Publicitat
Societat · 5 de Setembre de 2012. 12:44h.

La sentència per l'incendi del Bages triga 20 anys

El jutge condemna a Endesa per "inexcusable negligència"

La sentència per l'incendi del Bages triga 20 anys

Imatge de l'incendi (324.cat)

El Jutjat de Primera Instància número 11 de Barcelona ha condemnat la companyia elèctrica Endesa a pagar uns 40 milions d'euros a tots els afectats pel gran incendi que l'estiu del 1994 va arrasar part de les comarques del Bages, el Berguedà i el Solsonès, en què van morir quatre persones i va causar enormes danys materials en habitatges i camps de conreu. La jutge entén que la companyia va cometre una "inexcusable negligència" per no haver mantingut correctament l'estat de la línia que va originar el foc, tenint en compte les altes temperatures estiuenques que hi havia a la zona aquells dies.
 
Després que l'Audiència de Barcelona hagués considerat el 2007 que Endesa va ser responsable de l'incendi en tenir les seves instal·lacions de la zona en mal estat -alguns testimonis van veure caure "espurnes" d'una de les línies al camp- li va correspondre a aquesta jutgessa determinar les indemnitzacions dels afectats. A més de fer-ho, la jutge entén que "no pot més que concloure que l'incendi es va iniciar com a conseqüència de la caiguda d'espurnes i de trossos de cobertures incandescents de PVC que recobrien els cables conductors de la línia elèctrica", i que Endesa és una empresa "que per la seva especialitat en la matèria no podia desconèixer el risc que l'exercici de la seva activitat comporta, de la qual, a més, es lucra".
 
Aquesta nova sentència -que no és ferma- arriba gairebé 20 anys després de l'incendi. Això és perquè primer es va celebrar el judici penal -el 2007- en què va ser absolt un treballador d'Endesa, al qual es va considerar inicialment responsable de no tenir cura de les instal·lacions, fet que no es va poder demostrar. I va ser des de llavors, amb la sentència ja ferma sobre la responsabilitat global d'Endesa, quan es va obrir el termini per a les indemnitzacions. Durant aquest lapse, Endesa ha al·legat que el cas ha prescrit i que les seves instal·lacions estaven en un bon estat general, o que no es va poder determinar la causa exacta ni la seva responsabilitat directa, fet que la jutge no ha admès.
 
Aquell incendi va arrasar 19.450 hectàrees, de les que 14.000 eren forestals, en una evolució del foc que va ser "dramàticament ràpida", diu la jutge. Les flames van poder ser extingides del tot 15 dies després que comencessin, i hi va haver un total de 66 afectats a diversos municipis.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Nuria, Aranjuez, 22/09/2014 - 22:38

Estoy muy interesada en el tema, ¿alguien sabe dónde puedo encontrar el texto completo de la sentencia?

#1 Lluís, Tortosa, 05/09/2012 - 13:37

I s'han trigat 20 anys per concloure "inexcusable negligència"? Caram! Sí que està desenvolupada l'exculpació cínica!