Publicitat
Societat · 25 de Maig de 2016. 22:35h.

Les ràdios privades acusen les emissores pirates d'afectar la salut pública

La Generalitat comença a impulsar multes a les ràdios que operen sense llicència

Les ràdios privades acusen les emissores pirates d'afectar la salut pública

Imatge de les antenes a El Carmel (foto: ACR)

L'Associació Catalana de Ràdio ha alertat que les emissores que emeten il·legalment a Catalunya poden suposar un problema de salut pública ja que en alguns casos "incompleixen els criteris de protecció sanitària". L'ACR recorda que la normativa actual “fixa una esfera de protecció al voltant de les emissions radioelèctriques, de manera que aquestes radiacions deixin fora del seu abast immediat les zones residencials”. “Les instal·lacions de centres emissors de les ràdios il·legals vulneren aquest principi de la normativa de telecomunicacions de manera que els principals afectats són els veïns que es troben sovint en el mateix edifici o al voltant d’on es produeixen les emissions”, han reblat en un comunicat.

L'entitat afirma que actualment a Catalunya hi ha 127 freqüències de ràdio ocupades de manera il·legal:  90 a Barcelona, 11 a Tarragona, 15 a Girona i 10 a Lleida.  Al barri del Carmel de Barcelona hi ha una altíssima concentració d'antenes il·legals que formen uns camps de radiació que poden ser altament perjudicials per a la salut. Diverses fonts s'atreveixen a qualificar-ho de 'petit Txernòbil urbà' arran de les radiacions que concentra.

El Govern, a través de la Secretaria de Comunicació i la seva Direcció general de Mitjans, ha donat prioritat  a normalitzar l'espai radioelèctric en aquesta legislatura. Per això s'ha compromès per escrit -en el Pla de Govern- a  perseguir les emissions il·legals de ràdio. Durant els primers mesos de govern, la Secretaria de comunicació ja ha firmat milionàries contra emissors pirates que fan negoci de les emissions irregulars. El desmantellament de les antenes per on s'emeten aquestes emissores és una competència municipal i en el cas de Barcelona correspon a l'Ajuntament d'Ada Colau.

L'afer també es troba judicialitzat per diverses demandes, entre elles la de l'Associació Catalana de Ràdio. L'ACR afirma que aquestes emissions provoquen “la pèrdua de qualitat del senyal de les ràdios amb llicència”  i “la disminució de la seva cobertura”. L'associació també diu que les freqüències il·legals perjudiquen les administracions ja que “deixen de recaptar en tractar-se d’activitats sense llicència” i que “per l’activitat i les despeses que generen els expedients oberts a  les il·legals en els casos en què l’administració actua tot i que infructuosament”.

L’ACR també ha calcular que aquestes emissions suposen unes pèrdues en publicitat  entre els 900.000 i els 2,3 milions d’euros anuals. Aquestes xifres es basen en l’estimació de pèrdua d’audiència potencial i aplicant la metodologia de l’Informe sobre la situació de la ràdio de Catalunya, publicat per la consultora MediaHotLine, que xifra l’ingrés per oient entre els 7,4 i els 14,5 euros (l’informe complet es farà públic en els propers dies).

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 nedland, Roses, 26/05/2016 - 07:01

I com es que s han deixat prolifera tantes radios il.legals? deu ser per que encara no han nomenat cap carrec que s ocupi d aixo. .no se ..l amic d algu..un familiar..el grrma de l amic...

#2 Carlos Gomez, Bcn, 26/05/2016 - 00:13

Ques es facin militants de Convergencia i veuran com pasan rapidament a ser productes recomenats de l´any.
I de proximitat.
El nostre estimat Justo els hi pot fer cinc centims quin i com es fa el proces de conversio.

#1 h22, a, 25/05/2016 - 23:00

Pues igual que TV3 en Valencia. Emitiendo a través de frecuencias piratas que ocupan ilegalmente el espacio radioelectrico valenciano.