Publicitat
Societat · 13 d'Abril de 2019. 18:57h.

Morir als 103 anys després de sobreviure al nazisme

Traspassa la supervivent de Ravensbrück Neus Català

Morir als 103 anys després de sobreviure al nazisme

Neus Català, l'única supervivent catalana viva del camp de concentració de Ravensbrück, ha mort als 103 anys. Infermera nascuda el 1915 als Guiamets i militant del PSUC, va ser víctima del nazisme.

La Guerra Civil va agafar Neus Català a els Guiamets, el poble del Priorat on va néixer el 1915. Va heretar les idees progressistes i d'esquerres del seu pare. i la lluita per la igualtat ja la va portar d'adolescent a fer una vaga al camp perquè les jornaleres cobressin el mateix sou que els homes.

Amb la guerra va marxar per defensar la República. Ho fa a la rereguarda, com a infermera, i aconsegueix passar la frontera cap a França amb 180 nens i nenes d'una de les colònies de Negrin.

A França es va incorporar a la Resistència amb el seu primer marit. Però la van detenir i torturar a la presó de Llemotges i el 1944 va ser deportada al camp d'extermini de dones de Ravensbrück. Torturades, gasejades, cremades... Hi van morir 92.000 persones. Per la Neus, sobreviure era un deure.

Neus Català és va convertir en un testimoni del boicot que un grup de dones van fer a la fàbrica d'armes del camp. "No ens vam sotmetre mai, encara que ens peguessin contínuament, encara que moríssim cada dia, sempre vam guardar aquesta dignitat de l'home en front de la bèstia nazi."

Presidenta durant molts anys de l'Amical de Ravensbrück, Català havia rebut els últims anys nombrosos reconeixements, com la Creu de Sant Jordi el 2005 i la Medalla d'Or de la Generalitat el 2015.

El 2015, la Generalitat li va dedicar l'any Neus Català coincidint amb el seu centenari. Català era l'última catalana que va sobreviure al camp d'extermini de Ravensbrück.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 13/04/2019 - 22:18

Mis condolencias a la familia. Descanse en paz.