Publicitat
Societat · 29 de Novembre de 2017. 09:23h.

Mossos declaren contra els seus caps

Expliquen que no van fer res durant el referèndum

Mossos declaren contra els seus caps

Nombrosos agents dels Mossos d'Esquadra han comparegut durant les últimes setmanes davant jutjats d'instrucció catalans acusats d'un delicte de desobediència i, segons informa El Mundo, han assenyalat als alts comandaments del cos com els responsables que els agents de la policia de la Generalitat no fessin res durant el referèndum del passat 1 d'octubre.

En les seves declaracions acusen els "alts comandaments i comissaris" d'"abocar-los a una situació ingovernable" provocada per "les instruccions rebudes per part dels superiors jeràrquics del cos". "Estem sent investigats per decisions que no van ser les nostres", han recalcat.

Els agents de la policia catalana argüeixen que es va produir un greu problema de coordinació entre totes les forces policials. Alguns es pregunten per què no es va produir una intervenció "de matinada per tancar els col·legis sense necessitat d'utilitzar la força". "D'haver-se produït una actuació a les quatre o a les cinc del matí, s'hagués evitat el referèndum".

Els agents han relatat que es van trobar sempre "organitzats en parelles davant aglomeracions de gent" i afegeixen que "no disposaven d'equipament". "Ni furgonetes o vehicles per a confiscar urnes ni res semblant" ni "caixes" per guardar el material que pogués ser intervingut.

Diversos dels mossos han relatat davant el jutge que van demanar reforços a través de l'emissora i que els van contestar "rebut", sense rebre cap suport. "Vam comunicar a la Sala Regional que no es podia accedir als centres i que què fèiem. Mai ningú ens va donar cap resposta".

També han recalcat que "la policia no actua mai en parella davant d'una multitud" i que el protocol habitual consisteix a "conservar la posició i demanar reforços". A més, comparen el seu "equipament" amb el dels antiavalots de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. "Ells anaven amb cascos, escuts i porres i nosaltres amb l'uniforme i la gorra", han indicat. "O ets Rambo o no impedeixes la votació", va arribar a dir un agent.

Una altra de les denúncies que fan és que van haver de "romandre durant més de 12 hores vulnerant els decrets d'horaris i descansos del cos" i afegeixen que "vam haver d'estar de peu allà tot el dia i ens van impedir marxar". A més denuncien que "les úniques instruccions formals que van rebre per part de la cúpula van ser dos formularis a manera de directrius i pautes", que no portaven "la signatura d'responsable algun".

Finalment, els agents que han revelat que els comandaments del cos van concedir "tota mena de permisos als agents de les unitats d'intervenció en casos d'alteració de l'ordre públic (Brigada Mòbil i l'Àrea de Recursos Operatius)", que "podrien haver donat un important suport policial".

14 Comentaris

Publicitat
#13 Leonidas , Santa Coloma, 29/11/2017 - 20:58

"Roma no paga traidores" como en la antigua Roma han existido siempre algunos traidores a su pueblo y los catalanes no vamos a olvidar facilmente sus nombres.

#10 Alejandro, Barcelona, 29/11/2017 - 14:13

Yo y supongo que muchas gente pensamos que por qué no se dio la orden de actuar al alba en vez de hacerlo cuando ya toda la gente estaba concentrada en las puertas de los colegios. Que personas normales pensásemos en esta estrategia para evitar altercados y que quien se supone que debe tener experiencia en entas lides no lo pensaran ¿manda huevo

#9 Alejandro, Barcelona, 29/11/2017 - 14:07

No les falta razón, los culpables son los mandos pero también es cierto que si ellos veían que no estaban cumpliendo las leyes del juez, se podían haber negado a obedecerlas sin incurrir por ello en falta pero, decidieron obedecer las órdenes catalanes antes que las del Estado de Derecho a través de la justicia.

#8 Ramon, Terrassa, 29/11/2017 - 13:47

Yo a todos estos los hacía jurar bandera y a desfilar con la rojigualda. Y a la mínima queja de cualquiera de ellos, de patitas en la calle!

#7 Alguien, BCN, 29/11/2017 - 13:33

Trapero les dío una puñalada trapera ese día a algunos.