Societat · 31 de Març de 2020. 16:53h.

L'alcalde d'Igualada qüestiona la xifra oficial de morts de Salut

La consellera admet que "aquestes dades evidentment no són automàtiques"

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha denunciat aquest divendres que han mort 140 persones als quatre municipis confinats de la Conca d'Òdena mentre que la mitjana de morts és de 46, fet que suposa un increment de morts d'un 200% respecte al mateix període i ho ha atribuït a la manca de test de coronavirus. Castells ha elevat la xifra de víctimes mortals per coronavirus respecte dels 40 casos confirmats pel Departament de Sanitat pel brot d'Igualada.

"En tot març de l'any passat vam tenir a la Conca 47 defuncions", ha indicat Castells. "Aquest mes aquesta xifra s'ha elevat a 140, i d'aquestes 40 són oficialment per la Covid-19, perquè se'ls ha fet el test", ha denunciat l'alcalde, que ha recalcat que no s'està fent la prova a tothom. Castells ha comparegut en roda de premsa juntament amb els altres alcaldes de les poblacions confinades, on han informat d'aquestes xifres "per alertar, que no alarmar" la població.

L'alcalde ha lamentat que no és possible saber amb exactitud quantes d'aquestes persones han mort pel coronavirus, atès que no s'ha fet el test a tothom. El brot d'Igualada ja suma 67 morts, però 40 d'aquests són dels pobles confinats, mentre que la resta són d'altres poblacions de l'Anoia.

La consellera de Sanitat, Alba Vergés, preguntada sobre la diferència en les xifres de morts, ha reconegut aquest dimarts que les dades que ofereix la conselleria de morts pel coronavirus no són del tot fidedignes, ja que només inclou els "nostres centres hospitalaris", no són "automàtiques" i ha anunciat que treballaran directament amb les funeràries per aportar a partir d'ara aquesta informació.

"Sempre hem dit que nosaltres donàvem en aquest faristol per part del Departament de Salut les dades oficials del registre de mortalitat que pot donar el Govern. Dit això, sempre hem explicat que aquestes dades evidentment no són automàtiques, només tenim exactament i de forma ràpida aquelles defuncions des dels nostres centres hospitalaris i potser seria convenient canviar aquest registre i fer-ho d'altra banda" ha reconegut la consellera.

"Per això hem estat treballant amb els serveis funeraris del nostre país, per poder tenir aquestes dades a disposició i poder-les donar a la ciutadania des d'aquest faristol. Així ho hem fet, així ho hem treballat des del PROCICAT i així s'ha parlat amb els serveis funeraris, perquè a partir dels propers dies pugui ser la informació al revés: que vingui des dels serveis funeraris fins aquí perquè es pugui donar amb temps i amb forma" ha afirmat. Vergés ha reconegut que "des dels registres de mortalitat -que tenen un altre circuit- no podem donar aquesta dada exactament com la saben alcaldes i alcaldesses".

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 Pere, Barcelona, 01/04/2020 - 10:20

TODO ES MENTIRA SEPARATA, MENOS LOS SUELDOS QUE ROBAIS !!!!!!

#7 Marti, Palafrugell, 01/04/2020 - 01:41

Vamos a ver, Sra. Vergés y miembros (y miembras) del Govern dels Millors, clase de repaso:

1 + 1, 2
1 + 2, 3
1 + 3, 4
...........

#6 Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu UN CATALÀ EMPRENYAT , MOLTS AUTOCARS QUE BARAN BENIR DE PERPINYA A TOT CATALUNYA , BAN PORTAR EL CORONAVIRUS A, 31/03/2020 - 22:54

JO Voldria es fes UNA INVESTIGACIÓ AFONDO .De ELS INFECTADOS DEL CORONAVIRUS AL VALLES ORIENTAL i a CARDEDEU Tenen la CULPA EL ACTA QUE ESVA FER A PERPINYA DE PUIGDEMONT . Per que si es aixis Podrien dir GRACIAs a puigdemont aRA moren catalans a catalunya aRA TENIN MOLTES PERSONES CONTAJIADES Per culpa de PERPINYA ..

#5 Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu UN CATALÀ EMPRENYAT , LA CONSELLERA DE SANITAT SABEN QUEL CORONAVIRUS VE CAP A IGUALADA AMB DOTZE AUTOCARS I ALTRE, 31/03/2020 - 22:31

CONSELLERA Baix llegir a la Xarxa Social a E-NOTICIES.CAT , Algu greu 12 DOTZE AUTOCARS VAN SORTIR D´IGUALADA , PER ANAR A PERPINYA al famos ACTA DE PUIGDEMONT . Cuan ja sa sebia que PERPINYA ERA LA CIUTAT SUD DE FRANÇA ..Que ja tenia molts mes contajis infactats Francesos I AIXO SU CALLA EL GOVERN CATALÀ

#4 Rascallu, Castelldefels , 31/03/2020 - 20:06

De Igualada salio la caravana de la muerte para oír al líder de la secta Fuig -Demont PELIGRO !!!