Publicitat
Societat · 12 de Setembre de 2012. 23:21h.

La història d'uns "gats escaldats"

Toni Soler repassa l'evolució dels catalans durant els últims segles

La història d'uns "gats escaldats"

Soler, durant la conferència

L'historiador Toni Soler, comissari de la commemoració dels 300 anys de l'11 de setembre de 1714 a Barcelona, ha repassat l'evolució dels catalans durant els darrers segles, a la conferència -sota el títol "2014: saber guanyar"- que ha pronunciat aquest dimecres al consistori de la capital catalana que ha conclòs els actes de la Diada.

Soler ha assegurat que "els catalans del 1700 eren gats escaldats". Donat que "mig segle abans, davant del primer gran conflicte causat per l’assimilisme castellà, la Generalitat de Pau Claris va preferir França a Espanya. Però la jugada no va sortir bé".

L'historiador ha explicat que "els francesos van demostrar ser tan absolutistes com els castellans, i a sobre van amputar una part del nostre territori, el Rosselló i la Cerdanya on, per cert, el 1700 el català ja estava prohibit, perquè Lluís XIV el considerava 'repugnant i contrari a l’honor de la nació francesa'".

També ha fet al·lusió a la manifestació d'aquest dimarts a Barcelona i ha recordat que "el passat està escrit, però el futur encara no". "Estem en disposició de celebrar que continuem tenint un lloc al món", ha comentat.

Soler ha dit que "avui dia, Catalunya se sent cridada un cop més a respondre aquests dos impulsos. L’impuls d’exercir la sobirania, i l’impuls de compartir-la amb àmbits polítics més amplis" i ha incidit en el fet que "parlar de 1714 en termes, diguem-ne, anacionals, és un absurd".

"Catalunya s'ha sentit sempre sobirana però ha estat sempre disponible a compartir sobirania per motius geopolítics", ha seguit comentant, a banda d'haver recordat, en ple debat sobre el pacte fiscal, que "la Generalitat fou creada el s XIV per gestionar els impostos dels catalans".

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#6 Murrió Calçot, Barcelona, 14/09/2012 - 00:36

Fa molt de riure aquest noi! és que els que som de la broma som de la broma, com ara jo...
El saben aquell que diu va un negre a Òmnium i es treu el samalí i diu Murrió, proba el calçot !!!
Oi que és bó, oi que és bó?

#5 angelito, barcelona, 13/09/2012 - 18:04

Este conoce bien el paño.La productora Minoria Absoluta, de Soler, comparte soberanía por motivos geopolíticoeconómicos en TV3, con las de Albert Om, Antoni Bassas, Carles Capdevila, Xavier Bosch, Ramon Pellicer, y otras tantas estrellas genuflexas como ellos.

#4 Kropotkin, Vic, 13/09/2012 - 15:22

Para el proximo tinglado que usen a Joel Joan. Se le monta un Master de Historia de dos semanas en la Pompeu Fabra y listos. Ser historiador para temas catalanistas tampoco necesita más.

#3 Lola, Barcelona, 13/09/2012 - 12:31

Es historiador y, por lo tanto, sabe más de historia que la mayor parte de periodistas que opinan y pontifican diariamente sobre el presente y el pasado de Catalunya y España en diarios y tertulias televisivas. Y además de historiador, es un cachondo.

#3.1 PR, Barcelona, 13/09/2012 - 12:56

No necesariamente. Sólo si se especializó y realizó una labor de investigación sobre el período concreto del que habla. Si se informa leyendo los mismos libros que los periodistas que pontifican, sabrá exactamente lo mismo que ellos, por muy historiador que sea.

#2 Kropotkin, Vic, 13/09/2012 - 09:43

Gran historiador de gran prestigio. Es un anuncio de lo que vendrá con la Cataluña independiente...

#2.1 Chim, Barcelona, 13/09/2012 - 11:21

Pues sí. Que los gobiernos de CiU hayan elegido a showmen (Soler y Mikimoto) y no a historiadores serios como comisarios de la conmemoración del 1714 demuestra que les interesa mucho más la propaganda que la historia. Mi única esperanza es que la independencia llegue antes y nos lo ahorren.