Publicitat
Societat · 15 de Maig de 2020. 20:54h.

"Ningú ha deixat morir els avis"

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell: "Quan es va detectar la magnitud del problema ja no es podia fer massa"

"Ningú ha deixat morir els avis"

L'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa

L'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha afirmat que "ningú ha deixat morir els avis" a les residències. L'alcalde de la localitat, que ha concedit aquest divendres una entrevista a e-notícies, ha apuntat que "quan es va detectar la magnitud del problema potser ja no es podia fer massa" perquè el virus ja havia entrat "en la major part de les residències".

"Jo crec que utilitzar aquestes expressions no és just, ningú ha deixat morir els avis a les residències. El que passa és que quan es va detectar la magnitud del problema potser ja no es podia fer gaire. Després es va actuar bé, però no era fàcil perquè el virus havia entrat abans en la major part de les residències" ha explicat. "En la major part de residències virus va entrar molt abans que percebéssim la seva letalitat" ha indicat, recalcant que "no crec que ningú hagi deixat morir els avis".

L'alcalde ha afirmat que la irrupció del Covid-19 a les residències "ens va agafar amb el peu canviat a tots" i ha explicat la "terrible" situació ocasionada per la pandèmia a partir de la tercera setmana des del decret d'alarma.

"Quan vam tenir les dades de les últimes tres setmanes en residències, el meu estat d'ànim estava per terra perquè teníem 10 o 11 morts en un sol dia i veia que això no ho frenàvem. Va haver-hi unes setmanes que els índexs i dades eren terribles i a més tenia sensació d'impotència perquè pensava: com ho podem frenar" ha assegurat. Fonollosa ha reconegut que "ningú va pensar que això seria tan letal" amb la gent gran.

L'alcalde de la localitat també ha apuntat que al Departament de Treball i Afers Socials "li venia gran" la situació a les residències en tractar-se d'un "problema sanitari".

"Els hi venia gran per competències, el problema era de salut, se'ls hi estaven morint els avis. El que havien d'entrar eren metges, infermers i analitzar el problema de cadascuna de les residències i posar-li solució" ha indicat. "Això es va fer, vull expressar que es va fer, es van traspassar les competències de Treball i Afers Socials a Salut i és cert que un cop traspassat, Salut va actuar de seguida però clar, fa la sensació que ens va agafar amb el peu canviat a tothom, però especialment a les residències" ha manifestat.

"Va ser traspassar competències a Salut, perquè el problema de les residències era de salut, i l'atenció primària va entrar directament, va analitzar, va començar a fer test a residents, es va identificar qui era positiu i es van sectoritzar les residències" ha explicat, apuntant que "el problema és que potser van entrar tard, perquè el sistema estava a la vora del col·lapse".

"Per a molts avis virus els ha donat una empenta final, és molt letal. Hi havia molts avis que per les inflamacions generades pel virus i la dificultat de respiració afectava persones que ja tenien problemes de salut. L'experiència més desagradable ha estat la mortalitat en la gent gran" ha lamentat l'alcalde.

Respecte a la decisió de l'alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, de declarar persona non grata a la consellera de Salut Alba Vergés, Fonollosa no ha volgut entrar en valoracions. "No opino d'una decisió. Si ell ho ha fet, ell sabrà. No vull entrar a valorar si està bé. Suposo que les relacions amb Departament de Salut no han d'haver estat les millors i el consistori -no el ple- ha pres la decisió" ha apuntat. "No entraré a valorar-ho, entenc que a mi no em toca. És un òrgan democràticament i han pres aquesta decisió" ha recalcat.

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#14 pep, igualada, 16/05/2020 - 14:42

Solo por curiosidad, Me gustaría saber cuantos buses fueron de Martorell a Perpiñan, Sr. alcalde?

#13 pepe, sabadell, 16/05/2020 - 13:28

Sí se ha dejado morir a la gente. Y se le ha negado la medicación.Y venir diciendo que nadie podía haber previsto lo que ha pasado , teniendo el ejemplo de Grecia y Portugal, no es de recibo. En un país decente todos estos, este alcade incluído habrían dimitido y estarían encarando causa penal.

es repulsivo tener que soportar a esta jarcia.

#12 Timbaler , Bcn, 16/05/2020 - 12:57

Si se hubiera dispuesto un sistema rápido de traslado de los ancianos infectados en Residencias a los hospitales de campaña, quizás hubiera habido menos muertes, pero claro eso implicaba aceptar la colaboración de la Guardia Civil y el Ejército y ante esa disyuntiva ,mejor dejar a los ancianos agonizando en su cama.

#11 joan, manresa, 16/05/2020 - 11:59

tinu.)espais reduïts.,(sempre yan algunes excepcions.)tant publicas com privades..,a no ser las-- d'alto stading.--amb llistats d'espera per entrar-hi..,las combinacions i manipulacions son inevitables.Hem mama experiències directes (tres residencies..)Els governs en tenen part de culpa per dexadesa,pro tambe las direccions i las Asisten.Socials

#10 joan, manresa, 16/05/2020 - 11:53

Sr.Xavier,quasi tots creiem que ningú va deixar morir " voluntàriament"a la gent de las residencias,faltaria mes.Tots sabem que aquests centres no estan medicalizats,ni poden curar pandemias....,pro si que de fa molt de temps..,anys que las residencies no estan a l'altura d'un ben estar minim...,falta de mitjans ..,falta de personal..,(cont