Publicitat

L’Institut de Nova Història diu que la descoberta d’Amèrica “fou catalana” gràcies a aquesta planta

La pista mandioca

L’Institut de Nova Història, en una entrada al seu web, assegura que “la mandioca o manyoca ens indica que la descoberta d'Amèrica fou catalana”. “El mot català 'manyoc' o 'manyoca' ha anat arrelant en idiomes com ara el portugués, el francès, l'anglès, el llatí i en algunes llengües nadiues americanes de Puerto Rico, Veneçuela, Brasil i la Guaiana francesa”, indiquen.

“Ha esdevingut un sinònim de 'mandioca '(neologisme creat, precisament, a partir de ''manyoca'). Sembla que els primers descobridors catalans d'Amèrica el devien utilitzar per anomenar originalment aquest vegetal”, afirmen.

L’INH defensa “dades significatives segons les quals l'extensió d'aquest mot a Amèrica és una altra prova de la persistent -ì obviada- presència dels catalans i la seva llengua en aquest continent”.

“En tot cas, si la paraula mañoc utilitzada pels indis boricua per designar la mandioca fos la catalana manyoc, això denotaria que entre les parles dels nadius americans encara es conserven rastres de la llengua catalana i, per tant, de la presència dels catalans a Amèrica, potser, fins i tot, des del temps de la descoberta. A més, indicaria que la influència de la nostra llengua entre els nadius americans fou persistent”, argumenten.

Publicitat
Publicitat

36 Comentaris

Publicitat
#25 Nitato, Navarcles, 04/09/2021 - 20:02

doncs així "la conquista" i el "genocidi" va se cosa dels catalans .

#24 Galba, Barcelona, 03/09/2021 - 21:39

No hi ha cap dubte de que Catalunya des de el leistoce ha estat el centre del món.

#23 JM, Barcelona, 03/09/2021 - 19:32

Todo el mundo sabe que América fue fundada por catalanes. De hecho su nombre viene de Amer, municipio de Girona

#22 Fros, Tarragona , 03/09/2021 - 14:13

Brutal

#20 Very, V, 03/09/2021 - 11:24

A ver si no será que cuando llega Colón ya estaban allí los catalanes.