Publicitat
Societat · 6 d'Agost de 2009. 12:40h.

Mor el descubridor de Floquet de Neu

Jordi Sabater Pi, un dels científics catalans més reconeguts internacionalment, ha mort als 87 anys

Mor el descubridor de Floquet de Neu

Jordi Sabater Pi amb Floquet de Neu

El primatòleg Jordi Sabater Pi, un dels científics catalans més reconeguts internacionalment i descubridor del goril·la Floquet de Neu, ha mort a Barcelona als 87 anys, segons ha informat  la Universitat de Barcelona (UB), on era catedràtic emèrit. Sabater Pi va iniciar la seva carrera per la via autodidacta en la seva estada a Guinea Ecuatorial entre els anys 1940 i 1969, on va començar les seves investigacions de camp, que li van portar a ser considerat una de les primeres autoritats mundials en l'estudi de primats en estat natural.

El seu viatge a aquest país va ser crucial per al desenvolupament de la seva trajectòria professional, ja que li va permetre estudiar el comportament i costums dels indígenes i les característiques de diverses espècies d'animals autòctons, descobrint la rana geganta en les esquerdades del riu Mbia i la captura d'un ocell rar indicador de la mel.

A nivell popular, Sabater i Pi era conegut per haver descobert el goril·la blanc Floquet de Neu, que es va convertir en símbol emblemàtic del Zoo de Barcelona fins a la seva mort al novembre de 2003--. Al 1966, un grup d'indígenes va portar al Centre d'Ikunde a un petit goril·la blanc, que va ser traslladat al Zoo.

Per a Sabater, que sempre va considerar aquest descobriment "una anècdota" dintre de la seva labor d'investigació, la seva aportació més destacada va ser el descobriment de les àrees culturals dels chimpancés, fruit del descobriment d'uns bastons d'uns 40 centímetres, alguns amb raspalls a les puntes, que va merèixer un article en la revista 'Nature'.

Al 1958 va ser contractat pel Zoo de Barcelona com conservador del Centre d'Adaptació i Investigació d'Ikunde, a Bata, que li va permetre dedicar-se en exclusiva a la labor d'investigació. Al 1969, coincidint amb la independència de Guinea Ecuatorial, va sortir del país i es va instal·lar a Barcelona.

Tres anys després va rebre una beca de 'National Geographic' per a continuar els seus estudis sobre primats a Rwanda, on va estudiar els goril·les de muntanya al costat de la zoóloga Dian Fossey. Al 1976, es va incorporar com professor del Departament de Psicologia de la UB.

Sabater i Pi ha rebut durant la seva trajectòria guardonis i doctors honoris causa com la Medalla d'Or al Mèrit Científic de l'Ajuntament de Barcelona i la Narcís Monturiol i reconegut per la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Autònoma de Madrid.

Durant la seva trajectòria, va utilitzar el dibuix com eina indispensable, i al 2000 va donar a la UB el seu arxiu personal, que s'ha integrat al fons bibliogràfic d'aquest centre com 'Col·lecció Sabater Pi'. Conté dibuixos, aquarel·les i apuntis al natural, així com documents manuscrits, fotografies, llibres, revistes, epistolario professional i objectes etnológicos.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 06/08/2009 - 20:45

Era un gran mestre. El seu descobriment de les cultures dels ximpanzés va ser l'aportació més important de la primatologia al coneixement.

#5 Julià, Barcelona, 06/08/2009 - 19:07

Descansi en pau. Sap molt de greu quan mor una persona així.

#4 Corona de Aragón, teruel, 06/08/2009 - 16:22

Hasta copito de nieve sabe que es de personas poco nobles quedarse con bienes ajenos y no respetar sentencias firmes.Los bienes de Aragón para Aragón. ¡Abajo el boicot al cava aragonés!

#3 Joan, Barcelona, 06/08/2009 - 15:35

Una pena. Havia tingut ocasió de treballar amb ell en un projecte de guió basat en la seva interessant vida. Però a mitja feina -fa uns mesos- va morir la seva dona i des d´aquell dia va caure en picat. Descansi en pau.

#2 Ramon, Sants-Barcelona, 06/08/2009 - 14:00

Descansi en pau.