Publicitat
Societat · 11 de Gener de 2021. 14:30h.

Perill de col·lapse sanitari després de les festes de Nadal

El 80% de les UCIs ja estan ocupades

Perill de col·lapse sanitari després de les festes de Nadal

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha qualificat de "complicada" l'evolució de la corba del covid, amb 18.000 casos setmanals detectats, i ha reconegut que la pressió assistencial ja està en ple creixement. "Ens esperen uns dies crítics" perquè "la tendència és creixent, però no disparada", ha advertit el coordinador de la unitat de seguiment del coronavirus, Jacobo Mendioroz.

Vergés ha xifrat en 636 els ventiladors que s'estan utilitzant a hores d'ara entre malalts de covid i altres patologies. Això, segons ha indicat, representa que el 83% dels llits de les unitats de cures intensives (UCI) estan ocupats. "Tenim 2.383 persones ingressades i 470 a les UCI pel coronavirus a l'UCI, 324 estan intubats", ha detallat.

Aquestes xifres, doncs, deixen poc marge de maniobra per poder mantenir tota l'activitat assistencial ordinària perquè, segons ha destacat la consellera, "superar el llindar de 450 UCIs ja implica no poder compatibilitzar l'activiat covid i la no covid". Amb tot Vergés, ha subratllat que el sistema sanitari s'ha estat preparant per poder créixer i ha remarcat que encara es pot ampliar la capacitat hospitalària. "El 50% de les UCI són casos de Covid. La situació assistencial és complicada", ha admès.

La titular de Salut ha fet una crida a teletreballar "sempre que es pugui" per reduir la interacció social i la mobilitat al màxim "en aquelles coses no imprescindibles". Mendioroz, per la seva banda, ha assenyalat que la corba està augmentant de manera més lenta que a l'octubre, però ha reclamat que "no ens en refiem perquè la nova variant ha pogut provocar un gran creixement".

El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, ha advertit aquest matí en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio que "ens enfrontem al moment més difícil de la pandèmia" i ha avisat que "tindrem unes setmanes, sobretot a finals de gener i al febrer, que seran molt dures". Això, segons ell, "no només significarà la saturació de les UCI, sinó que el sistema sanitari ha de deixar d'efectuar certes activitats per prioritzar-ne d'altres".

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Sergi Sergio, Barcelona, 12/01/2021 - 13:36

El verdadero peligro para Catalunya es esta Conselleria de Salut llena de ineptos e incapacitados totales.

#3 Pan con tomate y jamón ibérico, El Trabuco catalán..., 11/01/2021 - 19:35

"Perill de col·lapse sanitari després de les festes de Nadal" Jaume Padrós médico nacionalista y presidente del colegio de médicos de Barcelona.

¿Y esto que quiere decir...? ¿que vuestro gobierno separatista está lleno de inútiles empezando por la rubia...? ¿imaginamos el desastre que sería que consiguierais la independencia?

#2 Cotorruela Aribus Olivella, Barcelona, 11/01/2021 - 15:03

las escuelas abiertas, sabiendo que si alguien infecta o es infectado no se puede demostrar el lugar y la forma de contagio.

#1 Cotorruela Aribus Olivella, Barcelona, 11/01/2021 - 15:03

¿A qué espera a cerrar los centros educativos de formación reglada oficial no universitarios?
Ni grupos burbuja, ni educación supersegura, los estudiantes contagian y los adultos también.
Además de miles de desplazamientos, quien no tiene coche ni puede pagar un taxi, si debe salir del municipio.
Alba en ERC consideráis que es mérito vuestro