Societat · 24 de Novembre de 2020. 21:55h.

Les tortures de la República

Els maltractaments a les txeques durant la Guerra Civil: des d’amputar dits a ser aliment per als porcs

Les tortures de la República

Visita de Himler a la txeca del carrer Vallmajor el 1940

Les conegudes com txeques van albergar diferents mètodes de tortura durant la Guerra Civil espanyola, que recull l'escriptor, periodista i historiador, César Alcalá (Barcelona, 1965), en el seu llibre "Chekas. Las prisiones republicanas" (LibrosLibres). La CNT, la FAI, el POUM, el PSOE, el PCE, ERC o el PNB van gestionar les seves propiar txeques.

-Amputació: Consistia en amputar dits de la mà i del peu.

-‘Astillado’: Lligaven la víctima de peus i mans a sobre d'una taula i li introduïen estelles de fusta o metàl·liques a l'interior de les ungles dels dits de les dues extremitats.

-‘Badajo’: Consistia a lligar les mans per darrere amb una corda i penjar-los. La corda passava per una politja. En estirar la corda es buscava la luxació de les espatlles.

-‘Banderilla’: Se li aplicava al pres una injecció infectada. Aquestes s'introduïen a les mans i peus. La injecció era aigua barrejada amb femta per provocar dolorosos abscessos en els membres infectats...

-‘Carbonera’: Consistia en una habitació petita en la qual s'estenia una gruixuda capa de pols de carbó. La víctima, totalment nua i després d'haver-se dutxat, era introduïda allà perquè la pols de carbó se li s'adherís a la pell, el que produïa a l'individu una terrible picor.

-Cel·la del rellotge: En algunes cel·les al·lucinants també s'havia instal·lat un rellotge -al qual el moll regulador s'havia tallat prèviament- avançant unes quatre, cinc o més hores al dia. D'aquesta manera, creaven en la víctima una desorientació temporal.

-Cel-les al·lucinants: La cel·la tenia el llit i el seient inclinant i inutilizant-lo. Amb maons de cant a terra per evitar tombar o desplaçar-se. I la paret estava fortament il·luminada per atreure l'atenció de la víctima.

-Cel·les de càstig: El sòl estava estarrufat de maons de cant per impedir el caminar i en un buit de la paret, a força elevació, es trobava un llit de ciment. La particularitat d'aquesta consistia que la seva superfície estava inclinada i coberta d'unes afilades rugositats o estries de el mateix material, que es clavaven en el cos de la víctima en intentar tombar per dormir. Les cel·les estaven en total foscor. A més, sonava de forma permanent un metrònom que produïa un penetrant i continu tic-tac.

-Collar elèctric: Consistia a col·locar un collaret de boles metàl·liques al voltant de el coll de la víctima que anava connectat a un cable a través del qual se li administrava una descàrrega elèctrica regulada en intensitat per un potenciòmetre. La víctima nua prèviament havia estat mullada amb aigua.

-Confesionari: Consistia en petits habitacles, un a la banda de l'altre, on s'asseien a la víctima per interrogar-la amb un potent focus a la cara. A l'habitacle contigu solien representar un interrogatori on la falsa víctima es feia passar per un dels companys del reu manifestant que aquest tenia tota la informació sobre la qual se li estava interrogant.

-Dentista: Consistia a col·locar a la víctima una falca de fusta entre les moles de dos maxil·lars perquè no pogués tancar la boca. Tot seguit se li llimaven les peces dentals davant i a la fi es les arrencaven amb unes tenalles. Les víctimes amb peces d'or els arrencaven les mateixes per obtenir el citat metall.

-Dipòsit: Consistia en tancar la víctima a les fosques en una petita habitació que s'utilitzava com a dipòsit de cadàvers. En aquesta habitació es trobaven diversos cadàvers de companys de la víctima que havien mort en aplicar-los les tècniques de tortura o per malaltia. A l'habitació es percebia una forta olor a cadàvers en descomposició.

-Disciplines: Lligaven la víctima de peu una argolla a la paret i era assotat amb un fuet acabat en diverses ramificacions a la punta tenia lligat trossos de metall i vidre afilats. De vegades, a les ferides els tiraven sal.

-Llançar als porcs: En els patis d'algunes txeques, com la de Sant Elies de Barcelona, es criaven porcs. La tècnica consistia a realitzar la víctima diversos talls profunds per les cames alhora que era llançat al centre de la porcada. Els porcs, en percebre l'olor de la sang, agredien a mossegades a la víctima fins menjar-se'l. De vegades feien presenciar la tortura del seu company a la víctima que era interrogada.

-El taüt: Consistia en un armari encastat a la paret on es col·locava la víctima mitja hora abans de ser interrogat. L'espai només permetia la cabuda de el cos, exempt de ventilació i de llum. El ganxo: La víctima era lligada pels canells i penjat d'un ganxo fixat al sostre. Als peus de la víctima es lligaven peses, per tal de produir una major tracció sobre les seves articulacions. Suspès d'aquesta forma i nu, era assotat perquè confessés.

-El pou: Consistia en un petit calabós o cel·la situat al jardí, el qual s'utilitzava per infligir als detinguts l'anomenat 'turment de l'aigua'. L'obertura era molt estreta i practicada al sostre. Sobre ella estava muntada una politja que servia per fer baixar o hissar la víctima. Algunes vegades se li suspenia pels peus, introduint-la de cap al pou i submergint-lo durant alguns segons en l'aigua. En altres ocasions es penjava al reclús pels braços o aixelles i se li mantenia submergit fins a un nivell proper a la boca, per un llarg període de temps.

-‘Empetao’: La víctima nua era lligada de decúbit sobre un banc amb les cames a banda i banda. Els interrogadors li introduïen a la víctima al coll d'una ampolla pel recte empenyent cap a dins de l'intestí. Un cop li era introduïda mitja ampolla, tiraven d'ella, la qual feia ventosa i succionava la víscera. Si la víctima era dona, realitzaven la mateixa tècnica per la vagina.

-‘Gomazo’: Consistia a col·locar al voltant del cap una goma elàstica ampla a l'altura del front. D'aquesta goma penjava una campaneta de la qual tiraven i deixaven anar perquè aquesta impactés contra el crani durant l'interrogatori.

-‘Incomunicació’: Eren habitacles de 2x1,5mx 2m destinats a la incomunicació de la víctima, on estava durant mesos sense sortir ni poder comunicar-se amb ningú.

-‘La argolla’: Procedien a col·locar a la víctima nua, amarrada de mans i penjat per un peu en una argolla amb el cap cap avall, submergint el cap de la víctima a l'alçada del nas en un recipient amb aigua o excrements mentre era assotat. Per poder respirar havia de contreure cap amunt per treure el nas de el líquid.

-La banyera: Consistia i interrogar la víctima dins d'una banyera amb aigua freda jabonada, on en el seu fons havien dipositat trossos de vidre. El captiu estava amb les mans enrere i lligades pels canells.

-La dutxa: Era una petita cel·la en la part exterior es trobava instal·lada una mànega que introduïa aigua freda a gran pressió. S'hi tancava a el pres completament nu i era sotmès a una perllongada i violenta dutxa.

-L’infermeria: Quan una víctima queia exhausta d'esgotament per les diferents tortures i no li havien pogut sostreure informació en l'interrogatori, eren portats a la infermeria on li injectaven un estimulant -cloruro de cocaïna- per via intravenosa. L'efecte psíquic del clorur de cocaïna en dosis de 0,05 a 0,10 gr. consisteix en optimisme i duradora eufòria.

-La pallissa: Cinc eren les tècniques de les pallisses: pegar cops de puny al nas o als testicles; donar pallisses amb porres de goma; fuet de pinya; trepitjar amb botes a la panxa o a l'esquena; i enganxar amb sacs de sorra o amb planxes en una bota de feltre. Al sotmès a la pallissa el lligaven pels canells amb els braços a l'esquena. Diversos interrogadors, a mesura que li feien les preguntes, li pegaven una pallissa colpejant les zones anatòmiques de major dolor: nas, abdomen, esquena...

-La Periquera: Consistia a col·locar les mans de la víctima que l'envoltaven les cames introduint una vara a l'obertura formada entre els genolls i els colzes. La víctima quedava suspesa cap per avall i se li castigava.

-La cadira: La víctima era posada d'esquena al seient d'una cadira de fusta i li lligaven les mans amb els peus per sota d'aquesta. Era deixat en aquesta postura diversos dies. En ocasions era colpejat a l'abdomen.

-Neveres: Consistia en diverses cel·les quadrangulars, estretes, tancades per portes metàl·liques i revestides interiorment de ciment porós. Un dipòsit d'aigua situat a la part superior subministrava el líquid, que filtrant-se a través del sostre i parets, convertia aquests calabossos en una nevera. Les víctimes eren tancades allà completament nues i romanien amb les cames submergides en 40 cm d'aigua embassada al terra de la cel·la.

-‘Quebrantahuesos’: Lligaven la víctima a una cadira amb respatller per a braços, als que subjectaven fortament l'avantbraç i nines de tots dos braços. Amb unes tenalles de punta buida luxaban la falangeta de cada dit, posteriorment luxaban les falanginas i finalment les falanges. De vegades també ho feien amb els dits dels peus. Amb un artefacte anomenat 'taló d'Aquil·les' luxaban totes les falanges de la mà alhora.

-Ratonera: Consistia a col·locar un ratolí dins d'una olla en la qual s'asseien a la víctima despullada i lligada perquè no es pogués aixecar. Seguidament, amb un ‘infernillo’ elèctric procedien a escalfar l'olla, el que provocava que el ratolí volgués sortir de l'olla en percebre la calor d'aquesta. El ratolí intentava furgar un orifici a través del cos de la víctima per sortir.

-Cadira elèctrica: Consistia en un pesat butaca de fusta i a sobre se situava el armadura metàl·lica de l'assentament d'un automòbil. Aquesta cadira estava connectada a uns fils que conduïen per via subterrània o encastada al fluid elèctric. El corrent s'establia per mitjà d'un potenciòmetre muntat en una espècie d'estrat. La víctima estava nua i prèviament havia estat mullada amb aigua. Durant l'interrogatori l’enlluernaven amb uns potents focus, mentre li administraven les descàrregues elèctriques.

-Simulacre d'afusellament: Col·locaven la víctima al costat d'una fossa cavada a terra, mentre se situava davant un petit escamot d'afusellament. A la víctima se li comunicava que si no parlava seria afusellat. Tot seguit se li tapaven els ulls mentre sentia com muntaven les armes. En un altre espai, una mica més allunyat, s'emetia una descàrrega d'afusellament, simulant que havien afusellat a un company.

-Submarí sec: S’aplicaven dues tècniques: col·locar cinturó al coll per asfixiar; i col·locar una bossa de plàstic pel cap per provocar asfíxia.

-‘Tizón’: Les víctimes eren lligades pels canells a un ganxo al sostre amb els peus a terra. Mentre era interrogat se li produïen amb un cigar o una planxa de roba cremades al tòrax i abdomen.

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#17 Chris, Lleida, 25/11/2020 - 15:29

Recomiendo la lectura del libro "El hombre de las checas", de Susana Frouchtmann, habla de Alfonso Laurencic, considerado un "artista de la tortura", y considerado dueño de las peores checas de Barcelona y los mas crueles métodos existentes

#16 Pan con tomate y jamón ibéric, Salut i Tabarnia...!!, 25/11/2020 - 14:50

También hubo unos verdaderos bestias en el Ampurdán, el famoso "Comité de Orriols..." desde pequeño he oído hablar de sus salvajadas... Y eso que en mi familia el abuelo fue represaliado por Franco, preso por enfrentarse a los sublevados "cara a cara" con las armas en la mano...

#15 Onofre de Dip, Barcelona , 25/11/2020 - 13:49

He dejado de leer el artículo hacia la mitad, del espanto y la tristeza que he sentido.

#15.1 Pan con tomate y jamón ibérico, Salut i Tabarnia...!!, 25/11/2020 - 14:37

A mí me ha pasado lo mismo... no he podido continuar. Yo tenía conocimiento en general de la barbarie de los dos bandos, pero descender al detalle es muy penoso.

#14 Neferu, Barcelona, 25/11/2020 - 13:08

Ya tenía conocimiento de que tanto en la república como luego en la guerra civil, los llamados rojos o de izquierdas cometieron tantas barbaridades como los llamados de derechas; que la república fue una continua lucha de poder y de despropósitos. Los políticos con sus actos y su ética son los q hacen que un sistema d gobier. sea bueno o malo

#13 Voxmonger, Bcn, 25/11/2020 - 12:20

César Alcalá? Libros llibres?
Em sembla que no cal afegir mes