Publicitat
Societat · 24 de Gener de 2020. 16:51h.

Llevantada excepcional

S'acumulen més de 500 litres per metre quadrat

Llevantada excepcional

La llevantada provocada per la borrasca Glòria, que ha escombrat el país durant quatre dies, ha estat excepcional. Durant el temporal s'han acumulat més de 500 litres per metre quadrat de precipitació i més de 150 cm de neu nova en alguns indrets en el conjunt de l'episodi.

El temporal, que va travessar Catalunya entre el diumenge 19 i el dijous 23 de gener de 2020 ha estat qualificat pel Servei meteorològic de Catalunya com "totalment extraordinari" i han destacat que han caigut més de 400 l/m2 de precipitació al Montseny, Garrotxa i interior de l'Alt Empordà.

horta.jpg

Les pluges que han caigut arreu del país han estat abundants i subratllen la manera generalitzada en la qual ha caigut l'aigua arreu del territori. "En general trobem episodis relativament recents en què s'han recollit quantitats comparables o superiors, però no de manera tan general" asseguren des del Servei Meteorològic de Catalunya.

"Per trobar una distribució semblant de precipitació cal retrocedir fins a la primera meitat del segle XX. Concretament, del 15 al 20 de desembre de 1932 també es van superar els 400 l/m2 de precipitació a l'àrea del Montseny, interior de l'Alt Empordà, Garrotxa, Pla de l'Estany i l'est del Ripollès. Viladrau, Susqueda, Olot, Besalú o Oix van superar 500 l/m2, amb un registre de 522 l/m2 a Olot".

Al llarg de l'episodi s'han produït acumulacions de precipitació molt destacables i que són "totalment excepcionals" al mes de gener. 71 de les 96 estacions meteorològiques de les quals disposen que tenen més de 20 anys de dades han mesurat la seva precipitació diària més important en un mes de gener.

horta2.jpg

Entre dilluns i dijous es van produir tempestes a Catalunya, que en alguns casos provocaven calamarsa o pedra. Durant el conjunt de l'episodi es van registrar un total de 5.514 llamps. Les comarques més afectades van ser les del litoral i prelitoral.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Ojotuerto, Calafell.tab, 26/01/2020 - 09:38

4 muertos en Catalunya, y màs muertos en todas la Comunidades autònomas, afectadas. Sumen y saquen conclusiones. No suenan alarmas, las competencias traspasadas, la prensa felpudos con banderitas. Mucho necio con escuadra y cartabòn dibujando fronteras. Y nadie controla, ninguna autocrìtica, ninguna gestiòn. Mucho negocio en la reconstrucciòn +PIB