Publicitat
Societat · 5 d'Abril de 2012. 12:30h.

Oleguer Presas justifica els aldarulls

L'exjugador del Barça considera que "el context social té gran part de la culpa de tot plegat"

Oleguer Presas justifica els aldarulls

Imatge dels aldarulls del 29-M

L'exjugador del FC Barcelona, Oleguer Presas, ha criticat el conseller d'Interior, Felip Puig, i ha justificat els incidents del passat 29 de març coincidint amb la vaga general per la crisi.

Oleguer, en un article publicat al setmanari Directa, diu: "Contenidors cremats, destrosses al mobiliari urbà, aparadors trencats, gasos lacrimògens, llançament de pilotes de goma, ulls rebentats, melses destrossades, fractures d’ossos. Cops i més cops. 'Aquests catalans són ben folls' diria aquell. Però quan un va més enllà de la bogeria i intenta trobar–ne les causes, s’adona que el context social té gran part de culpa en tot plegat".

"És totalment criticable la crema de contenidors, establiments o destrosses al mobiliari urbà. Però quedar-nos en això i no veure la tensió generada per la situació extrema a la qual cada vegada més famílies es veuen abocades en quedar-se sense feina, sense casa, sense recursos i sense perspectives per capgirar la situació", afegeix.

Oleguer assegura que "és sota el paraigua de l’excepcionalitat i la urgència que, sense negociar-la amb la classe treballadora, es va aprovar i s’està aplicant la Reforma Laboral. Tot i això, el mateix PP ha reconegut que la reforma no generarà llocs de treball a curt termini. Llavors, per què tanta pressa en aprovar-la? Sembla clar que l’objectiu principal no és el de crear ocupació, sinó el d’afavorir l’empresariat en detriment de les condicions dels treballadors i treballadores".

"Entenent això, es pot anar més enllà de la simple anàlisi que ho considera vandalisme i veure mostres d’impotència i ràbia contra aquest sistema que generalitza la pobresa, perpetua les desigualtats i ofega esperances. No per això deixen de ser accions criticables, però també ens permet veure clar que una “ofensiva policial i judicial” com la que ha anunciat Felip Puig no pretén solucionar el problema, sinó aconseguir una ciutadania submisa mitjançant la por", afegeix.

"És perillós i molt preocupant que s’instauri la cultura de la por i la repressió indiscriminada contra aquelles persones que protesten per les accions de qui governa. Semblava que utilitzar l’amenaça de patir represàlies per acabar amb les manifestacions de dissidència política eren mètodes passats. Però no", afirma.

"Parlar de regular el dret de reunió i manifestació, aplicar lleis d’excepció o que s’empresoni preventivament com ja s’ha fet en aquest cas, representa un retrocés brutal en termes de drets i llibertats. I es fa pel boc gros. Amb ells o amb nosaltres. Això és el que s’extreu de l’afirmació 'ja no s’hi val el passava per allà' de Felip Puig. Ja no es tracta de cometre o no un delicte, sinó de participar en una manifestació on es cometi un delicte. No es persegueix una acció concreta, sinó idees", diu Oleguer.

"Altra vegada, s’aprofita l’alarmisme i l’excepcionalitat per retallar drets, aquesta vegada polítics i socials. I és que ja se sap, estem en temps de crisi i ara toca estrènyer-nos el cinturó… més ben dit, que uns se’l treguin per collar-nos-el a la resta. Al coll i ben fort", conclou.

Oleguer, durant una manifestació okupa a Holanda

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#16 cat51, cat, 06/04/2012 - 12:50

Justificar la violència com fa Oleguer, dona peu a justificar un alçament armat com el de la guerra civil. I en cap dels dos cassos hi ha justificació.

#16.1 Manel de Sant Antoni, SANT ANTONI DE MAR (Baix Empordà), 06/04/2012 - 13:07

Llleix be. En cap moment Oleguer recolza o justifica la violencia. Mai una persona culta com ell por recolzar o admetre un acte violent o incivic.

#16.2 cat51, cat, 06/04/2012 - 14:06

La violència mereix una crítica ferotge no tant sols desde el punt de vista dels governs, sino de qui convoca protestes sense serveis d'ordre adients. Els desgoverns que hem tingut fins ara tampoc veig que per a Oleguer tinguin res a veure. 8 anys callant com a putes.

#16.3 josep maria, barcelona, 07/04/2012 - 13:40

Olueger no justifica la violència, però diu que hi han altes factors que poden provocar respostes violentes;
SUIcida un juvilat de 71 anys a Grècia`per causa de la dictadura del mercats.
A catalunya mésde 10.000 els hem tret de casa els bancs, rescatats am diners publics,
aixo genera violencia

#15 cat51, cat, 06/04/2012 - 12:47

Entre els futbolistas pijoprogres com Oleguer i els trossos de soca com Juanito o Pepe, vull suposar que hi trobariem gent normal.

#14 Manel de Sant Antoni, SANT ANTONI DE MAR (Baix Empordà), 05/04/2012 - 20:12

Sembla ser que alguns creuen que tots el futbolistes tenen el nivell intel·lectual de Pepe. Sergio Ramos i el Ronaldo. Dons no, en hi ha que pensen, son intel·ligents, tenen sensibilitat social i ho demostren.

#13 pepito, flowers, 05/04/2012 - 19:49

Violència és pendrens per "gilipolles"

#12 Lluís, Banyoles, 05/04/2012 - 18:53

Per fi un futbolista que pensa i fins i tot sap escriure!