Publicitat
Societat · 2 de Desembre de 2019. 20:07h.

La influència de Berlusconi a Podem

Pablo Iglesias es va inspirar en els mètodes de comunicació del magnat italià, segons un llibre

La influència de Berlusconi a Podem

Luca Costantini

El periodista Luca Costantini afirma en el seu llibre ‘Aquí mando yo: historia íntima de Podemos’ (Esfera de los libros) que el líder de la formació morada, Pablo Iglesias, “va importar a Espanya els mètodes de comunicació de Silvio Berlusconi”. “Com el magnat italià, Iglesias va posar la seva cara a les paperetes de la seva candidatura a les primeres eleccions europees i la seva figura es va enfortir en els platós de televisió”, assenyala l'autor.

El líder de Podem va aprendre les tècniques comunicatives de l'exprimer ministre italià durant el seu Erasmus a Bolonya, segons explica el llibre. També va ser durant aquesta època quan va descobrir la importància de tenir una presència constant en les tertúlies polítiques de televisió. Segons l'autor, Iglesias va adquirir de Berlusconi “l’estil directe, desinhibit, de passar a l'atac", no la seva ideologia.

Luca Costantini considera que “sense el suport de les televisions -especialment La Sexta- i l'instint televisiu de Iglesias mai hauria arribat a convertir-se en un partit de masses”. A més, destaca que Iglesias “ha dit de si mateix que 'políticament és un italià' i que “al país alpí és on va aprendre tècniques populistes com el 'i tu més’”.

El periodista creu que Podem ha perdut en quatre anys part del seu suport perquè “va interpretar malament” el moviment de l'15-M, ja que en comptes d’”exigir la recuperació de competències socials en nom d'una nació d'iguals, va decidir abraçar les elits nacionalistes”.

Pel que fa a Catalunya, l'autor considera que la manera d'abordar el procés independentista ha estat “el seu taló d'Aquil·les”. Costantini cita una de les fundadores de la formació, Carolina Bescansa, qui va manifestar abans d'abandonar el partit que “a mi m’agradaria un Podem que li parlés més a Espanya i als espanyols i no només als independentistes”.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 02/12/2019 - 23:24

“a mi m’agradaria un Podem que li parlés més a Espanya i als espanyols i no només als independentistes” dice Bescansa. Este es el problema no solo de Podemos sino de la izquierda en general. Para ellos la derecha española es el demonio, pero en cambio se alían con y defienden a la derecha separatista. Son izquierda reaccionaria. Esa es la rea