Publicitat
Societat · 15 d'Agost de 2020. 16:44h.

“La Guerra Civil va ser un fracàs de la societat”

Fernando Martínez de Baños, historiador: “Tots van tenir la culpa”

“La Guerra Civil va ser un fracàs de la societat”

Fernando Martínez de Baños

L'historiador Fernando Martínez de Baños Carrillo assegura que “la Guerra Civil va ser un fracàs de la societat en la qual tots van cometre errors i tots van tenir la culpa”. Baños explica en una entrevista a e-notícies que a l'Espanya de 1936 “tothom estava molt enfadat i havia odis. No se suportaven ni comunistes, ni falangistes. Era un sense viure”.

“La Guerra Civil va ser una eclosió final que es produeix a l'any 36”, el germen -assenyala- es troba a la guerra d'Independència de 1814 quan “els espanyols no saben qui són i necessiten buscar qui són”. Baños enumera les guerres carlines i els diferents pronunciaments polítics i militars d'aquella època per concloure que “tot el segle XIX és una contínua guerra civil”.

Fernando Martínez de Baños indica que “allò còmode i allò més fàcil és dir que es van aixecar els feixistes”, però “per a mi és molt més intens i cal anar molt enrere en el segle XIX per intentar comprendre el que va passar al segle XX”.

També qualifica d'“error total i garrafal tornar una altra vegada a estigmatitzar que uns eren dolents, altres eren millors o que aquells eren molt bons”. “Si comencem ja insultant, atacant, menyspreant, no fem res”, insisteix l'historiador.

Fernando Martínez de Baños és autor del llibre 'El coronel Rey d'Harcourt' (Editorial Delsan) i d'altres obres sobre la Guerra Civil. És un coronel retirat, llicenciat en Filosofia i Lletres, especialitzat en Geografia i Història, doctor en Història per la Universitat de Saragossa i màster en Relacions Internacionals.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Pepe, Alacant, 17/08/2020 - 09:03

La democracia es aprender a convivir con quienes no nos gustan, pero en aquel entonces, la meta era exterminar, incluso físicamente, a los contrarios, hoy día se hace con Twitter, pero al igual que entonces, el babeo de odio, sigue presente, y gusta enormemente. La guerra civil fue ir un paso más allá, no nos soportábamos, dijeron sus protagonistas

#1 Blas de Pedo, Bcn, 15/08/2020 - 18:50

Blanquejant el franquisme, diluint culpes...línea Moa.
Del gust dels lector d ENews que s ha de cuidar la parròquia,que amb el menjar no s'hi juga,eh Rius?