Publicitat
Societat · 13 d'Abril de 2016. 20:11h.

No és contra els pobres de Catalunya

El decret de pobresa energètica anul·lat pel Tribunal Constitucional és per envair competències estatals

No és contra els pobres de Catalunya

El conseller d\'Empresa i Coneixement Jordi Baiget

La periodista Empar Moliner ha afirmat avui que volia explicar que si “el Tribunal Constitucional troba inconstitucional que aquestes famílies s'escalfin  llavors s’hauran d’escalfar amb el que puguin” posant com exemple un exemplar de la Constitució. En realitat el TC no ha trobat inconstitucional les mesures del decret en sí, sinó que aquestes xoquen contra unes mesures aprovades pel Govern espanyol que és qui pot regular en matèria de “règim energètic”. El Tribunal va afegir a la sentència que hagués trobat el decret legal si hagués inclòs mesures complementaries.

El Tribunal Constitucional va anul·lar el decret el passat 8 d'abril per envair competències. El TC va  recordar en la sentència que el Govern espanyol ja va aprovar un seguit de mesures per evitar el tall del subministrament dels ciutadans que no puguin pagar la factura. Ho va fer seguint dues directives europees que exigeixen als Estats de la UE a adoptar “mesures per protegir els consumidors vulnerables i també fixa obligacions per a les comercialitzadores de llum i gas".

El Govern espanyol va optar per "finançar part del preu del subministrament” a través del bo social a les famílies sense recursos. El Constitucional recorda a més, que aquestes mesures es van aprovar abans que el Parlament aprovés el decret. Per aquest motiu, creu que si ara la Generalitat prohibeix a les companyies tallar el subministrament, s'estarà contradient a una llei ja aprovada pel conjunt de l'Estat.

Els magistrats del TC diuen que el decret no hagués estat inconstitucional si s'hagués optat per “mesures assistencials” que complementessin la norma aprovada pel Govern espanyol. Els jutges proposen mesures com  “prestacions econòmiques tendents a evitar el tall de llum i gas" pensades per quan els consumidors vulnerables haguessin rebut l'avís d'interrupció del subministrament.

La decisió del Constitucional es va produir amb els vots particulars de la vicepresidenta del Tribunal, Adela Asúa, que ha redactat un vot particular discrepant al qual s'ha adherit el magistrat Fernando Valdés Dalre; i del magistrat Juan Antonio Xiol. Els 2 primers sostenen que la Generalitat podia dictar aquest tipus de mesures  i Xiol defensa que aquesta regulació és «de contingut social», tema que la Generalitat te els Competències compartides amb l'Estat.

Jordi Baiget en un acte de l'IESE (foto: conselleria d'Empresa i Coneixement)

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#14 dave, Sant Cugat, 14/04/2016 - 10:13

Amb Espanya mai sortirem del pou.

#13 Vergonya Aliena Sento, Burundi del Nord, nou estat d'Europa., 14/04/2016 - 08:57

Des de que està en martxa el "prusès" cada nacionalista és en potència un Doctor en Dret Constitucional.(si els sents parlar aquesta és la impressió)..Tots en son experts !!! però en l'art d'enganyar.....Hahahahahahaha.

#12 Galderic, Barcelona, 14/04/2016 - 08:14

Veurem que diu en els propers dies la Unió Europea, no sigui que deixi amb el cul a l'aire el Tribunal del Régimen, i als ultraespanyols habituals

#12.1 Resistencia, Del 3% al ridículo 100%, 14/04/2016 - 09:03

Dirá que las medidas para ayudar a las personas vulnerables ya están establecidas: bonos sociales.
Y que si la Gene prefiere pagar a altos cargos( se han aumentado em un 8%) , a aTV3% o embajadas en Mozambique es su opción.

La CUP siempre tan mal informada.

#12.2 Galderic, Barcelona, 14/04/2016 - 11:08

Resistencia, espera't i veuràs.
Ja sabem que els ultraespanyols esteu més a prop de l'incorruptible Ministro de Industria Soria, exemple d' ètica i honradesa, i els seus amics que dels pèrfids ciutadans amb risc d'exclusió social

#12.3 Resistencia, Del 3% al ridículo 100%, 14/04/2016 - 22:40

¿¿¿??? Es conocido que el nacionalismo afecta al entendimiento. No eres una excepción.

#11 cap gros, palamos, 14/04/2016 - 07:51

On diu a la constitucio q la gent q no pot pagar llum i aigua sha de fer fotra i sha d aguantar?a quin article? Aixo sera en tot cas un problema entre administracions i electriques . A españa ens hem tornat locos pero a catalunya el nivell de frikisme i estupidessa es cosmic.

#10 Imparcial, bcn, 13/04/2016 - 23:08

Els marroquins ja tenen lllum, aigua i gas gratis per la norma espanyola, però la Empar volia que només Catalunya els hi donés tot gratis.

Tothom està desesperat per donar-los tot gratis i munten un pullastre nacionalista quan a França, Alemania, etc fan el mateix però no monten pullastres nacional