Publicitat
Societat · 1 d'Agost de 2010. 11:37h.

La versió dels supervivents a l'accident de Mèxic

Han enviat una carta als mitjans per relatar com van succeir els fets

La versió dels supervivents a l'accident de Mèxic

Bernat Palau, un dels supervivents

Els dos supervivents a l'accident de la llanxa que va bolcar mentre creuaven el riu Gallinas, a l'estat de San Luis Potosí, a Mèxic han enviat una carta on expliquen els fets:

Som Bernat Palau Tomàs i Aina Frau Pascual. Juntament amb Francisco Espasa Palau, som alumnes de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) i anàvem a realitzar un projecte de cooperació a Mèxic.

Partim els tres el dia 2 de juliol i vam anar a un ejido anomenat Malilijá, al municipi de Tanlajás, a realitzar aquest projecte. Un cop el projecte va estar acabat, teníem 4-5 dies de vacances i vam decidir anar a conèixer altres llocs de la Huasteca.
 
El dia 25 arribem a Aquismón. El dia 28 teníem pensat visitar les cascades de Tamula i en cas que no fos possible, (cosa que crèiem probable perquè encara que el dia abans i aquell mateix matí no plovia, hi havia plogut els últims dies), volíem anar a visitar Xilitla.
 
Vam anar a l'oficina d'Informació turística per veure si es podia arribar a Tamula i ens van informar que no. Per tant vam decidir anar a Xilitla com teníem pensat de segona opció. Vam anar a comprar esmorzar i un dels conductors que porta grups als llocs turístics ens va dir que ell estava organitzant un grup per anar a Tamula per un altre camí per veure la cascada des de dalt en lloc de des de baix (la ruta habitual). Li vam dir que al centre de turisme ens havien dit que no es podia anar, però ell ens va convèncer que per aquesta ruta si que s'arribava bé.
 
La camioneta estava aparcada just en una zona reservada per a camionetes turístiques al davant del cartell amb els preus oficials dels viatges a la mateixa plaça que l'oficina de turisme, situada aproximadament a 20 metres.
 
Vam anar cap a la camioneta i vam veure que hi havia 3 noies de Girona i 5 mexicans que també anaven cap allà. Llavors vam pujar a la camioneta un total de 11 persones més el conductor. Arribem a un riu on hi havia un barquer que ens havia de passar a l'altra banda del riu (quan pugem a la camioneta, almenys nosaltres, no sabíem que havíem de creuar el riu).
 
La zona per on es pensava creuar era una zona del riu molt plana. No es veien ràpids ni remolins. Preguntem al barquer si efectivament era possible creuar el riu. Ens va dir que era segur per aquest tram ia la barca pugem: el conductror de la camioneta, el barquer, nosaltres tres i les tres noies de Girona.

Les altres persones havien de passar en un altre torn. Tot anava bé, però quan arribàvem a l'altra riba la barca va començar a girar sobre si mateixa. El timó, que era el propi barquer, va quedar més a prop de la riba i llavors va saltar, deixant-nos sols a la barca. A més, saltant impulsar la barca i la va empènyer en direcció al centre del riu.
 
Quan ens vam veure sols baixant pel riu, intentem agafar-nos a les branques baixes d'un arbre per veure si podíem aturar la barca. Vèiem molts ràpids davant nostre i no sabíem a què distància es trobava la cascasda.
Quan ens agafem no vam poder aguantar la força del corrent i vam caure a l'aigua, almenys nosaltres dos (Aina i Bernat) i creiem que Francisco també. A partir d'aquest moment el corrent ens va portar per separat i nosaltres dos nedant, encara no sabem com, vam aconseguir sortir. Cadascun va sortir a una riba diferent del riu. Creiem que el corrent ens dispersar a tots.
 
 
Quan Bernat va sortir de l'aigua va veure passar a Francisco a pocs metres de la riba amb el cap fora de l'aigua.
 
Llavors Aina, caminant cap al lloc des d'on havíem partit, va trobar una camioneta, que la va portar al lloc de l'accident i després les persones de la camioneta van anar a demanar ajuda juntament amb una parella dels turistes mexicans. Bernat, que estava a l'altra riba, va anar a buscar amb el barquer a veure si trobaven algú del grup.
Al cap d'una estona va venir gent del poble per ajudar a buscar els altres membres del grup. Més tard van venir dos nois amb arnesos per creuar el riu per un cable que havia instal lat. I finalment va arribar la policia.
 
Aproximadament una hora després de l'accident va començar a ploure i en qüestió de poques hores el cabal del riu va augmentar aproximadament un metre.
 
I això va ser el que va passar.
 
Ens hem assabentat que la premsa diu que paguem 6000 pesos per creuar. Això NO ÉS VERITAT. Anàvem a pagar 100 pesos mexicans (6'60 euros) cada un en principi. No sabem si el conductor va pactar una mica més amb el barquer. A més, es pagava a la tornada. Així que no hem pagat ni un sol pes. No comprem ni suborns a ningú. I no vam anar sols a cap lloc. Era una visita guiada i organitzada per gent de la zona just davant del punt d'informació turística i en el lloc on es renda totes les camionetes per a totes les rutes que surten de Aquismón.
 
Des d'aquí hem estat en contacte amb les nostres famílies, la de Francisco i per correu electrònic amb la mare d'Irene i el nuvi de Neus, als quals comptem ja el que ha passat i amb els que seguim en contacte diàriament.
 
La gent de la zona ha sortit a la recerca dels desapareguts a més dels equips de rescat. Ahir i avui un helicòpter ha estat sobrevolant el riu i avui s'ha afegit a la recerca un camió amb soldats de l'exèrcit de Mèxic.
 
Fa poques hores s'ha trobat el cos de Maria Neus Terrades.
 
Només volem afegir que estem molt afectats pel que ha passat i que demanem que es tracti amb respecte la informació, ja que hi ha persones desaparegudes encara, i hi ha famílies preocupades. Així doncs, esperem que no es torni a filtrar informació errònia ja que només fa més difícil la situació a les famílies dels afectats.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 Salla (BCN), barcelona, 04/08/2010 - 00:10

com el Rai soc amic del Bernat desde fa molts anys i confio del tot en les seves declaracions anims berni!!!

#7 Manuel Vargas Drechsler, Sant Feliu de Llobregat, 03/08/2010 - 15:27

Todos importan Nacho, pero es natural ocuparse más del asunto si conoces a una persona implicada.

#6 Nacha Pop, Nachà, 03/08/2010 - 14:07

A Pakistán ja van 1100 per l'aigua, la diferència es que aquestos 1100 no han mort per imprudències,... pero bueno son de PAkistán i no importen.

#5 Calos Alberto Glez, San Luis de la Paz, Gto., México, 02/08/2010 - 21:57

Soy estudiante de la UPC, de doctorado, ahora en México, conozco perfectamente la zona del accidente, y puedo corrobarar la versión de ambos jovenes que publican aquí, si puedo ayudarles en algo, estoy a dos horas de la zona, por favor solo contactarme.

#4 Rai, BCN, 02/08/2010 - 21:27

Sóc amic personal del Benat Palau desde la infancia i estic 100% d'acord amb el que escriu el senyor Manuel Vargas Drechsler i el Catala (BCN).