Publicitat
Societat · 25 de Març de 2015. 16:28h.

"La policia se'n renta les mans"

Un vídeo domèstic denuncia a les xarxes la inhibició dels agents respecte a la delinqüència en un conegut barri de Tordera

Què va passar al barri de Sant Andreu de la població de Tordera (Barcelona), dilluns a la tarda? "Res d'especial, això és el més greu. És el pa de cada dia i la policia no fa ben bé res…”. Ho diu a e-notícies un veí que per temor no vol donar ni el nom de pila. Al locutori del carrer i a la fruiteria, les encarregades ni volen donar el nom ni van veure ni van sentir res.

Dilluns, a les 5 de la tarda, un conegut veí del barri, amb antecedents penals i sense carnet de conduir, va tornar a aparcar el seu cotxe davant d'un gual del carrer Immaculada, deixant el vehicle amb la música a tot drap. Uns veïns van avisar la Guàrdia Urbana, i va ser amb l'arribada dels agents que es va aixecar la indignació.

Quan el conductor els va veure venir, va començar a insultar-los i a amenaçar-los. "Anava molt borratxo, però ningú li diu mai res perquè ens fa molta por", diu la Carmen, clienta de la fleca Sant Andreu. "Aquest barri ja és inhabitable. Està ple de delinqüents i traficants coneguts per tothom i la policia se'n renta les mans". 

"Fa 47 anys que visc aquí, i com ara, mai!", es queixa el veí anònim. La seva dona corrobora el comentari. "Si hagués escoltat quins insults i amenaces feia als policies. I ells no van tenir nassos ni de baixar del cotxe". El Sr. Joaquim, propietari d'un garatge al mateix carrer s'afegeix a la conversa: "Aquest ja és un barri de putes, porreros i delinqüents!", i es queixa de l'alcalde. Per culpa seva, diu, ha arribat a Tordera la pitjor espècie dels voltants de Barcelona. 

"Aquest veí que va fer fugir els policies es diu Àngel i tothom el coneix, però no és del poble. Ha entrat a robar en pisos, cobra a okupes...". Qui diu això és la Lourdes i és mare d'un policia local.

Els incidents van ser enregistrats per una altra veïna des de la porta de la fleca que hi ha al carrer.  Les imatges mostren un home en actitud molt agressiva i un cotxe patrulla de la policia local que abandona el lloc. El vídeo es va penjar a la xarxa i va provocar una expectació tan gran que ha obligat la regidoria de seguretat de l'Ajuntament a emetre un comunicat. En l'escrit s'informa que els fets denunciats "no comportaven cap risc per a les persones i/o bens i que una actuació en calent dels agents hauria provocat un problema d'ordre públic de conseqüències desconegudes”.

Els veïns consultats coincideixen a l'hora d'ubicar l'epicentre del problema: un conegut bar que es troba al mateix carrer de la Immaculada.  La noia que el regenta, la Lorena, diu que ella és una víctima més de la situació: "A nosaltres la policia ens cus a multes per mal aparcament, tot i que aparquem tan sols un moment per descarregar. En canvi amb altra gent no s'atreveix ni a parlar-hi". Per contra, els veïns diuen que el bar és el mateix problema i que allà dins es couen tots els conflictes.

La regidora de seguretat, Sílvia Català confirma a e-notícies la conflictivitat de l'establiment i mostra un informe policial. "Aquí es deixa constància que s'ha fet un escorcoll policial a l'establiment, amb resultats satisfactoris". No està d'acord, per contra, amb l'opinió dels veïns respecte a la inhibició de la policia local: "Qui anava al cotxe patrulla era el mateix caporal, que ha fet cursos de formació per a resolució de problemes semblants. Va decidir que no calia demanar reforços ni detenir ningú, ja que es tractava d'un incident a la via pública.  S'han obert diligències i es demanarà a la mateix persona que va enregistrar el vídeo que testifiqui al jutjat".

Els agents als quals s'ha demanat la versió dels fets no volen manifestar-se i deriven el periodista a la regidoria corresponent. La Sra. Lourdes, en canvi, és més explícita: "el meu fill em diu que tant ell com els companys n'estan tips i que donen la raó als veïns, però que no poden fer-hi res més".

Aquest malestar de la policia local amb la superioritat és rotundament negat per la regidora. També nega que al veïnat de Sant Andreu-Sant Jaume Masmartí (l'àrea urbana on van passar els fets) s'hi hagi consolidat un col·lectiu determinat, cosa que sí que denuncien els veïns. "Els col·lectius, a Tordera, no són nombrosos i estan ben esponjats". 

En el comunicat emès a la població, l'Ajuntament "agraeix la col·laboració ciutadana i informa que s'està treballant des de diferents vies per minimitzar aquest tipus de conflictes”. / Un reportatge de Ramon Sargatal

Un cotxe de la policia de Tordera

La regidora de seguretat, Sílvia Català

Publicitat
Publicitat

58 Comentaris

Publicitat
#33 comisionadodealiaanzacivilizaciones, madrid, 13/04/2016 - 12:21

esto es lo que pasa en un pais donde se recoge a la peor gentuza de to el mundo y no se expulsa a nadie
un pais en el que la ley es una recomendacion y no una obligacion
supongo que el sujeto seria de la etnia esa que lleva 5oo años haciendo lo mismo no?

#32 Torderenc,, Tordera, 13/05/2015 - 15:58

Como tengo que juzgar la actuación de la policía local? por lo que realmente se ve? Por la noticia parcial que publica la web? O por los comentarios de las dos marujas? Que me perdonen pero ahí solo se ve un coche de policía que se va y un tio de fondo haciendo aspavientos. Venga va!!! Estamos ca

#31 Alejandro, Brasil, 29/03/2015 - 05:12

Quina vergonya de policia, això es tindria que agafar l'ajuntament de Tordera i anar al jutjat, per no atendre al ciutadà, ja que el seu servei es està per nosaltres.

#30 kityy, tordera, 28/03/2015 - 08:45

lurdes hija como.se nota que tienes familiares... polis si hiziera la policiao que le toca los vecinos no estarian quemados.... asume ya que en.el.este pueblo de justicia poca ......y lque grabo el video ole sus cojones ya tocava que alguien hiziera algo

#29 kityy, tordera, 27/03/2015 - 23:01

va sin carnet d.conducir por lo tanto la policia tendria q averle cepao y multado y hasta donde se qte pillen sin carnet va por lo penal asi.... poco trabajo bien echo este tio a ce lo q quiere como estan cagaos siempre sera asi yo partir de ahora ire sin carnet como no pasa nada