Publicitat
Societat · 17 de Febrer de 2021. 09:25h.

Pablo Hasel acumula condemnes

Dos anys de presó per enaltiment de terrorisme, dos anys i mig per agredir un testimoni i sis mesos per agredir un càmera de TV3

Pablo Hasel acumula condemnes

El raper lleidatà Pabo Hasel està des d'ahir a la presó de Ponent de Lleida després que els Mossos d'Esquadra donessin compliment a l'ordre de detenir per ingressar-lo en presó, a fi de complir una condemna de nou mesos de presó per delictes d'enaltiment de el terrorisme i injúries a la Corona. El raper complirà així amb una condemna que ja havia estat rebaixada, i després que una altra condemna li hagués estat suspesa. El raper també va ser condemnat per agredir un periodista de TV3 al rectorat la Universitat de Lleida, per agredir un testimoni d'un judici contra un guàrdia urbà i té una altra causa pendent per participar en l'intent d'assalt a la Subdelegació del Govern a Lleida.

A l'abril de 2014, l'Audiència Nacional va condemnar a Hasel a dos anys de presó per enaltiment de terrorisme. El delicte va tenir el seu origen en unes cançons pujades a YouTube en què parlava de el terrorisme d'ETA, els GRAPO, Terra Lliure o Al Qaida. Els magistrats van descartar que aquestes manifestacions estiguessin emparades pel dret a la llibertat d'expressió, ja que en elles "batega d'una manera patent el discurs de l'odi". "No és admissible en l'àmbit de la llibertat d'expressió incitar a la violència, o realitzar un discurs d'odi", van argumentar els jutges, "com és la lloança o justificació d'accions terroristes i el desig de noves actuacions dels grups terroristes".

Posteriorment, al setembre de 2019, l'Audiència Nacional va suspendre l'execució d'aquesta sentència durant tres anys. La Fiscalia no es va oposar a això al considerar que Hasel complia amb els requisits per rebre aquest benefici: la condemna no superava els dos anys i quan van ocórrer els fets (2014) no tenia altres antecedents penals. L'auto, però, advertia el raper que si tornava a delinquir "es procedirà, sense més tràmit, a executar la pena en el seu moment imposada". 

Al març de 2018 l'Audiència Nacional va tornar a condemnar el raper per enaltiment de terrorisme, que en aquesta ocasió també va concórrer amb injúries a la Corona i a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. La sentència va incloure una multa de 24.300 euros. Aquesta pena va ser rebaixada posteriorment pel Tribunal Suprem a nou mesos de presó i multes. La raó d'aquesta disminució en la condemna va ser que diversos dels missatges de Hasel es referien a ETA i als GRAPO, bandes criminals que ja no estaven en actiu i portaven "un temps important sense realitzar accions terroristes". En aquesta ocasió, l'origen va ser una sèrie de més de 60 tuits entre 2014 i 2018 en els quals Hasel parlava d'aquests grups terroristes, de la Corona i de l'actuació de les forces de seguretat.

La condemna del Suprem va ser enaltiment de el terrorisme, amb l'agreujant de reincidència: 9 mesos i 1 dia de presó i una multa de 168 dies, amb quota diària de 30 euros; injúries i calúmnies contra la Corona, pena de 12 mesos de multa amb una quota diària de 30 euros; injúries i calúmnies contra les institucions de l'Estat, pena de 15 mesos de multa. Els magistrats van fer notar que el perfil de Twitter del raper tenia en aquells moments 54.000 seguidors.

Com en la primera condemna, van descartar protegir aquestes manifestacions amb el dret a la llibertat d'expressió. "L'exercici de la llibertat d'expressió i opinió compta amb algunes barreres", van explicar en la sentència. "O per dir-ho amb fórmula més afortunada, està condicionat per altres drets i exigències constitucionals". Sobre les injúries a la Corona, la sentència assenyala que el fet que el Rei sigui una figura neutral no l'obliga a "acceptar l'emissió pública d'injúries i calúmnies abocades amb publicitat amb un ampli públic que pugui visualitzar-les". Els tuits, van considerar, van suposar "un atac personal i directe a la Casa Reial i als seus membres de manera despietat".

No és l'única condemna que ha rebut el lleidatà. L'estiu de l'any passat, un jutge el va condemnar a sis mesos de presó per agredir un periodista de TV3 en una roda de premsa al rectorat la Universitat de Lleida. El jutge va considerar provat que Hasel va empènyer, va insultar i va ruixar amb un líquid de neteja a periodista i el va obligar a indemnitzar-lo amb 12.150 euros. El mateix any un jutjat de Lleida va condemnar a dos anys i mig de presó el raper per haver agredit un home que va declarar com a testimoni en un judici per una presumpta agressió d'un guàrdia urbà a un menor, en el qual l'agent va ser absolt. A més, la justícia l'investiga per la seva participació en l'intent d'assalt a la Subdelegació de Govern de Lleida el 25 de març de 2018.

Publicitat
Publicitat

41 Comentaris

Publicitat
#30 155, Bcn, 17/02/2021 - 22:39

155 non stop. Por favor. Por cierto, los burgesets de la dreta de l'Eixample, tan amarillos ellos, que diuen? Mola, no, el que fan els vostres cadellets? No em digueu són de Vox, eh?

#29 Juan Ricart, Barcelona, 17/02/2021 - 19:22

Un gordete desaforao,
unos raps ha vomitao,
ahora tendrá más tiempo
de componer esos versos
para la galería uno y dos,
Y como está bien rollizo
chorizo pilla seguro
mientras rapea en su celda
y los presos le dan por ....

#28 Perico, Matadepera, 17/02/2021 - 19:01

El problema de este pobre sujeto es su nula calidad artística -ya lo comenté en otra parte-, otro problema es que es demasiado vago para buscar un trabajo honesto con el que ganarse la vida, y el problema para él es que es tan tonto y tan vago que no alcanza a comprender que lo que hace es delictivo ni mueve un dedo para saberlo.

#27 Juan Ricart , Barcelona, 17/02/2021 - 18:53

Ya están los fachas de VOX armando de las suyas y destrozando la ciudad... ¡Hay que parar el fascismo o acabarán asaltando comisarias de los mossos!

#26 Borregada firme el ademán, Girona, 17/02/2021 - 18:02

La borregada esquerrana sempre és a punt per armar els saraus que calgui. N'hi ha prou amb unes piulades al mòbil per aplegar una colla de brètols a l'hora que els convé, en nom d'un raper eixalabrat o de les gallines oprimides. Tant li fot el motiu, el que toca és arrabassar contenidor, trencar finestres i fer malbé comerços. Visca la lliber