Publicitat
Societat · 30 d'Abril de 2014. 14:24h.

La fi de la immersió

El TSJC referma que les escoles han de donar un 25% de castellà si un alumne ho demana

La fi de la immersió

Rigau, en una escola

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) referma que el castellà ha de ser vehicular a Catalunya, segons han informat en un comunicat. Així, han quedat rebutjats els recursos de la Generalitat, directors de diversos centres i associacions i ha considerat que a partir del proper mes de gener s’han d’impartir el 25% de les hores lectives en castellà.

La Secció 5ª de la sala contenciosa administrativa del TSJC ha desestimat els recursos de reposició plantejats tant pels pares dels alumnes recurrents, com pel Departament d'Ensenyament, pels titulars dels centres i per les associacions de pares, i ha ratificat la decisió presa el passat mes de gener on es requeria a diversos directors de col·legi als efectes de fer efectiu l'ús vehicular de la llengua castellana en un 25 % de les hores lectives.
 
El Tribunal no admet la pretensió que els percentatges d'ús d'una i altra llengua siguin del 50% cadascuna. En aquest sentit es reitera que “el català constitueix el centre de gravetat del sistema d'ensenyament segons disposa la normativa catalana, de manera que és raonable que la seva presència en l'ensenyament sigui més intensa”.
 
D'altra banda les interlocutòries posen en relleu que “en la interpretació que el Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem han fet fins ara, cal que el castellà estigui present com a llengua vehicular a l'ensenyament, i ho estigui almenys en un percentatge mínim suficient, de manera que si l'Administració no fixa aquest percentatge segons el seu criteri, correspon als Tribunals fer efectiu aquest mandat”.
 
El Tribunal posa així mateix de relleu “que la presència vehicular suficient de les llengües oficials és un mandat constitucional, de manera que aquesta no és una qüestió disponible pels centres docents; centres que queden sotmesos al marc legal de la mateixa manera que els pares i els restants agents que intervenen en el servei públic de l'ensenyament, com succeeix amb altres aspectes com ara la identificació de les assignatures que conformen els cursos o els currículums escolars”.

Publicitat
Publicitat

98 Comentaris

Publicitat
#47 JC, Barcelona, 01/05/2014 - 22:13

Yo jamás he oido decir a ningún defensor de la inmersión lingüística obligatoria que un 25% de asignaturas en castellano impida a los escolares aprender correctamente catalán. Así pues, si dicho aprendizaje estaría garantizado, ¿cual es el problema?

#42 ÚNICO Territorio del MUNDO (mundial) ............., ÚNICO Territorio del MUNDO (mundial) ..., 01/05/2014 - 15:25

1) CAT es el...ÚNICO Territorio del MUNDO (mundial) ... donde se EXCLUYE La Lengua OFICIAL del Estado de la ENSEÑANZA, la ADMINISTRACIÓN y la SEÑALIZACIÓN...

2) BILINGÜES en TODO=ESCOCIA-País de GALES-IRLANDA-QUEBEC(=donde la INMERSIÓN Lingüística es VOLUNTARIA)........................

#41 Santiago, Madrid, 01/05/2014 - 15:23

Es una verguenza que en España un padre no pueda decidir en que lengua estudian sus hijos.
El 50% me parece muy poco, mi sobrina vive en Barcelona temporalmente por temas de trabajo
y quiere que sus hijos estudien el 100% en castellano.
Esto es una muestra del FASCISMO LINGUISTICO de Cataluña

#40 Jordi Romaguera i Cubedo, L´Hoispitalet de Llobregat, 01/05/2014 - 13:45

Si volguessin posar fi na la immersió, també posarem fi a la nació espanyola o a això en entenen ara, perquè la nostra obligació és marxar d´Espanya, en no ajudar a rescabalar la llengua que fa 300 anys és perseguida. I encara volen acabar de rematar-la. Ja s´ho faran. Adéu Espanya!.

#39 el capo Albà, Terrassa, 01/05/2014 - 07:36

Queremos que se filtre el nombre, no sea que se haga daño...