Publicitat
Societat · 20 d'Octubre de 2009. 15:40h.

L'arquitectura en funció del sexe

L'Institut Català de les Dones organitza un curs sobre urbanisme amb criteris de gènere

L'arquitectura en funció del sexe

La presidenta de l’ICD, Marta Selva, amb la consellera Carme Capdevila

L’Institut Català de les Dones (ICD), òrgan adscrit al departament d’Acció Social i Ciutadania, organitza a Barcelona una jornada de formació sobre com incorporar la perspectiva de gènere en totes les fases dels projectes de reforma o construcció d’espais urbans. La inauguració de l’acte anirà a càrrec de la presidenta de l’ICD, Marta Selva, el secretari per a la Planificació Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, Oriol Nel.lo, i el degà del Col.legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, Jordi Ludevid.

La sessió desenvoluparà "els continguts de la 'Guia per al planejament urbanístic i l’ordenació urbana amb la incorporació de criteris de gènere', editada per l’ICD i elaborada per la mateixa arquitecta que imparteix el curs, Anna Bofill".

L’espai públic "ha d’adequar-se a les situacions específiques de les persones, com ara l’edat, o la condició física, però també als diferents usos que fan les dones o els homes". L’objectiu és "oferir eines per adequar l’espai físic a la bona gestió de la vida quotidiana i fomentar un ús dels espais urbans que estimuli el repartiment de responsabilitats entre dones i homes". Això suposa, per exemple, "facilitar l’accés de les dones i homes en transport públic o a peu a centres mèdics, escoles de secundària o centres esportius, o l’eliminació de les zones fosques i insegures a través de l’enllumenat i el disseny dels espais".

A Catalunya, la Generalitat i els ajuntaments han començat a realitzar iniciatives en aquest àmbit, entre d’altres raons, perquè en la Llei 2/2004 de millores de barris, àrees urbanes i viles s’ha inclòs el foment de l’equitat de gènere en l’ús de l’espai públic i els equipaments. L’arquitecta Anna Bofill és autora de projectes i realitzacions arquitectòniques especialment adaptades als criteris de gènere, àmbit en el qual també es dedica a la recerca.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 Karl Just, Barcelona, 21/10/2009 - 10:47

Pensaba que la sociedad catalana fuese algo más desarrollada en el tema de igualdad de genero, pero veo en los comentarios el mismo desprecio machista que reina en el resto de Espanya. No han entendido nada y aquí falta espacio para explicarlo.

#7 Jose Manuel, Madrid, 20/10/2009 - 20:23

Facil, los edificios rosas para las mujeres y azules para los hombres.

#6 Kropotkin, Vic, 20/10/2009 - 20:16

La vagancia y las pajas mentales conducen a cosas así. ¿Y porque no construir fabricas para mujeres y fabricas para hombres? ¿Iglesias para hombres y para mujeres? Cuanta gente que no pega ni golpe...

#5 pinkpanter, bcn, 20/10/2009 - 20:05

A mi em sembla be, en comptes de posar (un) banc posar (una) paperera, en comptes de posar (un) arbre posar (una) branca, ...i aixi anar fent arquitectura paisatgistica de genere....brillant idea.

#4 Silvestre, Sant Sebastià Màrtir, 20/10/2009 - 18:32

I amb criteris de pes corporal? p.e., pisos amb sostres més prims pels prims i més gruixuts pels grassos. O bé amb criteris de capacitat intel.lectual, p.e., pisos pels votants del triparit (amb vídeocònsoles) i pisos per a la resta (amb biblioteca)...