Publicitat
Societat · 29 de Novembre de 2020. 19:24h.

"Macià va voler anar a Cuba a combatre els independentistes cubans"

Joaquín Rivera Chamorro, militar i biògraf de Macià: "Prats de Molló va ser una bogeria a la catalana"

"Macià va voler anar a Cuba a combatre els independentistes cubans"

El militar i biògraf de Macià, Joaquín Rivera Chamorro, ha afirmat que Francesc Macià va voler anar a Cuba a combatre els independentistes cubans". L'autor de la biografia de Francesc Macià 'La fe del convers', que ha concedit aquest diumenge una entrevista a e-notícies, ha apuntat també que el complot de Prats de Molló "va ser una bogeria a la catalana".

"Macià va voler anar de voluntari a Cuba a combatre els independentistes cubans" ha apuntat Rivera en l'entrevista. "Va demanar anar de voluntari, però no va ser admès" ha explicat el biògraf i militar.

L'autor de la biografia de Macià ha indicat que "Macià va tenir una sort tremenda a la vida", ja que va poder estudiar o com "quan va conèixer la seva dona". "Macià va fer un braguetazo total" ha apuntat, explicant que "a Lleida va conèixer la que seria la seva dona, que era la filla d'Agapito Lamarca, que era un reputat arquitecte i tenia terres", fet que li va permetre "aconseguir la finca de Balmaya". "És un conservador molt típic de l'època, li agradava anar als toros" explica.

"La política catalana sempre s'ha caracteritzat per dues coses, la primera: l'atomització dels partits polítics. Es generen un munt d'agrupacions, partits que després es van escindint i això és constant durant la restauració i sobretot quan decau la restauració" apunta Rivera. "Una altra característica és el binomi de Madrid - Barcelona, representat amb Prat de la Riba i Cambó o representat després amb Macià i Companys" afirma.

"La invasió de Prats de Molló va ser una bogeria a la catalana" ha manifestat el biògraf, que ha qualificat el complot de Francesc Macià també de "rocambolesc".

"Macià va jurar lleialtat a Alfons XIII el 1909" explica el seu biògraf, assenyalant que "va parlar de la seva lleialtat a Alfons XIII i a Espanya" abans d'experimentar una "mutació" en només 10 anys. L'autor explica que Macià va passar "d'un senyor d'idees conservadores i amb un concepte de nació molt diferent del que va tenir 10 anys després, amb 56 o 57 anys".

Joaquín Rivera Chamorro (Madrid, 1972 és militar -capità de l'arma d'enginyers- i ha estat destinat en diverses zones com Bòsnia, Kosovo, Afganistan o el Líban. Sempre en tasques de desminatge i en períodes compresos entre els cinc i els set mesos. També té un máster en Pau, seguretat i Defensa i ha publicat diversos treballs sobre seguretat internacional, relacions internacionals, terrorisme global, geoestratègia i geopolític. Actualment s'està doctorant en seguretat internacional a l'Institut Universitari Gutiérrez Mellado.

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#18 Tabarnesa, Salou, 02/12/2020 - 18:32

Un hombre es atractivo por sus gestos, por sus miradas y por su forma de hablar. El "perillitas" éste tiene las tres cosas, faltó verle de cuerpo entero. Me gustó la entrevista. Bona feina!!!!!!!

#17 Pobrecita habladora, Barcelona, 02/12/2020 - 16:41

He visto la entrevista en YouTube. Me ha parecido una pasada Xavier. ¿Por qué ustedes no hacen más tertulias como esa, dedicadas a la historia? Con lo que saben los dos, podrían hacer videos específicos de una época concreta. ¿Cómo podría contactar con este señor del libro para mostrarle mi admiración y respeto?
Gracias de antemano.

#16 ¡soyCULÉySoyESPAÑOL!, ¡NOvoyAcAMBIARdeEQUIPO!, 02/12/2020 - 04:06

¡ORGULLOSO de SER CULÉ y ESPAÑOL!

¡El MUNDO al REVÉS de los sepaRATAS!

Para los separatistas:
Si eres ESPAÑOL
eres un 'facha' [¿?]
y NO eres
un PATRIOTA...
...
pero si eres
un ANTI-ESPAÑOL,
entonces
SÍ eres un 'patriota'

#15 Benet S., Barcelona, 30/11/2020 - 15:23

Com deia l'Espriu "dissortada pàtria" en els seus escrits avui de plena actualitat.Lla historia es repeteix i el ramat sempre ha recolzat als il.luminats i demagogs enfront de la gent de nivell i de prestigi contrastat. L'obra d'aquell boig era "la caseta i l'hortet" i van acabar amb el "visca Macià,mori Cambó" preferint el il.lus al brilla

#14 Very, a, 30/11/2020 - 12:38

Precisamente por Cuba se hacen independentistas este y tanto otros. Cataluña como ninguna otra region se beneficiaba del comercio con aquella isla. A partir de su perdida empezó el ansia por el "fet diferencial".
Ahora tengo recién descargado de Amazon Kindle, "3 de julio de 1898 fin del Imperio español" de Tomás Pérez Vejo. Explica esto y

#14.1 Decebut, bcn (tbn), 30/11/2020 - 17:54

También yo lo pienso desde hace mucho tiempo. Fíjate en la película "Victòria! la gran aventura d'un poble". Empieza con la llegada a Barcelona de los soldados que vienen de Cuba.

Además de la cuestión económica, parece como si hubiera algo psicológico: un resquemor ante el país que no ha sabido defender los intereses catalanes en Cuba.