Publicitat
Societat · 25 de Febrer de 2021. 16:56h.

Llarena es planteja recórrer al Tribunal de Justícia de la UE

Vol que acoti les possibilitats de Bèlgica de rebutjar el lliurament de Puigdemont, Comín, Puig i Ponsatí

Llarena es planteja recórrer al Tribunal de Justícia de la UE

L'instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, planteja la possibilitat d'acudir a la justícia europea per frenar els intents dels jutges belgues de rebutjar el lliurament de l'expresident català Carles Puigdemont a Espanya perquè sigui jutjat pel Tribunal Suprem per un delicte de sedició i malversació de cabals públics pel desafiament independentista de tardor de 2017.

El magistrat ha concedit tres dies de termini al fiscal, a les altres parts acusadores i als advocats dels processats que es troben en situació de rebel·lia Carles Puigdemont, Lluís Puig, Antoni Comín i Clara Ponsatí perquè formulin al·legacions sobre la necessitat de dirigir-se al Tribunal de Justica de la Unió Europea (TJUE) per plantejar una qüestió prejudicial sobre l'abast de les possibilitats de petició i de les raons de denegació d'una ordre de detenció i lliurament europea, d'acord amb la Decisió Marc.

L'objectiu és poder establir criteris estables que condueixin la decisió de mantenir, retirar o emetre noves Ordres Europees de Detenció contra tots o alguns dels processats en l'esmentada causa. El magistrat demana també a les parts que informin sobre el contingut de la qüestió o qüestions que haurien de formular-se.

En una providència, que ha estat notificada avui, el jutge Pablo Llarena explica que l'autoritat judicial d'execució belga li ha comunicat oficialment l'1 de febrer de 2021 la seva decisió, de caràcter ferm, de denegar el lliurament del processat Lluís Puig, acordada en sengles resolucions d'agost de l'any 2020 i de el passat 7 de gener.

En aquest marc, considera que la interpretació de el Dret de la Unió i de les normes establertes en la Decisió Marc relativa a l'ordre de detenció europea i als procediments de lliurament entre Estats membres duta a terme per l'autoritat d'execució belga, que ha denegat el lliurament de l'processat Lluís Puig, "discrepa de la que sosté aquest Tribunal Suprem".

A més exposa que "la interpretació definitiva de la norma no només afecta les decisions de lliurament que s'hagin de prendre en un futur ia la seva eficàcia processal, sinó que condiciona la subsistència d'unes mesures que impacten directament i permanentment en el dret a la llibertat dels afectats, no només pel que fa a la seva llibertat de moviments en l'actual país d'execució, sinó tots aquells altres estats de la Unió on avui opera la seva ordre de detenció i que puguin restringir la llibertat en un futur".

El jutge recorda que en aquesta causa, en les peces de situació personal dels processats Lluís Puig, Carles Puigdemont, Antoni Comín i Clara Ponsatí, s'han emès sengles ordres de detenció europees. Així mateix, indica que la fixació d'un termini de tres dies és conseqüència del coneixement que tenen les parts sobre la qüestió, a causa de que la llarga tramitació de les euroordres ha facilitat el seu coneixement, ja que totes les decisions són plenament conegudes per haver estat puntualment notificades a les parts, tant en aquest procediment, malgrat la seva situació de rebel·lia, com a l'Estat d'Execució.

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#15 Neferu, Barcelona, 26/02/2021 - 10:52

Sr. Llarena: si decide ud. hacer algo por favor, repáselo cien veces antes de darle curso. Que no pase como la primera vez que hicimos el ridículo más espantoso. Que esta vez no se rechace por defecto de forma. Mire las palabras con lupa y la ley con tres lupas, para que Bélgica, el país que ayuda a los delincuentes, no tenga dónde agarrarse.

#15.1 Figueras, Figueras, 26/02/2021 - 12:05

Bélgica, país que ayuda no solo a delincuentes, ¿sino también a asesinos!

#14 Alex, BCN, 26/02/2021 - 02:48

Estos se van a Suiza con Martica la Llorona.

#13 Pan & tomate y jamón ibérico, El Trabuco catalán...!!, 26/02/2021 - 00:32

Bélgica tiene un negro pasado dando refugio a los asesinos de ETA, así que si ahora no cumplen la eurorden, les aplicamos medidas de retorsión y verás que risa... Aunque con Pedro y Pablo al frente, no hay cojon*s...

#12 Chris, Lérida (RIP Cataluña), 25/02/2021 - 23:27

Que estudien bien esa vía, y ¡adelante!

Que el peso de la democracia desde la UE caiga sobre estos canallas.

#11 Marcial, Santa Coloma, 25/02/2021 - 21:32

Llanera déjalo allí, este ya ha echado raíces y quizás novia.