Publicitat
Societat · 7 d'Octubre de 2008. 22:12h.

La justícia considera la prostitució una relació laboral

Una sentència veu "prestació de serveis" en el treball de les noies dels clubs

La justícia considera la prostitució una relació laboral

Noies de clubs

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reconegut la prostitució en barres americanes com una relació laboral entre els amos d'aquest tipus de locals i les persones que exerceixen la prostitució en ells.

El març de 2006, 20 noies, procedents d'Europa de l'Est i Llatinoamèrica sense permís de residència ni de treball, es prostituïen al club del punt quilomètric 155,5 de la carretera nacional C-31, a Cunit (Tarragona). La majoria de les joves, "moltes d'edat molt jove", segons la sentència, treballaven des de les set de la tarda a les quatre de la matinada amb un dia de festa, que no podia ser cap de setmana.

Les noies no solament mantenien relacions sexuals amb els clients, sinó que actuaven com a senyoretes de companyia i els incitaven a consumir begudes i que les convidessin, rebent a canvi el 50% del preu de cada copa i pagant a l'empresa el lloguer de les habitacions.

Al local, també hi havia altres dos empleats: un cambrer, que tampoc no tenia permís, i una dona que realitzava tasques de neteja al local, que estava contractada com a empleada de la llar.
El 26 de març de 2006, tècnics d'Inspecció de Treball van visitar l'establiment, van expedientar l'empresa per ocupar 22 immigrants en situació irregular i, l'agost, van imposar a l'empresa una sanció de 132.460,3 euros.

L'advocat de l'Estat va demanar que es reconegués la relació laboral entre l'empresa que gestionava el club i les 20 noies que exercien la prostitució, encara que el jutjat social número 2 de Tarragona només va reconèixer la relació laboral en els casos del cambrer i la dona de fer feines.

El magistrat va basar la seva decisió de negar l'esmentada relació en què, com la prostitució és una activitat il·legal no podia declarar-se com a laboral "la prestació de serveis" que realitzaven les noies.
Però la sala social del TSJC considera que les noies percebien del club una retribució en forma de comissió, estaven subjectes als horaris establerts per l'empresa i no podien rebutjar els clients, si bé, no sempre aquests decidien mantenir relacions sexuals amb les joves.

Per això, el tribunal entén que mantenien una relació laboral, encara que no haguessin subscrit cap contracte de treball ni la companyia les hagués donat d'alta en la Seguretat Social, la qual cosa considera que és competència deslleial respecte a altres clubs, les empleades del qual sí cotitzen.

D'aquesta forma, pretén protegir els drets com a treballadores de les prostitutes que exerceixen en clubs, qui són víctimes de la "indesitjable explotació del propi cos, contrari a la dignitat de la persona, bé per compte propi o, amb major gravetat encara i com semblen indicar els indicis, per compte d'un tercer que es beneficia del tràfic carnal".       

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Martín Martínez Mart, Barcelona, 18/10/2008 - 18:57

Si llegeixo el titular, ...
He d'entendre que la prostitució està legalitzada en Espanya?

#3 CATALONIA IS NOT SPAIN, de salses a guardamar, 08/10/2008 - 15:52

ja vaig dir que han de defensar els drets de les seues mares

#2 pok, Barcelona, 08/10/2008 - 13:48

Això no ho diu la sentència ni en somnis. A veure si llegiu bé les coses i no desinformeu al personal. Considera que hi ha relació laboral pel que fa a \"alternar\" no a prostituir-se, perquè si fos així haurien de detindre a la propietària.

#1 Ramon, Barcelona, 07/10/2008 - 22:52

Un genial ninotaire espanyol que per cert signa Ramon i que no és el que ara també signa així al País-el-suyo que deia un altre Ramon enyoradíssim i també genial, va ser processat per dir Tribunal Prostitucional en lloc de Tribunal Constitucional.