Publicitat
Societat · 13 de Març de 2011. 14:49h.

Paul Preston acusa Carrillo de les matances de Paracuellos

La responsabilitat de l'expresident del PCE "va molt més enllà del que ell mai va reconèixer"

Paul Preston acusa Carrillo de les matances de Paracuellos

Santiago Carrillo, en una foto d'arxiu

L'historiador Paul Preston ha assegurat que la responsabilitat de Santiago Carrillo en la matança de Paracuellos va ser molt més gran del que el dirigent comunista mai ha admès. Aquesta és la conclusió de l'article Les matances de Paracuellos, aparegut al darrer número de la revista Ebro 38. Revista Internacional de la Guerra Civil.

L'expresident del PCE era el màxim càrrec a la conselleria d'Ordre Públic de la Junta de Defensa de Madrid quan van passar els fets, per la qual cosa l'historiador britànic considera que la seva responsabilitat "va més enllà del que ell mai va reconèixer ni públicament ni en les seves memòries".

Les matances es van produir aprofitant els trasllats del presos fets pels republicans a la batalla de Madrid als municipis de Paracuellos i Torrejón de Ardoz entre el 7 de novembre i el 4 de desembre. Els morts van ser entre 2.000 i 5.000.

Per a Preston, "encara que Carrillo va ser una peça més dins de l'entramat d'organitzadors i executors de les matances de Paracuellos, el règim franquista i els partits dretans dels primers anys de la democràcia no van deixar escapar l'oportunitat d'utilitzar aquests tràgics esdeveniments per denigrar-lo constantment durant els trenta anys en què va ser secretari general del PCE (del 1956 al 1985)".

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#24 Ramón, Badajoz, 03/04/2011 - 14:27

ELS MATEIXOS QUE VAN AFUSELLAR CIVILS A PARACUELLOS SON ELS QUI A BARCELONA ASSASSINAVEN A CIVILS DE DRETES CATOLICS, CAPELLANS I EMPRESARIS.

#23 Ebre 38, Barcelona, 16/03/2011 - 11:46

La revista es diu EBRE 38 Revista Internacional de la Guerra Civil (1936-1939) i està publicada per Llibres de Matrícula (www.llibresdematricula.cat) i el grup de recerca DIDPATRI de la UB . És una revista catalana de caire científic i Paul Preston ha escrit el seu article en català

#22 ricard, andorra, 15/03/2011 - 12:34

ricard, cuando busques un totalitario, mírate en el espejo. Eres el perfecto jefe de una cheka.

#21 Ricard, Barcelona, 14/03/2011 - 21:04

Una altra cosa. Ideologicament em considero hereu d'aquells que la cupula comunista va "purgar",aixi que les meves simpaties vers Carrillo son limitades. Pero encara ho son més cap als que quan parles dels centenars de milers de morts et treuen Pcuellos com a excusa, ells van provocar la guerra.

#20 Ricard, Barcelona, 14/03/2011 - 20:54

El mateix val per Libia, Palestina, Egipte o el Sahara. No dessitjo cap guerra, dic que se diferenciar entre els feixistes colpistes i/o dictadors militars i la gent que, millor o pitjor, defen el poble i un govern escollit per aquest. Vosaltres seguiu jugant al democrata indolent,aixi va Europa.