Publicitat
Societat · 20 de Juny de 2008. 19:48h.

L'UAB rebutja exigir el català als professors

Creu que és negatiu per atreure experts de l'estranger

L'UAB rebutja exigir el català als professors

La Universitat Autònoma de Barcelona

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha mostrat la seva disconformitat amb l'acord del Consell Interuniversitari de Catalunya que exigeix als professors acreditar el domini del català per optar a una plaça en una universitat catalana, tant pública com privada. L'UAB considera que aquesta mesura afectarà de forma negativa la seva capacitat per atreure experts de l'estranger, i això faria impossible aplicar la seva política d'incorporar professors internacionals d'alt nivell a la seva plantilla.
         
El Consell Interuniversitari, organisme que coordina el sistema d'ensenyament superior en què participen les universitats i la conselleria d'Innovació, Universitats i Empresa, va acordar exigir el certificat C de català a qui aspiri a una plaça de professor universitari a Catalunya.

L'aspirant de qualsevol categoria disposarà d'un període de dos anys com a màxim per demostrar que ha adquirit el nivell C, que és un grau intermedi-alt de coneixement. L'acord, que no té efectes retroactius, preveu excepcions que podran ser utilitzades per les universitats.

La possibilitat d'establir excepcions a la norma no satisfà l'UAB, l'única universitat que va expressar el seu complet desacord amb la mesura durant la reunió del Consell Interuniversitari.

La vicerectora d'Assumptes Acadèmics de l'UAB, Maria Dolors Riba, ha assegurat que el coneixement del català no hauria de ser un requisit per entrar a la universitat, encara que sí que està d'acord que es demani al professor que domini aquest idioma després d'un termini de temps determinat.

"Les universitats han d'elegir els professors en funció del seu talent, i si exigim el català com a requisit per concursar a una plaça, estem reduint l'univers de professors amb talent que hi haurà disposats a venir", ha advertit Riba.

La vicerectora ha apuntat a més que l'existència de l'acord del Consell Interuniversitari tampoc no garanteix que el professorat acabi utilitzant més el català a les aules, ja que la llengua que s'utilitza és una elecció individual del docent.

"Hi ha molts professors que dins de l'aula utilitzen el castellà perquè se senten més còmodes a l'hora de impartir la seva matèria, però que després, en les seves relacions directes amb els estudiants, utilitzen sense problemes el català", ha assegurat la vicerectora.

El president de l'Agència de la Qualitat del Sistema Interuniversitari de Catalunya, Antoni Serra Ramoneda, també s'ha mostrat partidari que el professorat sigui reclutat a la universitat en funció de "la seva capacitat i el seu currículum".

Maria Dolors Riba ha subratllat que l'UAB està d'acord que el professorat que doni classes a Catalunya ha de ser trilingüe i dominar, per tant, el català, el castellà i l'anglès, però discrepa sobre el moment en què s'ha de reclamar el certificat C de català.

La Universitat de Barcelona (UB) és l'única universitat catalana que ja reclama el coneixement del català com a requisit a la major part del professorat que s'incorpora a aquesta institució des de 2004.

Publicitat
Publicitat

57 Comentaris

Publicitat
#57 Meliq Salau, Reus, 30/06/2008 - 21:34

Una dada: A la facultat de Dret de la Pompeu Fabra totes (TOTES) les assignatures s'imparteixen en castellà tot i que a la majoria de grups no hi ha cap Erasmus. Compte! que el fet que hi hagi Çerasmus tampoc ho justificaria!
Sí, sí! a la Pompeiu Fabra!

#56 gaudeamus, U, 26/06/2008 - 10:57

Patètic pozi (nuze), insisteixo: allò que n'Ochoa es va obsedir que era l'RNA polimerasa va resultar ser només una polinucleòtid fosforilasa -com ja li deia una postdoc seva. Això no treu que fos un investigador (nordamericà) admirable.

#55 el pilos, girona, 22/06/2008 - 00:14

AQUI ES VEU LA MISERIA DE ERC A VEURE COM MARCAN PAQUET ,,BOTIFLERS QUE CONSENTEIXEN LA DESTRUCCIO DE LA NACIO CON TAL DE COBRAR CADA MES

#54 eines.poble.cat, ||||, 21/06/2008 - 23:23

Algú coneix que duguin professors que parlin hebreu, rus, polonés, alemany, ...
No, només porten professors sudamericans que surten molt bé de preu.

http://eines.poble.cat/

#53 josep m, la seu, 21/06/2008 - 23:00

Veig que els espanyolistes preveuen que la Catalunya rural i catalanoparlant, serà molt pobra. De moment le nostra renda per capita es més alta que la dels castellanoparlants cosmopolites i urbans.