Publicitat
Societat · 5 de Desembre de 2013. 23:24h.

Mor Mandela, l'home que va derrotar l'apartheid

Va ser elegit president de Sud-àfrica després d'estar 27 anys a la presó per lluitar contra el règim

Mor Mandela, l'home que va derrotar l'apartheid

Mandela

Nelson Mandela, el primer president negre de Sud-àfrica i l'home clau per acabar amb l'apartheid, ha mort als 95 anys, segons ha anunciat el president sud-africà, Jacob Zuma. En un missatge a la nació, ha destacat que "hem perdut al més gran dels nostres fills".

Zuma ha recordat davant el poble sud-africà a un home amb una "increïble determinació per viure". El líder antiapartheid "ens va unir a tots i tots junts l'acomiadarem". "L'estimarem sempre, que la seva ànima descansi en pau, Déu beneeixi l'Àfrica", ha conclòs.

El president sud-africà ha ordenat que les banderes onegin a mig pal per retre homenatge a un dels grans icones del segle XX. A més, ha anunciat que en els pròxims dies se celebrin funerals d'Estat.

L'elecció de Mandela com a president en les primeres eleccions multiracials, celebrades el 27 d'abril de 1994, va ser la culminació d'una trajectòria que va començar a les joventuts del partit Congrés Nacional Africà. Després d'un únic mandat de cinc anys com a president, es va retirar de la política.

Anteriorment, l'any 1962 va ser condemnat a cadena perpètua per la seva lluita contra l'apartheid. Va passar 27 anys empresonat, la majoria al penal de l'illa de Robben, on era el pres 46664.

Durant els seus últims anys entre reixes, va negociar en secret amb el president Frederik de Klerk la fi del sistema d'apartheid i un cop lliure reprendre el lideratge del seu partit, que va ser legalitzat com altres organitzacions que havien lluitat contra el règim. Els dos polítics van rebre el Nobel de la Pau el 1993. 

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#11 JosepPages(Cardedeu , VALLES ORIENTAL, 07/12/2013 - 05:31

Nelson Mandela un nom per la Historia de la Humanitat del Món Va ser un Politic que va saber desde el primer momento que tenia que ferNo va parar mai hasta aconseguiru alguns politics catalans podrien apendra de el NO Parar hasta aconseguir allo per lo que lluites Molts podrien apendre de el

#10 JosepPages(Cardedeu , VALLES ORIENTAL, 07/12/2013 - 05:25

Mandela es dels pocs politics que podrá morir ben tranquil si ja que deixa el seu País molt millor que el va trovar Sudáfrica deu molt a Nelson Mandela la seva lluita per millorar el País el fa ser un politic molt valent Ara el Món es algu millor gracias a el , .DESCANSI EN PAU

#9 pers, tortosa, 06/12/2013 - 21:05

Ha muerto Mandela,fué presidente del Congreso Nacional africano,ANC y se levantó contra el poder establecido y contra las leyes,en favor de la libertad y dignidad de su pueblo y con la democracia por divisa lo consiguio.Él mundo entero le admira por ello

#8 Pere, BCN, 06/12/2013 - 17:32

Terrorista!

Bé, el premi nobel de la pau, Mandela, va usar la lluita armada.
Però va aconseguir girar el país de forma pacífica.
Era una gran persona...

He provocat amb aquest mot, però només és perquè fem una reflexió de la relativitat de les coses.

#7 Jordi Romaguera, L´Hospitalet de Llobregat, 06/12/2013 - 11:22

Descansi en pau!. Hem d´aprendre de la seva vida!.
Això és un líder!.