Roger Carles, economista i professor d'anglès i de castellà, ha tornat d'Ucraïna amb la seva dona embarassada i en declaracions a El Món a RAC1 ha explicat que "ha viscut coses gens bones" del govern de Volodimir Zelenski. A més, ha lamentat que "no es coneixen massa a occident" i, en aquest sentit, ha destacat que els russòfils de Donetsk i Lugansk han patit atacs durant sis anys.
Carles, que residia a Kíev, ha posat l'exemple de la seva sogra, que és infermera, i, segons ha explicat, "ha patit el desmantellament sistemàtic del sistema públic sanitari". "Durant la pandèmia hi havia metges que marxaven per les condicions, per la no ajuda econòmica..."
També ha relatat que ell treballava en una escola "en negre" i quan va arribar la pandèmia "no em van deixar treballar de cap manera" perquè molts nois i noies no volien fer classes en línia i "a mi no em va arribar cap ajuda". "El 50 o el 60% de l'economia ucraïnesa és en negre", ha subratllat.
El professor ha lamentat que Zelenski hagi legalitzat el joc d'atzar malgrat que "hi ha un problema de ludopatia greu a Ucraïna". D'altra banda, ha denunciat que "tot això fa que jo des d'Ucraïna qüestioni més aquest model de democràcia liberal perquè comences a veure coses que t'afecten".
Roger Carles ha assenyalat que "Putin té molt clar que l'enemic número u és l'establishment americà, l'atlanticisme"; perquè quan col·lapsa la Unió Soviètica "va ser una humiliació per molts russos". "No em posiciono a favor de Putin, no conec totalment la realitat russa, però crec que hem de ser autocrítics amb occident", ha exposat.
L'economista ha dit que "Ucraïna és molt complicat" perquè "és com una mena de degradat" i, en aquest sentit, ha remarcat que a "Donetsk i Lugansk se sent només rus i la població és molt més russòfila".
Finalment, ha criticat que "la doble vara de mesurar" d'occident amb Rússia perquè "hi ha gent russòfila a Donetsk i Lugansk que ha patit durant sis anys atacs constants de l'exèrcit ucraïnès". "Hi ha ciutats que estan completament destruïdes", ha exposat.