Publicitat
Societat · 3 de Novembre de 2021. 17:06h.

La Generalitat incompleix les sentències del TSJC sobre la immersió

El tribunal referma l'obligatorietat del castellà a les escoles

La Generalitat incompleix les sentències del TSJC sobre la immersió

Aragonès, acompanyat del conseller Josep Gonzàlez-Cambray, en una foto d'arxiu

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat un nou projecte lingüístic escolar, el de la Escola Puig dels Cadiretes de Llagostera (Girona), per no incloure el castellà com a llengua vehicular en el centre. Amb aquesta sentència ja són sis els centres els projectes lingüístics dels quals han estat anul·lats pel tribunal. A més de Puig dels Cadiretes de Llagostera, també està anul·lat en altres centres públics com Institut Els Pallaressos, escola Bogatell de Barcelona i escola Josefina Ibañez d'Abrera i en els concertats escola Frangoal de Castelldefels i escola Aura de Reus.

Aquesta nova sentència signada per la secció cinquena de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC, el tribunal reconeix el dret d'uns pares "al fet que el seu fill rebi l'ensenyament obligatori, conjuntament amb els seus condeixebles, en el col·legi i curs en el qual segueix els seus estudis, un ensenyament que inclogui el castellà com a llengua vehicular en proporció raonable".

El TSJC considera el català "com a centre de gravetat del sistema educatiu", però fixa, "a falta de la seva concreció per l'Administració demandada" -la Generalitat-, "la presència mínima del castellà com a llengua vehicular en el curs i classe en el qual el fill dels recurrents segueix els seus estudis en un 25% de les hores efectivament lectives, havent-se d'impartir en aquesta llengua oficial, a més de la matèria o assignatura lingüística, almenys una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàloga".

La sentència anul·la explícitament "per no ser conforme a dret" el projecte lingüístic del col·legi Puig dels Cadiretes de Llagostera perquè "no contempla el caràcter vehicular del castellà com a llengua oficial conjuntament amb el català". El projecte lingüístic del centre reconeix que la llengua materna de les famílies del centre és un 60,2% és el català, 28,7% el castellà i el 11,1% són lengaus estrangeres, i estableix tractar "la llengua catalana com a eix vertebrador d'un projecte educatiu plurilingüe, explicitant l'ús com a llengua vehicular i d'aprenentatge a emprar de manera habitual en les activitats internes i externes de la comunitat educativa".

L'Assemblea per una Escola Bilingüe ha informat que la Generalitat ha recorregut en cassació fins ara els projectes lingüístics de la Escola Josefina Ibañez, Bogatell i Els Pallaressos perquè considera "que els pares dels alumnes no tenen legitimació activa per a recórrer els projectes lingüístics".

No obstant això, la Generalitat no ha recorregut "l'anul·lació dels projectes lingüístics per no contemplar el castellà com a llengua vehicular". "Aquest fet és inaudit atès que el Departament d'educació fonamenta el recurs en aspectes de contingut formal i no qüestiona el model de conjunció lingüística", exposa l'entitat.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#7 bejota, bcn, 05/11/2021 - 12:37

NO SEBEN MULTAR E IMPONER UN IDIOMA MINORITARIO PORQUE LO HACEN ANTIPATICO Y HOSTIL. HAY QUE CULTIVARLO PORQUE HABLAR DIFERENTES IDIOMA ENGRANDECE A LAS PERSONA.

#6 bejota, bcn, 05/11/2021 - 12:35

PERE ARAGONÉS:"LOS QUE RECHAZAN LA REPUBLICA CATALANA ,QUE SEPAN QUE LA R.C. NUNCA LES RECHAZARÁ." NO SE PUEDE SER MÁS CÍNICO.USTED Y CUALQUIER OBSERVADOR SABE QUE HAY UN ACUERDO NO ESCRITO PARA MARGINAR (O IGNORAR) A LOS QUE NO PERTENECEN A SU TRIBU EN EL MEJOR DE LOS ESCENARIOS;EN EL PEOR , EL LINCHAMIENTO ESTA GARANTIZADO .

#5 =ÉRIDE=, =TransNeptunia=, 04/11/2021 - 19:55

Los votos separatistas son SÓLO el =27%=, NO el 51%

«En Cataluña el idioma perseguido es el español»

¿Por qué llaman "inmersión" al "monolingüismo" en catalán?

El Govern pide "rebelarse" contra las sentencias que anulan la inmersión monolingüe en catalán.

Quan més imposen el català menys el fem servir.

#4 pepe, andorra, 04/11/2021 - 12:25

anda y q os den mucho por donde amargan los pepinos, pq la noticia seria q los respetase, hace décadas q los separatistas imponen el andorrano del sur como lengua única y exclusiva del régimen en BCN y alrededores. Y en lugar de protestar, es mejor organizarse para quitarle al estado el monopolio de la educación, menos llorar y mas luchar.

#3 Pepón, Bcn, 04/11/2021 - 11:41

La Ley de Inmersión Lingüística va en contra de los principios fundamentales en materia de educación e infancia de la UNESCO. Esta ley no es más que una ley de ideología nacionalista con un tufo a etnolingüismo que nada tiene que ver con los valores democráticos, ans el contrari.