Publicitat
Societat · 25 de Març de 2010. 19:27h.

Multa de 180 euros per parlar en català

La dona sancionada no va acceptar l'ordre de la Guàrdia Civil d'utilitzar el castellà

Multa de 180 euros per parlar en català

Una formació de guàrdies civils

El jutjat d'instrucció número 3 de Santa Coloma de Farners ha condemnat Àngels Monera, la passatgera de l'aeroport de Girona que es va negar a obeir l'ordre de dos guàrdies civils a deixar de parlar en català per parlar en castellà, a pagar una multa de 180 euros i les costes processals per una falta lleu de respecte a l'autoritat, segons l'article 634 del Codi Penal.

Els fets van tenir lloc el passat 3 de setembre de 2009, quan la dona tenia previst agafar un vol a l'Alguer des de l'aeroport de Vilobí d'Onyar, juntament amb la seva mare i la seva filla, i finalment el va perdre perquè la Guàrdia Civil la va estar interrogant.

El conflicte va començar quan la denunciada i els seus familiars estaven passant el control de seguretat i un dels vigilants li va dir que no podia portar un pot de laca que portava entre l'equipatge.

A partir d'aquest moment es va iniciar un enfrontament entre l'acusada i els agents, que van dir durant el judici que la dona estava molt alterada, els va qualificar de "franquistes" i els va desautoritzar dient-los que no eren agents de l'autoritat.

De la seva banda, la dona va negar aquestes acusacions i va assegurar que la van denunciar perquè es va negar a dirigir-se als agents en castellà, com ells pretenien. Es va mostrar convençuda que la denúncia es va originar perquè parlava en català. La fiscalia va demanar una multa de 200 euros.

La dona sancionada ha declarat que està disposada a recórrer la sentència, perquè "no entra en el fons de la qüestió", i a portar el cas al Síndic de Greuges, ja que considera que és un conflicte entre la ciutadania i l'administració.

Així mateix, les plataformes Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua interposarn un recurs d'apel·lació davant l'Audiència de Girona, ja que segons van explicar en un comunicat, entenen que "és necessari reparar aquesta discriminació lingüística".

Publicitat
Publicitat

58 Comentaris

Publicitat
#58 valentí, L'Hospitalet de Llobregat, 28/03/2010 - 00:55

Si necessitaren traductor davant de la jutgessa per no entendre el català.

Com sabien que eren insultats?

#57 alemany stolberg, tortosa, 27/03/2010 - 16:36

encara fos aixi que u dubto aquesta debia ser tambe una mal follada. a mes consum tambe u fa amb els botigurs i hostelers.

#56 Pere, Lleida, 27/03/2010 - 14:06

La multa era per parlar Català o per insultar els agents? Sigueu una mica més seriosos, si us plau. No manipuleu la realitat.

#55 Miquel, BCN, 27/03/2010 - 09:48

Recordeu que els funcionaris estrangers destinats als Països Catalans, tant si porten gorra de plat com gaveta, no són ningú per prohibir o condicionar l'ús del català,

#54 Calígula, Girona, 26/03/2010 - 21:00

Por qué no dejáis de mentir la multa fue por insultar a las fuerzas del orden. No os quejéis de la GC eran infinitamente mejores que los Mossos