Publicitat
Societat · 18 de Febrer de 2014. 14:48h.

La majoria de multireincidents són estrangers

101 furtadors acumulaven més de 6.000 detencions

La majoria de multireincidents són estrangers

Imatge d'una estrabada

El Grup de Multireincidents de l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Barcelona del cos de Mossos d’Esquadra ha actuat en tres anys contra els 150 furtadors i atracadors violents més actius de la ciutat de Barcelona a través d’una línia d’investigació anomenada ‘TOP’, oberta al novembre de 2010 en coordinació amb la Fiscalia de Barcelona.
 
La investigació, pel que fa a furts en la via pública o transports urbans -l'anomenat cas Barbel-, es va centrar en 101 furtadors, tant homes com dones i de diverses nacionalitats. Entre tots acumulaven 6.057 detencions, 3.085 denúncies penals i se’ls havia arribat a identificar en més de 20.098 ocasions, principalment a Barcelona i, en concret, als districtes de Ciutat Vella i l'Eixample, llocs on acostumaven a delinquir. Pel que fa al nombre de detencions, la persona que menys en tenia n’acumulava 16, concentrades en un període curt de temps, i la que més, 183. Respecte a les denúncies, algun n’havia arribat a acumular 145.
 
Els fets perpetrats eren bàsicament furts, tant delictes com faltes, i les seves víctimes, que podien ser de qualsevol edat, eren principalment turistes nacionals i estrangers. Els autors dels fets, amb edats compreses entre els 20 i els 40 anys, vivien a Barcelona, Badalona i L’Hospitalet de Llobregat, i eren de diverses nacionalitats: marroquins, iraquians, bosnians, algerians, romanesos, croates, espanyols, tunisians, italians, coreans, peruans, albanesos, israelians, kuwaitians i d’altres.
 
El resultat de les investigacions sobre aquestes 101 persones en el període esmentat va ser:
 
· 81 van ingressar en alguna ocasió en un centre penitenciari de Catalunya en el decurs de la investigació per diverses causes, en períodes més o menys llargs en funció de la condemna imposada o del fet delictiu realitzat.
 
· 57 persones tenen ordres de detenció i ingrés a presó emeses pels jutjats o bé ordres de detenció policials emeses majoritàriament pel cos de Mossos d’Esquadra.
 
· 25 persones més, sense comptar els que tenen ordres pendents, estan fugits del territori català fruit de la pressió policial i judicial. No se’ls ha identificat des del juny de 2013 fins a dia d’avui.
 
Pel que fa a robatoris violents en la via pública, els casos Platí i Titanrobatoris, va estar oberta des de l’abril de 2011 fins al novembre de 2013 amb l’objectiu d’identificar i localitzar alguns dels atracadors de via pública més reincidents. També coordinada i seguida de prop per la Fiscalia Provincial de Barcelona, aquesta investigació va ser continuació d’una altra realitzada mesos abans i que va acabar amb l’ingrés de 9 dels 10 investigats a presó.
 
La investigació es va centrar en 49 atracadors, tot homes i d’edats compreses entre els 18 i 25 anys, nascuts al Marroc, Algèria, la República Dominicana i a l’estat espanyol. Entre tots sumaven 910 detencions, 484 denuncies penals i més de 4.177 identificacions, la gran majoria a la capital catalana i en especial a Ciutat Vella i L’Eixample, districtes on acostumaven a delinquir. La persona que acumulava més detencions en sumava 88, i la més denunciada ho havia estat fins a 48 cops.
 
Aquestes persones es dedicaven a realitzar atracaments a la via pública, en horaris preferentment nocturns. Les seves víctimes eren majoritàriament dones, persones grans, turistes de qualsevol edat i joves que eren abordats a la sortida dels centres d’oci de Barcelona a altes hores de la matinada.
 
Els autors dels fets, tots ells majors d’edat, vivien majoritàriament a Barcelona, en pisos d’amics, habitacions rellogades o de vegades fins i tot al carrer, i la majoria ja tenien antecedents per fets similars quan eren menors d’edat i estaven sota la tutela de centres de protecció.
 
No tots els delictes que van efectuar van ser amb violència, però es va optar per investigar aquests atracadors, i no d’altres, perquè els darrers fets els havien comès amb violència o extrema violència, i es notava un gir agressiu en la seva manera d’actuar, de tal manera que havien començat cometent furts o apropiacions indegudes i actualment el seu modus vivendi ja era la comissió violenta de delictes que de vegades acabaven amb la víctima ferida per cops de puny o de peu i caigudes al terra provocades per estrebades, entre altres.
 
El resultat de la investigació sobre aquestes 49 persones entre el 2011 al 2013 va ser el següent:
 
· 41 van ingressar en alguna ocasió en un centre penitenciari de Catalunya en el decurs de la investigació per diverses causes, en períodes més o menys llargs en funció de la condemna imposada o del delicte.
 
· 19 persones tenen ordres de detenció i d'ingrés a presó emeses pels jutjats o bé ordres de detenció policials emeses majoritàriament pel cos de Mossos d’Esquadra.
 
· 21 persones més, sense comptar els que tenen ordres pendents, estan fugits del territori català fruit de la pressió policial i judicial. No se’ls ha identificat des del juny de 2013 fins a dia d’avui.
 

També els robatoris amb violència i/o intimidació a la via pública, que fins el 2012 registraven un augment notable, observen un decrement al llarg del 2013, del 10%. I, en concret, les estrebades registren una davallada de l’11,8%.
 
Si ens centrem en el transport públic de Barcelona, les xifres també són a la baixa. L’any 2013 es van produir dins del metro, ferrocarrils, autobusos, tramvia i rodalies de Renfe 16.423 faltes de furt i 5.104 delictes de furt, fet que representa un 11,2% i un 7,3% menys respecte l’any anterior. D’altra banda, els robatoris amb violència i/o intimidació al transport públic de Barcelona també han baixat lleugerament, en concret el 0,7%, produint-se 818 fets.

Robatori al metro

Publicitat
Publicitat

35 Comentaris

Publicitat
#24 Francesc Guitart, Girona, 19/02/2014 - 22:30

PxC...vite !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#23 PEPELUIS, LLEIDA, 19/02/2014 - 08:18

ÉS VERITAT, LA MAJORIA SÓN CASTELLANOPARLANTS I ESPANYOLS.

#23.2 Avisado estás., Barcelona, 19/02/2014 - 16:56

Tranquilo, que cuando la Generalitat colapse, gentuza como tú no va a trabajar en ningún sitio.

#23.3 GALAICOMAN, barcelona, 19/02/2014 - 18:10

***En eso, como castellanoparlante, y pese a mi evidente inferior nivel cultural debido a mi lengua, he de darte la razón: los catalanes os lo hacéis mejor. Robáis a lo grande: Fèlix Millet es un claro ejemplo. Como robar pareciendo un honrado jubilado catalán de soca-rel.

#22 Un que no sap, Barcelona, 19/02/2014 - 03:44

Jo el que no entenc es perque la gent es queixa de les "concertinas", es evident que si un no intenta atravessar-les no es farà mal. No se si totes les ONG que es queixen d'això, no saben que entrar al pais irregularment és un delicte. Que solucionin les guerres que fan que vinguin els inmigrants.

#21 GALAICOMAN, barcelona, 18/02/2014 - 22:02

***La noticia debe de referirse a los multirreincidentes de poca monta, ¿no? Quiero decir: ladrones de medio pelo, etc. Porque los multirreincidentes de alto nivel son todos españoles: banqueros que venden preferentes, banqueros que hunden sus bancos y se retiran con jubilaciones millonarias, etc.

#20 Se veía venir., Barcino (Hispania), 18/02/2014 - 21:17

El problema no son los que quieren entrar por Ceuta o Melilla, eso es controlable; el problema son muchos que se nos colaron por avión, carretera y barco, estos últimos 15 años.

Ahora por la crisis, sale todo a la luz; ya pueden decir los "progres" y onejetas misa, que esto cada vez irá a peor.