Publicitat
Societat · 18 de Novembre de 2022. 12:47h.

La UB cedeix el seu fons l'Arxiu Nacional de Catalunya

Professionals de l'arxivística veuen l'acord "fora de la llei"

La UB cedeix el seu fons  l'Arxiu Nacional de Catalunya

L'Associació de Professionals de l'Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya (AAC) veu "fora de llei" l'acord entre la UB i el Govern per cedir en comodat d'una part de l'Arxiu Històric de la universitat a la Generalitat, que la destinarà a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC).

Els arxivadors consideren que l'acord "atempta" contra el Sistema d'Arxius de Catalunya (SAC) i l'"esperit" de la Llei d'arxius que el va dissenyar per complir uns requisits tècnics específics" com "disposar de les instal·lacions necessàries" per a garantir-ne la seva preservació.

L'associació diu en aquest sentit que aquest precepte legal "exigeix a les entitats titulars d'arxius que formen part del SAC a dotar els seus centres d'arxiu d'instal·lacions pròpies que garanteixin la seguretat i el tractament de tot el fons documental de l'administració corresponent, en tot el seu cicle de vida".

Per tot això, exposa que cedir-lo en comodat "és faltar directament als requisits tècnics que tot arxiu pertanyent al SAC ha de complir". A més, subratllen que no es pot "disgregar un fons històric, sense un criteri tècnic que l'avali i traslladar-ne una part, com a solució a un problema que, amb aquesta acció, continua existint".

També denuncia la "tergiversació de l'article 23.1 obre la porta a que qualsevol dels arxius històrics de les administracions o organismes públics amb necessitats d'espai pugui traslladar-se físicament i a nivell de gestió".

L'AAC, d'altra banda, assenyala que l'ANC "està infradotat" de recursos econòmics i "no disposa d'infraestructura ni recursos suficients per tractar nous fons d'aquests volum". A més, adverteix que aquesta decisió pot "obrir la porta a noves incorporacions sense planificació eficient i real del cost personal i material i que atempta clarament contra les disposicions de la pròpia Llei d'arxius i les responsabilitats dels arxius del SAC".

Finalment, l'associació reclama al Rectorat de la Universitat de Barcelona que "rectifiqui la seva estratègia amb el patrimoni documental" al Departament de Cultura que "rectifiqui la seva actuació que no té empara ni precedents des de l'aprovació de la Llei d'arxius".

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Marc de Vich, Vich, 18/11/2022 - 13:23

El dinero de que disponen, es para comprar voluntades, nada de archivos históricos que desmientan sus mentiras, ellos son dioses que vinieron por donde sale el sol traídos por los carolingios, que se cargaron a los nativos, luego vinieron los occitanos, niños de 7 a 17 años, unos muertos de hambre de Francia, ¿para que la historia?

#1 Capit@n España, Purgandus populus!!, 18/11/2022 - 13:13

Cataluñeeeee !!!. Qui controla el present controla el passat. Qui controla el passat controla el futur.