Publicitat
Societat · 9 de Setembre de 2011. 08:38h.

"L'Estatut va ser un error estratègic"

Francisco Caja recorda que el PP no va recórrer la lleI de política lingüística del 98

El president de Convivència Cívica Catalana, Francisco Caja, recorda en una entrevista amb e-notícies que la decisió del TSJC contra la immersió lingüística és conseqüència de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. "L'Estatut ha estat un error estratègic", declara. Segons la seva opinió, "s'ha aconseguit molt poc" i ha obligat el TC a "pronunciar-se sobre la immersió".

També afirma que "les conseqüències polítiques de l'Estatut que va sortir del Parlament de Catalunya ja vaig dir que serien incalculable i que tindrien efectes" perquè va intentar "consagrar la llei de política lingüística del 98, la inconstitucionalitat era evident".

Francisco Caja recorda, però, que aquesta llei va ser aprovada "amb la col·laboració del Partit Popular" i que tampoc va ser recorreguda a Madrid "per una trucada expressa de la Moncloa" -amb Aznar de president- a Álvarez de Miranda, llavors Defensor del Poble.

D'altra banda, critica "l'actitud del senyor Mas, impròpia d'un govern democràtic, perquè és 'tirarse al monte'" i rebutja ara tota possibilitat d'acord amb les tres famílies promotores del recurs perquè "sobre els drets fonamentals no són negociables".

No obstant això, admet que -en cas d'haver de reformar el model educatiu- no necessàriament hauria de ser en la proporció 50% per al català i 50% per el castellà "perquè és possible alterar aquesta proporció sempre que estigués justificat per razons pedagògiques, no polítiques".

Finalment, adverteix que si la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, desobeeix la sentència del TSJC "la processaran lògicament per un delicte de desobeidencia" i que si Mas assumís les competències de "el processarien a ell: tots els ciutadans som iguals davant la llei".

Caja, en una imatge d'arxiu
Publicitat
Publicitat

110 Comentaris

Publicitat
#54 Alba, Rupit, 10/09/2011 - 17:36

En Paco Caja no s'entera... com si estigués des de fa anys a una illa deserta... fixeu-vos que porta un look similar a Robinson Crusoe...

#52 jaume, Riudoms, 10/09/2011 - 16:18

Per altra banda ja és curiós, tots aquests q es preocupen tant pels drets i el benestar dels castellanoparlants callen quan es tracta de reclamar la sobirania financera per Cat q de ben segur reportaria benestar a la ciutadania en general. Tenen els mateixos proposits q el franquisme.

#51 Jaume, Riudoms, 10/09/2011 - 16:15

El que està clar és que és només el franquisme sociològic castellanisme el que vol canvis, PP i els exaltats de ciutadans són 4 gats però fan molt de soroll. Els castellano parlants passen d'aquests.

#50 xavier, barna espña, 10/09/2011 - 00:22

el apartheid que sufrimos los catalanes castellano parlantes es denunciable , marginan y aislan a la mayoria de los catalanes por hablar otra lengua

#50.1 Miquel, BCNs, 10/09/2011 - 09:21

Ha de ser fotut adonar-te que vius i treballes lluny de la teva nació, on tenen una llengua pròpia que no és la teva.
Després ve el dilema de si integrar-te a la societat que et vol acollir o ser un immigrant tota la vida.

#50.2 pepe, BCN, 10/09/2011 - 09:29

NO TONTO...S'ENSENYA UN ALTRA LLENGÜA ALS NENS MONOLÍNGÜES.

#49 Tià, Paisos Catalans, 10/09/2011 - 00:05

Escolta nen,si no t'agrada Catalunya,marxa,que a aquí ningú t'hi ha demanat.Ja n'estem farts de que sempre vulgueu fotra merder.Si no teniu feina us la busqueu,per ex.netejar boscos sense fotra-hi foc,que en serieu capaços.Vinga va,a pencar a sol i serena