Publicitat
Societat · 2 de Desembre de 2016. 16:43h.

La Plataforma per la Llengua ‘assalta’ un Mercadona

Una quinzena d’activistes entren en un establiment i etiqueten en català els “productes discriminatoris”

La Plataforma per la Llengua ha fet “una acció per reivindicar l'etiquetatge en català (complint la legislació vigent) en un supermercat de la cadena Mercadona a Sant Cugat del Vallès”. L'acció ha servit “per protestar contra la persistent negativa de molts distribuïdors de béns i serveis de complir amb les obligacions establertes pel Codi de consum de Catalunya, que protegeix els drets lingüístics dels consumidors catalans”.

Una quinzena de voluntaris de “l’ONG del català” han enganxat adhesius a sis productes de la marca de la cadena “amb la informació de consum obligatòria traduïda al català, informació que aquests productes només oferien en castellà, un fet que contradiu la legislació”.

etiqueta.jpg

“Els voluntaris han entrat a l’establiment i, tranquil·lament, han enganxar adhesius als productes davant la mirada de compradors i treballadors, que alguns es mostraven sorpresos. 'El que posa és exactament el mateix que a l’envàs, però en català', comentaven els treballadors”, relaten.

En aquest sentit recorden que “molts distribuïdors, com Mercadona, infringeixen de manera continuada els articles 128-1 i 211-5 de la Llei 22/2010 del Codi de Consum de Catalunya, que assenyalen que els consumidors tenen el dret de rebre les informacions, l'etiquetatge i l'embalatge dels productes de consum en llengua catalana”.

“La infracció es detecta especialment en les marques pròpies de cadenes com Carrefour, Lidl, Dia, Alcampo, Aldi, Co-aliment, Hipercor i Supermercats El Corte Inglés, Keisy, Spar, Suma i la mateixa Mercadona. El Codi de consum, juntament amb la Llei de Normalització lingüística, són les úniques dues normatives que en l'àmbit de l'etiquetatge preserven per als catalanoparlants uns drets semblants als dels castellanoparlants, protegits a bastament per més de 160 normes impositives del castellà”, indiquen.

La directora de la Plataforma per la Llengua, Neus Mestres, ha demanat que “les empreses compleixin la llei i que deixin de discriminar els parlants de català”. “A la majoria de supermercats només hi ha etiquetats en català prop del 10%, el que fa que un 90% de productes que es comercialitzen a Catalunya que són il·legals”, ha assegurat.

Mestres també ha fet una crida perquè “l’Agència Catalana de Consum supervisi que la norma es compleix i va apel·lar a la necessitat que els catalanoparlants prenguin consciència dels seus drets i els defensin, tot evitant de consumir productes discriminatoris”.

Imatge de productes etiquetats en català
Publicitat
Publicitat

74 Comentaris

Publicitat
#46 Minister Proper, Zaragoza, 04/12/2016 - 23:36

España a diferencia de otros paises ha sido muy generosa con las lenguas regionales. A mi el catalán no me gusta demasiado. Por ejemplo: al "grifo" le llaman la "jeta".

#44 Manuel Martínez Forega, Zaragoza , 04/12/2016 - 03:09

Una tormenta en un vaso de agua. El catalán, como todas las lenguas familiares, desaparecerá. Y desaparecerán el italiano y el francés, y no digamos el resto de lenguas locales.
Los procesos diacrónicos de las lenguas son lentos, pero inexorables. Sólo se hablarán tres lenguas en le futuro: el

#43 pepito, tortosa, 04/12/2016 - 00:01

poca faena teniu... si pegareu un palo l aigua no vos fixarieu en estes tonteries

#40 Pepon, Bcn, 03/12/2016 - 12:26

Estas actitudes son las que me estimulan a profundizar en el conocimiento de la lengua catalana.

#39 Pepon, Bcn, 03/12/2016 - 12:10

Todas estas cosas y este mal rollo que se ha instalado en Cataluña es por obra y gracia de Don Jordi y su ingeniería social.