Publicitat
Societat · 24 de Novembre de 2021. 09:56h.

La Generalitat ha incomplert totes les sentències sobre la immersió

El Suprem ja es va queixar en 2013 que Educació no feia cas de les resolucions judicials

La Generalitat ha incomplert totes les sentències sobre la immersió

La decisió del Tribunal Suprem de reafirmar que el castellà ha de ser vehicular a Catalunya és la culminació d'un antic contenciós entre els jutges, l'administració espanyola i la catalana -ha incomplert sistemàticament les decisions judicials- des de la sentència de l'Estatut l'any 2010, que va reinterpretar la doctrina consolidada del Tribunal Constitucional que reconeixia la immersió lingüística condicionada al fet que el castellà no perdés la seva condició de llengua vehicular.

Després de la nova interpretació, el Tribunal Suprem va ordenar al desembre d'aquell mateix any "reintroduir" el castellà de manera "proporcional i equitativa" respecte del català. El mateix tribunal va aclarir el 2013 com havia d'executar la Generalitat la sentència del Suprem del 2010 i va rebutjar el recurs d'un pare contra una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de març de 2012 que interpretava que el Govern havia de prendre mesures només en casos concrets avalant el model d'immersió.

El TJSC va fallar el 2013 que la conselleria de Ensenyament havia d'introduir el castellà a les aules on estigui escolaritzat l'alumne els pares del qual hagin sol·licitat per via judicial l'atenció en castellà i va instar la Generalitat a "adoptar les mesures necessàries perquè els seus fills rebin un ensenyament conjunt en les dues llengües oficials, de forma proporcionada i sense desequilibris entre elles".

El Suprem es va queixar l'any 2013 que la Generalitat no feia cas de les sentències sobre la immersió lingüística i l'ús del castellà a l'escola per a aquelles famílies que el sol·licitaven i ja destacava "la reiteració de pronunciaments judicials" sobre aquest tema. Ho va dir en una resolució dictada per la Sala contenciosa administrativa en la qual va rebutjar el recurs de cassació presentat per la Generalitat contra la resolució de mesures cautelars dictada pel TSJC.

El propi TSJC va reafirmar l'any 2014 que el castellà ha de ser vehicular a Catalunya i va rebutjar els recursos de la Generalitat, directors de diversos centres i associacions i va considerar que a partir del gener del 2015 s'havien d'impartir el 25% de les hores lectives en castellà. El Suprem, per part seva, va avalar en 2015 la decisió que va adoptar el TSJC de fixar en un 25% l'ús del castellà a les escoles de Catalunya i que això inclogués l'ensenyament no sols d'aquesta llengua, sinó a més una assignatura troncal en aquest idioma.

La Generalitat va seguir amb el seu model d'immersió lingüística malgrat les nombroses sentències que obligaven a fixar un 25% del castellà a l'escola. Els anys van transcórrer des de llavors amb un degoteig de sentències favorables a les famílies que el demanaven. Però el canvi d'escala es va produir al desembre de 2020, quan els magistrats del TSJC van emetre una sentència en la qual obligaven a tot el sistema educatiu català a complir amb aquest percentatge "de manera efectiva i immediata".

La Generalitat va anunciar llavors el recurs al Suprem, avui inadmès, i va defensar en paral·lel que la coneguda com a 'llei Celaá' -la LOMLOE- blindava la immersió lingüística. Durant aquest temps, a més, el TSJC va emetre noves sentències contra el model lingüístic de sis escoles catalanes i van deixar clar que havien d'incloure el castellà com a llengua vehicular en el centre.

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#11 Martín, Villadecaballos, 24/11/2021 - 14:10

Por un país de todos, la escuela en español.

Ahora y siempre.

#11.1 pepe, andorra, 25/11/2021 - 14:24

por una España de todos, la escuela publica en español.....

#10 A este paso vamos a tener...., Murcia, 24/11/2021 - 12:48

... que ser bilingues todos los españoles para que no exista el hecho diferencial. Si eso ocurre todo este despropósito pondrá en evidencia que tanto aspaviento, rabia, odio y asco a lo español solo tiene un motivo........, la pasta.

#9 Marcial Heredia, el circo de la tele, 24/11/2021 - 12:28

El e-noticies es como si oyeran a un marciano que acabara de salir de una nave. Todo lo que huela a libertad lo repelen si va en contra de sus deseos. Para ellos es una combate, una última batalla que se libra contra España, en el terreno lingüístico. Expulsar el español es echar lo poco que aquí queda de ella. Pero está imposible, muchachos.

#9.1 Menjamela Grandi, Anapurna, 24/11/2021 - 14:05

La exaltación del terruño y la hegemonía lingüística, sobre estas dos palancas el nacionalcatalanismo (y el nacionalismo vascongado) ha ido construyendo su hegemonía cultural y política. Si se les niega ambas, se hunden. Y en los tiempos de la Globalización las tribus pasaron a mejor vida. Los nietos de los lazis hablarán español, inglés, ...

#8 Rebel in the FDG, EL PALAMÓS DE LA "MARIA"..., 24/11/2021 - 12:27

I tot aquest enrenou, surt precisament, el dia que el Governet de la Republiqueta d' en Patufet, anuncia la implantació del paperot covidiota per entrar a bars, restaurants, gimnasos i demés llocs de concentració de ramat, i que esperem que el TSJC no prevariqui i posi les coses al seu lloc. Per cert Sr. Rius, ni una ratlla sobre el tema. per que?

#7 Lepero, Barcelona, 24/11/2021 - 12:27

A los parásitos líderes de la Generalitat se les podría decir lo que le dijo, hace unos años, el entonces rey Juan Carlos a uno de mi pueblo, "tú sigue así, que acabarás siendo un hombre de provecho".