Institucions i més d’un centenar d’entitats socials i empresarials han signat aquest dilluns una aliança per dur a terme la reforma horària que pretén que al 2025 els horaris dels àpats i la sortida de la feina s’avancin dues hores respecte els actuals. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha qualificat de “transformador i generadors de canvis estructurals” el pacte.
“Tenim un problema amb la manera com distribuïm el temps. Malbaratem el temps i el malbaratem en una societat que ja malbarata aliments, energia, recursos, aigua i que som conscients que no podem seguir malbaratant perquè si malbaratem no tenim futur”, ha manifestat Puigdemont.
La iniciativa ciutadana es va impulsar l’any 2014 de la mà de l’actual diputat de Junts pel Sí, Fabián Mohedano, qui ha considerat que “avui posem un dic per a un retorn a uns horaris que ens van robar fa 30, 40, 50 anys”.
La reforma horària no és un tema nou en l’agenda política catalana. De fet, l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, ja va presentar el 20 de juliol de 2015 el Consell Assessor per a la Reforma Horària (CARH) i confiava que “el 2016 sigui l’inici de la reforma horària”. L’aleshores president del Govern va defensar la iniciativa com una fórmula per tenir una “vida més ben organitzada” i “viure millor”.
El repte que es va fixar Mas era “aconseguir fer entendre a una part important de la societat que quan parlem de millors condicions, de vida més ben organitzada, en definitiva estem dient que aquesta reforma horària és per viure millor”
Malgrat el compromís del Govern per adaptar els horaris de Catalunya amb els europeus, la televisió pública catalana continua programant els seus espais estrella a partir de les 22 hores. De fet, la sèrie ‘Merlí’, adreçada a un públic juvenil, s’emetia al voltant de les 22.30-22.45 hores i finalitzava passada la mitjanit.