El viròleg Oriol Mitjà ha estat la cara visible contra el coronavirus a Catalunya gràcies a les seves múltiples aparicions a TV3 i pel fet d'haver estat nomenat assessor del comitè científic de la Generalitat per dirigir el pla de desescalada.
La popularitat del científic es va engrandir arran de liderar un assaig clínic amb hidroxicloroquina per combatre el coronavirus. Tanmateix, la notorietat de Mitjà està decaient des que el Govern pren les seves decisions basant-se en el criteri del Procicat i per les últimes notícies aparegudes sobre els riscos de subministrar cloroquina per frenar la Covid-19.
Precisament, el metge i investigador Pere Macip escriu un article aquest dilluns a 'El Periódico' on informa que “la ciència finalment ha demostrat que aquest fàrmac no només no presenta cap benefici contra la Covid-19, sinó que a més té un impacte negatiu important”.
L'investigador es refereix als primers resultats de l'estudi de l'OMS -publicats a la revista The Lancet- que adverteixen que “no només la cloroquina i la hidroxicloroquina no presenten cap benefici contra la SARS-CoV-2, sinó que el seu impacte negatiu és important, sobretot al cor”. “Hem de desconfiar de científics ansiosos de sortir a primera plana: és possible que l'avarícia els hagi fet prendre dreceres perillosos”, conclou Pere Macip.
El diari 'El País' ja va publicar el passat 23 de maig que tant l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com l'Agència Europea del Medicament (EMA) i l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA) dels Estats Units “han alertat dels greus efectes secundaris que pot causar la hidroxicloroquina”. A més, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va anunciar el 25 de maig la suspensió temporal dels assajos amb hidroxicloroquina “per qüestions de seguretat”.
Oriol Mitjà ha estat el científic de capçalera de la Generalitat durant la pandèmia, però, el president de la Generalitat, Quim Torra, fa setmanes que no el cita en les seves compareixences per informar sobre les mesures de desconfinament.
Tampoc la portaveu de l'Executiu català, Meritxell Budó, ni la consellera de Salut, Alba Vergés, esmenten l'epidemiòleg ni apel·len el comitè científic, sinó que es basen en el criteri dels membres del Procicat per implementar la mesures contra el coronavirus.