Publicitat
Societat · 31 d'Agost de 2009. 12:04h.

Nova espècie de ratpenat a Catalunya

L'han trobat en una cova situada al terme municipal de Queralbs a 2.260 m d’altitud

Nova espècie de ratpenat a Catalunya

L'orellut alpí

Els investigadors Xavier Puig i Carles Flaquer van capturar per primer cop a Catalunya un individu d’orellut alpí (Plecotus macrobullaris). La captura i posterior alliberació de l’individu va ser en una cova situada al terme municipal de Queralbs, al Ripollès, a 2.260 m d’altitud.
 
La troballa és fruit de la investigació duta a terme dins el marc del conveni establert entre el Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEINR), l’Associació Galanthus i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, amb la qual cosa s’està confegint l’inventari d’espècies i la seva distribució a la comarca amb l’objectiu de poder aplicar mesures de conservació dels hàbitats utilitzats pels ratpenats. El Consorci és participat d’una manera important pel Departament de Medi Ambient i Habitatge que financia aquest tipus d’estudis. El Departament és l’organisme públic que té la competència en matèria de conservació de la fauna i la flora. Entre les mesures recollides fins per compatibilitzar la gestió dels espais naturals del Ripollès amb la conservació dels ratpenats, s’hi inclouen la conservació en les explotacions forestals dels arbres vells que ofereixen refugi per als ratpenats, l’adequació de bordes i la protecció de les cavitats on s’allotgen poblacions d’interès.
 
L’orellut alpí és una espècie molt poc freqüent i només ha estat citada als Alps i a alguns punts del Pirineu central on s’acostuma a trobar a gran alçada entre 1.700 i 2.800 m d’altitud. Setmanes abans de la troballa el mateix equip d’investigadors, en col·laboració amb el Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya d'Andorra (CENMA), també van capturar per primer cop aquesta espècie a Andorra.
 
L’orellut alpí s’alimenta caçant insectes en prats alpins a l’estiu i hiverna a coves gelades a partir de 2.100 m d’altitud. Malgrat la desconeixença actual de la seva biologia, la seva presència pot representar un bon indicador de l’evolució d’aquests ecosistemes d’alta muntanya. Aquest estudi representa una continuació de la tasca feta els darrers anys pels investigadors a Catalunya i incrementa a 29 el nombre d’espècies de ratpenats citades a Catalunya.
 
Cal tenir en compte que els ratpenats són molt beneficiosos per a l’ésser humà ja que controlen les poblacions d’insectes de les quals en depreden tones i tones cada any. A més, són indicadors naturals de la qualitat del nostre entorn. Actualment, la davallada constant de les seves poblacions ha provocat que la major part de les espècies es trobin protegides per la Directiva d’habitats de la Unió Europea.
 
Actualment, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ja està treballant en la inclusió d’aquest ratpenat al nou Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya que, en forma de decret, és a punt per sortir a exposició i audiència públiques.

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#15 català_al_poder!!!, BCN, 04/02/2011 - 20:18

Corona de Aragón (Huesca) tus comentarios son lo tipico que se espera de gente como tu, comentarios de los cuales tienen tan poco soporte que hasta dan lastima leerlos.
I no us fiqueu amb altres autonomies perquè cap autonomia actual és perfecte, i menys aragó.

#14 Fran, Llinars, 04/09/2009 - 01:19

Aquest ratpenat parla catala?si no sera considerada 1 especie colonitzadora com els espanyols,x lo q si no retolan la seva cova en catala la gestapo d la Generalitat enviara 2 subvencionats a fer-lis pagar la sanció.

#13 Francesc, Barcelona, 31/08/2009 - 23:33

No, Kropotkin. Jo no sóc polític. El rat penat aquest vol clima fred i inhòspit. És asocial i quasi cec,.viu allunyat del clima temperat de la majoria dels éssers vius catalans, és un excèntric menjamosques i mosquits. Com Ciutadan's,vaja...

#12 Corona de Aragón, Huesca, 31/08/2009 - 23:00

Por último, cosmopoplitas que no insultan nunca, no os quedéis con bienes ajenos y veréis que pronto este pesao pasa de vosotros.Os percibo muy abiertos a opiniones ajenas.NO al boicot al cava aragonés

#11 Corona de Aragón, Huesca, 31/08/2009 - 22:57

Veré los docus que queráis, a cambio, os pido que respetéis las sentencias dictadas sobre el tema. Los dueños de esos bienes están claramente establecidos.Hasta el obispín de Lérida lo reconoce.No al...bueno, ya sabéis