Publicitat
Societat · 11 d'Abril de 2009. 11:31h.

"Per què he de parlar català si els clients són llatins?"

La majoria de cambrers i restauradors compleixen amb la llengua catalana, tot i alguna 'resistència'

"Per què he de parlar català si els clients són llatins?"

Anunci a l'entrada d'un bar

El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa va realitzar durant el mes de març un total de 500 inspeccions 'sorpresa' en hotels i restaurants de zones d'alta afluència turística per garantir l'ús del català, algunes de les quals van ser recollides per El Periódico. Els 22 tècnics de la Generalitat van concloure que "la immensa majoria" de locals compleix la normativa lingüística.

Malgrat que segons la llei les sancions, en cas de no entendre el català, podrien anar dels 300 als 600 euros, fonts del departament expliquen que és difícil que aquestes s'arribin a aplicar, en considerar que es podrien girar en contra de la llengua, punt de vista compartit pels restauradors. El president del Gremi de Restauradors de Barcelona, Gaietà Farràs, assegura que la professió té "en època de crisi problemes més prioritaris" que l'ús del català.

En aquest sentit, El Periódico ha realitzat un reportatge on es recullen les reaccions d'alguns propietaris de locals durant aquestes inspeccions. El diari de Zeta va acompanyar alguns d'aquests tècnics a Lloret de Mar, a bars on alguns treballadors són sud-americans. Els inspectors, sense identificar-se, demanaven un "tallat", i comprovaven que els treballadors entenguessin la seva petició.

La majoria de treballadors demostren "entendre" el català, tot i no parlar-lo gairebé cap, en molts casos per "vergonya", argumenten. També lamenten que molts autòctons donin per fet que no entenen el català i s'adrecin a ells en castellà. Una propietari peruana explica en aquest sentit que "si parlo català se'n riuen del meu accent".

Un altre treballador no sap el significat de la paraula "festuc" i li han d'aclarir que el que volen és un gelat de 'pistachos'. En un bufet xinès de Tarragona, un cambrer defensa que amb el castellà "es pot treballar a tot Espanya", encara que accepta aprendre català perquè "l'important és pencar". El propietari d'un altre local, colombià, diu: "¿Per què l'he de parlar si tots els meus clients són llatins?".

Tot i això, el director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, va declarar a El Periódico que s'ha pogut constatar que els drets lingüístics dels clients estan majoritàriament garantits. "Alguns no es posen mans a l'obra perquè els seus clients tampoc fan ús dels seus drets. El que sí que és residual és la confrontació o el passotisme davant la llei", va assenyalar, a més d'advertir que "en època de crisi, augmenta el turisme i el consum interior. Per això és encara més important l'atenció al client, que ha d'incloure el respecte a la seva opció lingüística".

Publicitat
Publicitat

42 Comentaris

Publicitat
#42 El Tucan, zxzxxz, 08/01/2012 - 17:55

No soy Español , pero lo de las multas es FACISMO puro.

adios

#41 oscar, Castelló, 11/07/2011 - 12:22

A vore...Soc valencià, i parle valencià habitualment
(opine que el catalá i el valenciá son el mateix amb algunes variances regionals, encara que la meua opinio te molts opositors).El que vull dir es que, a espanya el espanyol es l'idioma oficial,pero on convieixen dos llengues les dos ho son.

#40 Motty Levi, Barga (Lucca), 10/12/2010 - 14:08

Me quedé apabullado por la tontería de esponer los menues de los restaurantes en catalan. Quien llega a intuir que pernil es jamon y amanida es ensalada? Y eso ocurre en todos los restaurantes de BCN! Voy seriamente revisar mi proyecto de invertir en esa ciudad!

#39 pepe cort, Tarragona, 15/04/2009 - 10:55

Si la lengua común de los españoles es el español ¿no veo cual es el problema en usarlo? no veo una falta de respeto al cliente. La opción del idioma que hable el camarero del local la ha tener el dueño en libertad y uno la libertad de ir o no.

#38 cano86, bcn, 14/04/2009 - 10:58

A donde vamos a llegarr!!!
CADA UNO QUE ESCRIBA COMO QUIERA EN SU NEGOCIÓ.
ANTI - PSC-ERC-ICV = FASCIMO CATALÁN