Publicitat
Societat · 9 de Juny de 2009. 17:07h.

Ludoteques o escoles bressol camuflades?

El Govern regula els requisits que han de tenir aquests centres

Ludoteques o escoles bressol camuflades?

Duran, de visita en una escola bressol durant la recent campanya electoral

El Govern ha aprovat el Decret que defineix legalment què és una ludoteca, estableix els requisits que ha de complir aquesta activitat i fixa el seu procediment d’acreditació. El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, que juntament amb la directora general de Comunicació del Govern, Aurora Masip, ha comparegut a la roda de premsa posterior al Consell de Govern, ha explicat que amb aquesta norma el Govern no vol “provocar el tancament de ludoteques, sinó que les existents i les que es puguin crear treballin amb les màximes garanties de qualitat”. La normativa aprovada defineix les ludoteques "com a centres, equipaments o espais delimitats que tenen una finalitat lúdica, socioeducativa, cívica, cultural i inclusiva, i que porten a terme un projecte socioeducatiu".  El nou Decret, que cobreix el buit legal que fins ara hi havia en aquest àmbit, estableix les directrius que assenyalen clarament què són les ludoteques, quina és la seva activitat i qui les dirigeix, entre altres aspectes.
 
Segons el conseller Ausàs, amb aquest Decret, que dóna compliment al mandat del Parlament, es pretén “evitar confusions i clarificar un sector per garantir la qualitat del servei”, i sobretot, “omplir un buit legal ja que fins ara no se sabien de qui eren competència aquests establiments”. El Govern estableix així un marc normatiu per evitar “les situacions dramàtiques que s’havien produït en centres que actuaven sota el nom de ludoteca”.
 
Al juliol, quan aquest Decret entri en vigor, els centres que vulguin mantenir al denominació de 'ludoteca' hauran de presentar "la documentació necessària per garantir el compliment d’aquests nous requisits. El Departament de Governació i Administracions Públiques serà qui donarà l’autorització, tot i que els responsables de recollir la documentació seran els ajuntaments. Els centres que després de 18 mesos de l’entrada en vigor d’aquest Decret no hagin obtingut l’acreditació, no podran mantenir la denominació de 'ludoteca'”. “Durant aquest termini els centres no només hauran d’adequar l‘equipament i canviar les característiques físiques sinó que, a més, s’hauran d’adaptar a les característiques professionals amb la titulació requerida per part del personal que hi treballi”, ha explicat el conseller.
 
El Decret estableix que "les ludoteques podran donar servei a infants i joves de 0 a 18 anys i que en el cas dels menors de quatre anys, hauran d’estar sempre acompanyats per la persona legalment responsable del menor o de la que aquesta hagi autoritzat. En cap cas, els professionals del centre es poden autoritzar com a acompanyants del menor. Per als infants i joves de 4 a 16 anys, la persona legalment responsable haurà d’autoritzar per escrit l’estada a la ludoteca".
 
La nova normativa estableix que "la superfície d’espai útil pel joc de la ludoteca ha de ser de 50m2 com a mínim i que en tots els centres hi ha d’haver zona d’acollida, espais de jocs, àrea d’administració i gestió, magatzem i sanitaris".
 
Pel que fa al personal, l’equip de professionals del centre ha d’estar format per" un mínim de dues persones inclosa una persona coordinadora, amb una titulació mínima d’educació superior en pedagogia, psicopedagogia, magisteri o educació social. Aquesta serà qui dirigirà l’equip de professionals que treballa a la ludoteca".

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 jordi ordeig bosch, vic, 10/06/2009 - 00:53

la foto que ilustreu la noticia , no es ni en campanya ni es una escola bressol .....
es una visita del president de Unió Democratica de Catalunya a Vic, i es la escola Estel de Vic