Publicitat
Societat · 11 de Febrer de 2013. 10:28h.

L'heroi Enric Duran

L'activista va demostrar les facilitats amb què els bancs donaven crèdit

L'heroi Enric Duran

Enric Duran (Foto: enricduran.cat)

L'Audiència de Barcelona ha rebutjat la suspensió del judici a Enric Duran, encausat per aconseguir durant més de dos anys un total de 492.000 euros -que mai ha tornat- de 39 entitats bancàries gràcies a 68 operacions de crèdit.

L'activista va demostrar les facilitats amb les que els bancs concedien crèdits. A la primavera de 2006 Duran va començar a demanar crèdits a bancs, caixes i financeres fent creure que anava a reformar el pis.

També va crear una empresa per a poder justificar determinades inversions com la compra de material audiovisual per a una productora. A més, es va inventar una professió i, segons va explicar ell mateix, "una bona nòmina falsa que feia creure que guanyava de sobra per a accedir al finançament".

Amb part dels diners va crear la revista 'Crisi', amb un tiratge de 350.000 exemplars en català i castellà, on s'explicava la seva acció. Al setembre del 2008 va revelar com va aconseguir els crèdits de les entitats bancàries i va anunciar que no els retornaria. El titular va ser "he robat 492.000 euros als qui més ens roben per a denunciar-los i construir alternatives de societat". L'activista, a més, va publicar una per una les entitats financeres a les quals va defraudar i l'import que va rebre.

A aquesta publicació va seguir 'Podem' i, el passat mes de març, 'Rebel·leu-vos', ambdues amb l'objectiu de divulgar estratègies per "viure millor amb menys". També ha impulsat la Cooperativa Integral Catalana que, segons explica en el seu bloc, ha esdevingut "un exemple viu de construcció d'una altra societat, aglutinant milers de persones i centenars de projectes cooperatius".

En el judici, que tindrà lloc el dimarts 12 de febrer, la fiscalia de l'Estat i 14 entitats bancàries demanen una condemna de 8 anys de presó. Duran va demanar la seva suspensió per diferències amb el seu advocat, però l'Audiència ho ha rebutjat i manté la data fixada.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#7 Gemma, Barcelona, 12/02/2013 - 13:25

Una vivenda no tindria de ser mai un luxe!
Es un dret!
Hi ha molta feina a fer!
Aquesta crisis s acabava amb 4 dies si els pisos i les hipoteques les posessin ell preu dels pisos a un preu real.(no el de la bombolla immobiliària)
La gent podria consumiri pagar les seves cuotas de les hipoteques!

#6 Jordi Romaguera i Cubedo, L´Hospitalet de Llobregat, 11/02/2013 - 19:58

La traducció a l´espanyol hi sobra. Que no tenen memòria?. Que no saben com el van imposar, aquesta llengua?. I la fidelitat a la llengua perseguida amb intel.lectuals com en Pedrolo, no compta?.El que faci aquest senyor, no m´interessa. Jo també pago crèdits que ningú no em va obligar a demanar.

#4 Cornellanenc, Cornellà, 11/02/2013 - 15:19

L'endeutament privat augmentava un 20% anualment, des del 2000 fins al 2010. Una bogeria. Vinga a ser propietaris de pisos, a revendre'ls, a comprar cotxes d'alta gamma, a fer viatges caríssims, a... I treballar en coses productives, crear teixit productiu... Res, home, res...

#3 Cornellanenc, Cornellà, 11/02/2013 - 15:07

Els banc segurament donaven diners "fàcils", però aquesta només era una part del contracte. L'altra part també acceptava rebre'n "fàcilment", molt per sobre de les pròpies possibilitats. Ací hi ha una doble responsabilitat, desigual, però responsabilitat al cap i a la fi.

#2 wei, barcelona, 11/02/2013 - 13:59

la publicación "Rebel instalar sesión" también conocida como Rebelaos (https://www.rebelaos.net/)