Societat · 17 de Novembre de 2022. 07:09h.

La fórmula secreta d'Israel

La "chutzpá" o el parlar sense embuts

La fórmula secreta d'Israel

Damián Katz, durant la seva intervenció

Israel té tot just 70 anys, un 40% del territori és zona desèrtitca i ha lluitat amb els seus veïns en sis guerres. Amb alguns, com amb Síria, encara estan en estat de guerra. I en algun conflicte -com el de la Independència (1948) o el del Yom Kippur (1973)- els hi va anar d'un pèl.

Durant la primera van combatre contra cinc països àrabs (Líban, Síria, Jordània, Egipte i Iraq) i en la segona els hi va anar d'un pèl. En cas de ser derrotats l'objectiu era “llançar-los al mar”, segons la finalitat declarada per l'altre bàndol.

Què té, doncs, Israel perquè s'hagi convertit en una potència sens dubte militar, però també econòmica, científica i tecnològica? Amb tots els seus defectes -una llei electoral endimoniada amb fins a deu partits al Parlament- i fins i tot algun cas de corrupció com el de l'exprimer ministre Ehud Olmert (2006-2009) condemnat per suborn durant el seu mandat com a alcalde de Jerusalem (1993-2003).

Però quin és el secret? Al capdavall té la ràtio més alta d'estudiants de secundària, produeix de mitjana més articles científics per càpita que qualsevol altre país -uns nou milions d'habitants- i 135 de cada 10.000 treballadors són enginyers o informàtics (1)

També compta amb nou premis nobels. Alguns com Menahem Begin (1978), Shimon Peres o Yithak Rabin -tots dos el 1994 pels Acords d'Oslo- de la pau però dels altres quatre són de química i un d'economia.

Segurament la fórmula és una barreja de Firgun-Chutzpá-Tachles-Oreach i Mazal. El “Firgun” és donar sense esperar res a canvi allò que, sens dubte, ajuda al sentiment col·lectiu i fins i tot a la consciència nacional.

“Chutzpá” és un terme hebreu que vol dir “audàcia” però que, en realitat, significa parlar sense embuts. Segons Damian Katz, “pots dir-li al cap el que penses” encara que servidor ho va fer en alguna sessió i va ser criticat per alguns membres del grup per fer preguntes massa directes mentre que el “Tachless” és anar directe al gra.

Katz -juntament amb Ryan i Alex Fain- va fundar fa anys l'empresa Innovation Experience, una companyia que es dedica a oferir cursets d'innovació a executius -amb estada posterior a Israel- i personal acadèmic.

Tot plegat propicia una visió global i la voluntat d'obrir mercats perquè només són nou milions d'habitants. Tot i el que més important probablement és l'aversió a no prendre riscos. Porten interioritzat que “el fracàs és bo”.

No endebades, a Israel neixen cada anys 10.000 starts-up encara que només el 2% sobreviu. L'èxit es mesura, en aquest cas, per la seva expansió o perquè és comprada per algun gegant nord-americà. / Un reportatge de Xavier Rius.

 

(1) Dades extretes de Adrian Wolff: "Israel. A chronology from biblical to modern times". Israel, 2008

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#6 iñigo, castelló, 20/11/2022 - 04:47

Hace poco preguntaron a un especialista en desarrollo de la inteligencia humana porqué hay más premios Nobel entre los judíos que entre cualquier otro pueblo. "¿Es genético?" "No, es cultural. Han desarrollado redes familiares y sociales de científicos, médicos, intelectuales... mejor que ningún otro pueblo" A mí me gusta la figura de AvI L

#5 Pere, Sarral, 18/11/2022 - 15:39

No pares amb els publireportages eh.
Es nota que t'han abaixat la subvenció.
Es molt descarat eh.......senyora tapis!

#4 Onofre de Dip, Vigo, 17/11/2022 - 13:33

Contaba Amós Oz que cuando su padre, políglota en quince leguas, emigró a Palestina sólo pudo encontrar trabajo como auxiliar de archivo. La razón consistía en que era licenciado por la Universidad de Vilna y competía contra licenciados y doctores de Heidelberg, Berlín, Viena o la Sorbona. Eso, creo, explica algunas cosas sobre Israel.

#3 Capit@n España, Purgandus populus!!, 17/11/2022 - 13:32

¿Qué tiene Israel para que se haya convertido en un potencia militar, pero también económica, científica y tecnológica?
En 1948: armas de Stalin (checoeslovacas) pagadas con dinero de Rockefeller. Sin eso no existirían.
Tener detrás al "amigo americano" que es el matón del patio del colegio también ayuda, y mucho. Bomba atómica incluida

#3.1 Onofre de Dip , Vigo , 17/11/2022 - 18:26

Es mucho más que eso, Capitán. Trevor Dupuy, un historiador especializado en las guerras araboisraelies, le preguntó una vez a un general sirio si en sus enfrentamientos con Israel las cosas hubieran sido distintas de contar los árabes con armamento americano y los judíos con armamento soviético. “No”, respondió el honesto militar.

#2 Daniel, Tokio, Texas, 17/11/2022 - 13:32

Ha luchado con sus vecinos... Es usted un maestro del eufemismo, Sr. Rius... ¿No sería más adecuado decir ha masacrado y expoliado a sus habitantes originales y a sus vecinos? Y en cuanto al secreto de su éxito, es la lluvia de millones con que le riegan desde todo el orbe, por obligación.