Publicitat
Societat · 12 de Maig de 2022. 16:52h.

L'FBI va espiar els Ducs de Windsor

Per “sospita de comunicació amb l'enemic”

L'FBI va espiar els Ducs de Windsor

Els Ducs de Windsor van ser rebuts pel propi Hitler a Berchtesgaden

Els Ducs de Windsor van estar sota vigilància de l'FBI durant la seva estada a les Bahames, segons revela el llibre de l'historiador britànic Andrew Lownie Traitor King (Blink Publishing). El llibre no ha estat traduït encara al castellà, però se n'ha fet ja un documental de televisió i programes a les xarxes.

El Duc de Windsor Eduard VIII, el rei que va abdicar el 1936 per, en teoria, l'amor d'una dona, la nord-americana Wallis Simpson. És cert que Wallis Simpson s'havia divorciat dues vegades -cosa que no podia admetre l'Església d'Anglaterra-, però en el període d'entreguerres -amb una Alemanya en expansió creixent- les simpaties pel III Reich tant d'ell com d'ella també hi van influir.

El llibre revela que va ser el mateix president americà Franklin D. Roosevelt qui va donar el vistiplau per “sospita de comunicació amb l'enemic”. Els Estats Units encara no estaven en guerra amb Alemanya -estem parlant del 1940-, però ja havien signat l'Acord de Préstec i Arrient pel qual cedien 50 destructors als anglesos a canvi de bases al Carib.

La gota que va fer vessar el got va ser una entrevista del mateix Duc de Windsor a una revista americana, Liberty, que va ser considerada “derrotista i pronazi”. Els ducs, en realitat, després del casament es van entrevistar amb Hitler a Berchtesgaden, el seu refugi alpí.

"Una de les conseqüències de l'article a Liberty va ser que l'FBI, sota les ordres d'Adolf Berle, Sotssecretari d'Estat per a Afers Llatinoamericans, i Franklin Roosevelt, va posar sota vigilància la parella cada cop que es trobaven als Estats Units”, explica l’autor.

El Federal Bureau of Investigation va reclutar fins i tot dos informants del seguici dels Windsor: Alastair 'Ali' Mackintosh i William Rhinelander Stewart. Mackintosh va ser un ex cavallerís de la família reial, a qui el duc coneixia des de fa anys”. Stewart era un company de golf.

Roosevelt volia també informadors al Southern Cross, el iot d'Axel Wennergren, l'empresari suec que va fundar la multinacional Electrolux -inventora de l'aspirador i de la nevera- i que era també amic de la parella. Es considerava que Wennergren, que coneixia Goering, tenia també simpaties nazis.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat