en Mahoma y en la pu.ta que lo parió.

#23.1 Santiago Matamoros Covvadonga, La Meca, 13/08/2022 - 20:03

Cualquier otra cosa, por cierto, aunque no se diga explícitamente, es agachar la cabeza y aceptar vivir con miedo. La única solidaridad REAL con Rushdie y con lo que Rushdie representa es ejercer masiva y públicamente el derecho a la blasfemia (la cual, desde el punto de vista que defiendo, simplemente no existe), empezando por los políticos.

#22 Uriol , el del faristol, Orioland, 13/08/2022 - 16:50

"Es un fet aïllat" "no caiguem al parany de la islamofóbia" "la sociedad multicultural és totalment enriquidora" "s'ha de fer tot el posible per la integració" "La societat del futur serà multicultural" "els conflictes s'han de resoldre amb la bona voluntat" "la cultura catalana ha estat sempre acollidora" "la diversitat s'ha d

#22.1 suggerència, Gallinertown, 14/08/2022 - 11:16

Segur que ERC ja ha enviat un comunicat posant-se a disposició de l'agressor.

#21 Rufian & Talegon -Jokes-, La Mina al Pruses, 13/08/2022 - 15:51

La comunidad musulmana de Catadisney que opina de este atentado?

#21.1 Soloesmiopinion, Tabarnia, 14/08/2022 - 17:25

Hombre!!! No caigamos en la islamofobia!!!! Acaso no has visto la dura condena que han realizado en todos los medios???? Pues yo tampoco, que raro.

#19 Oriol-Hassàn, El moraco catalán, 13/08/2022 - 11:48

Jamalají jamalajá
Ahora Salman te vas a enterá
de lo que pasa por publicá
un libro chungo con Alà

Jamalají jamalajá
Lo que Jomeini dijo allá
hemos tardado pero hecho está
y de esta no saldrás

jamalaji jamalajá
y ahora la Generalità
al asesino le dará
Cruz de St. Jordi en Ramadán

ballà

#18 Marcial Heredia, en tierra de cuñaos, 13/08/2022 - 11:05

Fue un accidente. Le iba a dar un abrazo, se tropezó y sin querer le clavó la navajita que lleva para rebanar el fuet de Vic. Se lo envió su primo de Ripoll, el que paseaba largos ratos con la furgoneta por las ramblas. ¿Lo de las fatuas del Jomeini? Nada, solo veía la TV3 y leía poemas del Martí i Pol.