Publicitat
Societat · 31 de Març de 2013. 10:55h.

L'Ajuntament deixa tirats els veïns de les cases 'il·legals' d'Alcanar

El consistori va autoritzar 32 habitatges en un indret on només se'n podien construir vuit

L'Ajuntament deixa tirats els veïns de les cases 'il·legals' d'Alcanar

Xavier Martínez

Estafats per la promotora, abandonats per l’ajuntament i indefensos davant la llei. Així es senten les prop de vint famílies que entre el 2003 i el 2012 van adquirir alguna de les 32 residències il·legals de la urbanització Serramar d’Alcanar (Monstià), sobre les quals pesa ara una sentència ferma d’enderroc que els mateixos veïns haurien d’executar aquest any.

Els habitatges es van construir entre el 2002 i el 2003 i no complien els requisits de densitat especificats pel Pla General del municipi. “En aquest espai només s’hi podien construir vuit habitatges unifamiliars, i se’n van acabar fent 32”, explica Xavier Martínez, president de l’associació de veïns afectats i portaveu dels mateixos. Tot i això l’ajuntament va donar el vistiplau al projecte, una pràctica que s’ha descobert habitual en aquells anys.

A Serramar la situació es va complicar a causa de la denúncia d’una veïna propera als nous habitatges, a la qual la justícia va acabar donant la raó. Però mentre el procés judicial estava en marxa, diverses persones van anar comprant alguns dels pisos, sense que ni la promotora ni l’ajuntament els informés de la situació. És el cas del Xavier, que va comprar el seu pis el 2007, i que fins el passat estiu no es va assabentar que era propietari d’una residència il·legal.

“Ningú no es va dirigir a nosaltres en cap moment per informar-nos de la delicada situació, va ser una autèntica estafa”, afirma el portaveu. La majoria dels habitatges son segones residències, de gent de Barcelona, Lleida, la Franja, Saragossa o fins i tot Bilbao, cosa que no els ha ajudat a tenir el suport d’un ajuntament,que ha acabat rentant-se les mans i desdint-se del seu primer compromís, que era buscar una indemnització econòmica. “La majoria encara estem pagant les nostres hipoteques”, apunta Martínez.

Les reunions amb l’alcalde, Alfons Montserrat (ERC), i la resta de formacions polítiques no han donat bons resultats. L’estratègia passa ara per retardar al màxim el procés a base de recursos i al·legacions contra l’execució d’enderroc ordenada pel jutge, i que el consistori ha traspassat als propietaris. Segons l’advocat dels veïns, Llorenç Cortadella, l’objectiu és “mirar d’anul·lar tot el procés per un defecte de forma, ja que cap dels afectats va poder prendre-hi part”. Cortadella aclareix que “no es pot dictar una sentència que afecta interessos personals sense que els afectats es puguin defensar”. En aquest cas, els que van prendre part al judici només van ser l’ajuntament, la promotora i la veïna que va posar la denúncia.

De tornar a iniciar-se el procés, els veïns guanyarien temps, a l’espera que el Tribunal Suprem es pronunciï sobre el Pla Especial que vol impulsar el consistori i que permetria modificar el Pla General i legalitzar les llicències. Tot i que també podria ser que el Suprem ho acabés desestimant, tal com explica Cortadella, qui reconeix que es podria “estar allargant l’agonia, per després no poder evitar la mort”.

Des de l’ajuntament, els diferents alcaldes i regidors d’Urbanisme que van atorgar les prop de 50 llicències il·legals en urbanitzacions com Serramar, Garbí o la Pau s’excusen dient que ells es van limitar a aprovar els informes favorables que els van presentar els tècnics. En cas que no es pugui evitar l’enderroc, els veïns ja han avisat que aniran judicialment contra el consistori i contra la promotora per una actuació que veuen sospitosa.

Imatge dels habitatges

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Canareu, Alcanar, 03/04/2013 - 00:44

Aqueste llicències les va atorgar PP, CiU i PSC.

#3 Montsià, Alcanar, 31/03/2013 - 20:44

L'Ajuntament deixa tirats una amplíssima part dels seus veïns, no només els propietaris de les cases il·legals. És lamentable que l'alcalde que va atorgar aquesta llicència digui que es va emparar en un informe favorable verbal de l'arquitecte per atorgar-la. A més, volen apagar el foc amb benzina.

#2 Pere, LLeida, 31/03/2013 - 13:24

Fa poc que Alcanar es va declarar ''territori català lliure i sobirà''. Ja comencem a entendre les formes de procedir dels nostres patriotes... La llei està per complir-la. Qui va autoritzar els pisos hauria d'anar a la presó i pagar, amb els seus propis bens, el retorn dels diners als damnificats

#1 país de festes, Benidorm, 31/03/2013 - 11:35

Aquest cas és representatiu de tota la costa mediterrània espanyola des de Port Bou fins a la costa andalusa amb poquïssimes excepcions on s'ha construït a cada pam de terreny degradant totalment el paissatge.Quan s'arriba des de la Costa Brava francesa a la catalana te n'adones del trist canvi.