La hidroxicloroquina no redueix el risc que les persones exposades al coronavirus desenvolupin la malaltia, segons els resultats d'un assaig clínic liderat pel viròleg Oriol Mitjà a l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. El treball és la punta de llança de la iniciativa Jo em corono, una campanya de donacions que ja ha superat els 2,3 milions d'euros.
En l'estudi dirigit per Mitjà hi han participat més de 2.300 persones que havien estat exposades al coronavirus i que s'han dividit en dos grups, un que va rebre hidroxicloroquina i un altre que no la va rebre. No s'ha observat una diferència significativa en el percentatge de persones que va desenvolupar la malaltia entre els dos grups, segons ha informat la revista Science aquesta setmana citant Mitjà com a font de la informació.
El 16 de març, el Departament de Salut va anunciar l'assaig de Mitjà en una roda de premsa, en què es van prometre resultats d'aquí a vint-i-un dies i un possible acord amb la Fundació Bill & Melinda Gates. Aquestes promeses no es van complir. Dels 3.000 pacients anunciats, l'equip de Mitjà ha arribat a reclutar-ne 2.314 (1.100 dels quals, treballadors de residències).
La consellera de Salut, Alba Vergés, ja havia anunciat dos dies abans al programa Preguntes Freqüents de TV3 que estava "molt contenta" perquè "Catalunya tindrà el primer assaig clínic per poder curar i per poder tractar el coronavirus".
"Que Catalunya faci el primer assaig clínic per tractar el coronavirus crec que és molt important, perquè crec que aquestes iniciatives, dins de totes les males notícies que estem tenint, són un punt d'esperança" va destacar.
La televisió pública va vendre esperances amb aquest tractament i el passat 5 de maig va emetre un documental al programa Sense Ficció que feia un seguiment de l'estudi clínic que l'equip de científics liderat per Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet està realitzant per comprovar si la hidroxicloroquina, un medicament per tractar la malària, pot frenar el contagi del covid.