Publicitat
Societat · 21 de Gener de 2014. 15:02h.

Pagesos al límit

Els robatoris al camp acaben amb la paciència dels propietaris de masies

Pagesos al límit

Una finca esbotzada al Baix Camp (UP)

Des de l’arribada de la crisi econòmica, els robatoris a les explotacions agràries catalanes han patit un augment constant, fet que està portant als pagesos a una situació límit. Les zones pròximes a les grans ciutats són les més afectades, especialment al Baix Llobregat, a les comarques de Ponent o al Camp de Tarragona.

Al triangle comprès entre Tarragona, Reus i Valls la situació ha arribat els dos últims mesos a extrems insostenibles, raó per la qual des de la delegació territorial d’Unió de Pagesos al Camp de Tarragona han elaborat un decàleg de mesures per fer front a l’onada de robatoris, el qual serà entregat al delegat de la Generalitat al Camp de Tarragona, Joaquim Nin.

Segons ha avançat el coordinador territorial d’Unió de Pagesos a Tarragona, Josep Ferré, a ‘e-notícies’ el decàleg demana la implicació de diverses conselleries de la Generalitat, més enllà de la feina que fa el departament d’Interior. “Hem vist que amb l’augment d’efectius policials no n’hi ha prou, sinó que cal una tasca conjunta dels diferents departaments”, apunta Ferré.    

Per això sol·liciten a Indústria que augmenti els esforços per seguir la trajectòria del material robat, especialment el ferro i el coure, “ja que tot el que s’ha robat s’acaba comprant a les ferralleries”. Ferré remarca que, en època baixa de collites, com l’actual, gran part dels robatoris es produeixen en finques, i tenen com a objecte les eines agrícoles o les instal·lacions de coure que serveixen per al reg.

Però també hi ha casos de masies rebentades i panys destrossats per agafar aliments de l’interior, com pots de menjar en conserva. En aquest cas, Unió de Pagesos remarca que també hi ha un “component social” de gent que té dificultats per alimentar-se, amb el qual pensa que és necessari involucrar el departament de Benestar Social.

El decàleg també demana una major activitat del departament d’Agricultura, pels robatoris a les collites, i del departament de Justícia, de manera que la reforma del codi penal que s’ha de realitzar proporcioni eines “per acabar amb la reincidència”. Ferré recorda que fins que aquesta reforma no entri en vigor poden passar perfectament “cinc o sis mesos” i avisa que els pagesos no poden aguantar tot aquest temps amb la situació actual. Per això volen sentir-se més recolzats per la Generalitat.

Respecte a les patrulles rurals que el sindicat va aprovar constituir el passat desembre per protegir les finques, Josep Ferré explica que no s’han acabat duent a terme, ja que els pagesos no volen “ser incitadors” de cap enfrontament, en un moment en què “els ànims estan molt caldejats”. Des del departament d’Interior havien aconsellat a Unió de Pagesos no realitzar aquestes patrulles rurals.  

Junt amb l’elaboració del decàleg que aquest dimecres s’entregarà a la Generalitat, el sindicat ha tramès una proposta de moció als ajuntaments i als consells comarcals en què es demana donar suport a la pagesia afectada pels robatoris. Diversos consistoris catalans ja l’han aprovat.   

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#16 xavi, lleida, 22/01/2014 - 11:35

No n'hi ha prou amb tenir una bona policia, vigilància privada o sometents. El que cal és tenir un bon codi penal i que la justícia sigui justa per a
tothom.

#15 joan, barcelona, 22/01/2014 - 11:08

A les comarques de Tarragona no es fa servir el terme "masia", allà hi ha "masos" o "mas", com a França, on també diuen "mas". Una mica de rigurositat, si us plau.

#14 agrònom, lleida, 22/01/2014 - 10:29

A més a més el DARP està buidant el camp amb la seva política d'economia lliure i absurda de la PAC.. la Generalitat té altres prioritats´, només els interessa el seu vot

#12 Pere, Comarca Garraf, 22/01/2014 - 00:45

Una de les funcions del polític es defensar la terra i la propietat púbica i privada. L?Exèrcit te mitjanats per ajudar a patrullar i vigilar i col?laborar amb altres Cossos de Seguretat, però dirien: Sacan el ejército a la Calle. Dons igual necessitem quelcom entremig, una Guardia Nacional !!!

#12.1 valencia, valencia, 22/01/2014 - 10:30

el ejercito?? que ejercito?? el de españa??el de esa españa que repudiais?? de todas formas no es su funcion, para eso estan los cueros de seguridad del estado. la funcion del ejercito es la defensa de españa y su unidad

#12.2 Pere, Comarca Garraf, 22/01/2014 - 11:59

Que dices, es el Ejército , el nuestro a día de hoy, te guste o no. También fusionado en nuestros días pasados con hombres y mujeres de diferentes regiones o nacionalidades de la Península, junto con su historia y saber militar. Y tanto que es su función defender el territorio de los saqueos.

#12.3 Pere, Comarca Garraf, 22/01/2014 - 12:05

Sr. o Sra. 12.1 valencia, valencia.
En el comentario he dicho ... col·laborar amb altres Cossos de Seguretat?
... que no sabes lleer !!!

Y de la Dirección o Mando Conjunto no he hablado.
Si los medios son escasos, buena puede ser la ayuda.

#12.4 alex, l'h, 22/01/2014 - 16:08

esa no es la funcion del ejercito, sino su excusa para existir y ser sufragado.el dia a dia del ejercito es el mismo que el de los funcionarios solo que con mas ejercicio al levantarse y el mismo de cualquier empresario, con sus industrias, fabricas y negocios y tb con su propio codigo legal.

#12.5 Pere, Comarca Garraf, 22/01/2014 - 20:17

Sr. 12.4 alex, Pues resulta que las F. A. E. están haciendo operaciones d vigilancia lejos d España. Podría hacerlas también dentro del territorio español, y muy legítimo, y los payeses y otras empresas agroalimentarias, almacenes y otros perjudicados, los recibirían con los brazos abiertos.

#11 JosepPages(Cardedeu , VALLES ORIENTAL, 21/01/2014 - 21:36

Els Pageso entre la Unio Europea quels perjudica mol amb les políticas que fan contra els .El Govern Català que tampoc els ajuda pas i ara els robaoris ban de malament a pitjor mandi qui mandi . Els Pagesos pagan impostos pero no reben ajudes ni protección de la policias