Publicitat
Societat · 21 de Març de 2013. 07:56h.

Pedagogia sobiranista al Cercle

Sis catedràtics 'venen' la independència a l'entitat més representativa de l'empresariat

Pedagogia sobiranista al Cercle

Col·lectiu Wilson

“Avui acabarem tard”, comentaven dos socis a la sala principal del Cercle d’Economia, encara mig buida. L’expectació era molta, i la tensió entre els més puntuals, també. Ningú no sabia com podia acabar la conferència obertament independentista de sis dels acadèmics catalans de més prestigi: l’anomenat Col·lectiu Wilson.

Josep Piqué, exministre dels governs d’Aznar i ara president de Vueling, va obrir l’esdeveniment tot reconeixent que “aquest és un dels actes que ha despertat més expectació de la història del Cercle”. Una setmana abans, la presentació antiindependència de l’Instituto de Estudios Económicos de Madrid (IEE) amb prou feines havia omplert la sala principal. Ahir es va haver d’habilitar una sala extra i els socis més destacats del Cercle no s’ho van voler perdre: l’expresident Jordi Pujol, el conseller Mas-Colell, el president d’Abertis Salvador Alemany o el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls són alguns dels noms destacats.

I, com si fos una resposta a la conferència de l’IEE de la setmana passada, el Col·lectiu Wilson va estructurar tota la seva presentació per argumentar que la independència sí té una clara justificació econòmica: “mantenir un estat català costaria 383 euros per persona i any, mentre que pertànyer a Espanya en costa 2.251”. Aquests són els càlculs del col·lectiu, format per Pol Antràs (Harvard), Carles Boix (Princeton), Jordi Galí (CREI, UPF, Barcelona GSE), Gerard Padró (London School of Economics), Xavier Sala Martín (Columbia) i Jaume Ventura (CREI, UPF i Barcelona GSE).

Galí va ser el primer d’advertir que “moltes de les catàstrofes que ens anuncien no són conseqüències de la independència, sinó accions deliberades contra Catalunya per part, hem de suposar, d’aquesta Espanya que tant ens estima”. Ventura, per la seva banda, va justificar que tenir un estat petit és un avantatge al segle XXI, perquè “els països petits tendeixen a ser més rics i més competitius en un món obert al comerç”.

Boix, per la seva banda, va avisar les “elits” que han de “facilitar un procés inevitable”, perquè la reivindicació catalana “va des del carrer i arriba fins al Cercle”. També va apuntar algunes “incongruències” dels arguments espanyols, ja que, per exemple, “si Catalunya es declara independent però Espanya no la reconeix, aleshores no pot haver-hi una expulsió de la Unió Europea”.

Sala-i-Martín va demostrar l’animal mediàtic que és i va arrencar diverses riallades del públic, silenciós fins llavors. Especialment celebrada va ser la comparació de l’Estat Espanyol amb “un gran Homer Simpson” que diu que té diners estalviats però “en realitat tot són pagarés”. L’economista de Columbia també va apuntar que “no és que els governs catalans futurs siguin millors, és que no decidiran contra nosaltres”.

L’únic moment tens de la nit es va produir al primer torn de preguntes, quan una antiga alt càrrec dels governs de Felipe González va prendre la paraula llargament per criticar els arguments del Col·lectiu, sense fer cap pregunta. El públic es va impacientar, van començar els comentaris “això no és una pregunta, és una conferència” i algú va cridar “calli”! En aquest moment, Josep Piqué va intervenir i la resta de preguntes, també les crítiques, es van succeir amb normalitat.

Josep Piqué va estar visiblement incòmode durant tota la conferència, i va marxar esperitat al final, sense parlar amb ningú. Segons sembla, havia d’agafar un avió. Mentrestant, tres de cada quatre assistents aplaudien llargament mentre la resta feien cares llargues. Però escoltaven.

Aplaudiments dels assistents

Publicitat
Publicitat

31 Comentaris

Publicitat
#17 joan, Pyongyang, Països Catalans, 22/03/2013 - 00:27

Cuando el hortera de Sala i Martí lo privatice todo, ya veremos si os sigue cayendo tan bien.

#16 Kropotkin, Vic, 21/03/2013 - 22:23

Mejor deberian llamarse el colectivo del régimen. Responde mas a sus consignas. Aqui parece que todo el mundo chupa del bote catalanista. Veremos que pasa cuando se acabe el dinero. Jua, jua, jua,...

#16.1 Marta, Londres, 22/03/2013 - 11:46

Passara que ells seguiran impartint classes contractats per Columbia, Harvard, Princeton, la London School of Economics o la BGSE, i que tu seguiras sent un etern adolescent de 40 anys a sou de C's per trollejar. No et deprimetixis, la vida es bella, el teu problema es que vius al pais que odies.

#15 BEJOTA, BCN, 21/03/2013 - 18:12

Mas enfonsant-se irremissiblement .
La imputació definitiva d'Oriol Pujol empitjora el panorama intern de CDC, ja ben malmès. Una font de CDC, de la mitja dotzena de les usades per escriure aquesta crònica, em deia, poc abans: Estem al final de l'aventura sobiranista d'Artur Mas".

#15.1 Selrac, BCN, 21/03/2013 - 20:13

Diria que aquest comentari teu, que no té res a veure amb aquesta notícia, ja l'he vist a un parell de notícies més.
Que has aprés a fer anar el "copy-past", avui? Doncs et felicito, fill, però podries fer les pràctiques en la intimitat d'un arxiu de word, que no destorbaries.

#14 paula, matadepera, 21/03/2013 - 16:51

Sr. SALA i MARTIN VOSTE ES FANTASTIC.

CREC QUE HAURIA DE PRESENTAR LA SEVA CANDIDATURA A LES PROPERES ELECCIONS
A LA GENERALITAT.

#14.1 Marcel, Catalunya, 21/03/2013 - 23:38

El senyor Sala Martin ja va dir un dia que no valia la pena presentar-se a president de la Generalitat, un càrrec menor dins el context internacional. El que valdria la pena es poder-se presentar com a president de la República Catalana. Mentrestant, no fem perdre el temps al personal

#13 Pepe, Barcelona, 21/03/2013 - 15:52

Prefereixo la situació actual, i no una Catalunya independent, petita, sola, talibana, corrupta i bananera.

#13.1 ramon, barcelona-c, 21/03/2013 - 16:01

Es evident molt millor , monarquia , banarera pero gran i espanyola .Quina clarividencia !!!

#13.2 Selrac, BCN, 21/03/2013 - 20:23

Tranquil Pepe, que Catalunya tindrà la mateixa mida, tant si ens independeitzem com si no. Pel que fa a la corrupció, no crec que puguem estar pitjor que al país de Bárcenas... on el botí es reparteix en cómodes mensualitats entre tots els dirigents del PP. Lo de "bananera" va pel rei mata-elefants?

#13.3 Moles, Les Ardenes, 22/03/2013 - 00:00

no comento. Pena penita pena la tuya pepe